Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 19:32:49 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Banalne pytania  (Przeczytany 13259 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Torp
Świeżynka
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« : 12 Lutego 2009 - 11:40:37 »

Witam mam parę pewnie dla was banalnych pytań ale nie znalazłem na forum konkretnych odpowiedzi. Na początek chodzi mi o gruntowanie powierzchni pod akryle, czym konkretnie gruntować:
1. płótno
2. sklejkę
3. płytę MDF
4. surową deskę
Oldmalarz
Gość
« Odpowiedz #1 : 12 Lutego 2009 - 11:49:20 »

konretnie?.... gesso do akryli.(chyba widziałem takie w sklepie plastycznym). tak
i nie jest wazny JAKI jest materiał wazna jest CHŁONNOŚĆ materiału...i tu stasujemy zelatyne lub kleik w zaleznosci od stopnia chłonnosci danego podłoża.. tak
(oczywiscie miedzy gessem lu podłożem)
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #2 : 12 Lutego 2009 - 12:14:23 »

Gessem akrylowym możesz nawet pokrywać podkład bez wcześniejszego klejenia (klejem kostnym) jeśli jest to płótno to użyj np. polioctanu winylu lub rozrzedzonego mleczka akrylowego do przeklejenia zrób to do tego momentu aż zanikną dziurki w płotnie.Na sklejce czy płycie mdf możesz też przekleić tym samym lub jeśli Ci nie szkoda gessa pokryć kilka razy samym gessem.
Torp
Świeżynka
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #3 : 12 Lutego 2009 - 13:08:51 »

Ale właściwie co to jest to gesso? Coś zbliżóne do farby akrylowej czy potocznie zwanej emulsyjnej?
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #4 : 12 Lutego 2009 - 14:49:15 »

To farba akrylowa tyle, że głównie z wypełniaczami typu kreda i biel tytanowa lub cynkowa lipoton i dużo gęstsza bo ma na celu stanowić kryjące lśniacobiałe podłoże .jak najbardziej można to porównac do farby emulsyjnej.
Torp
Świeżynka
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #5 : 12 Lutego 2009 - 15:14:48 »

Dzieki jak narazie za odpowiedzi wiele mi to wyjaśniło.  usmiech
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #6 : 12 Lutego 2009 - 16:40:19 »

Kiedys gesso oznaczalo mieszanine gipsu z klejem kostnym i tak zostało w nazewnictwie generalnie nazwa oznacza mase gruntującą.
Torp
Świeżynka
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #7 : 13 Lutego 2009 - 19:30:25 »

Czyli można użyć takiej farby emulsyjnej zakupionej w sklepie budowlanym do malowania ścian? Tylko pewnie trzeba by to jeszcze rozcieńczyć.
Kate
Tubylec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #8 : 13 Lutego 2009 - 19:47:21 »

Trop, ja używam farby emulsyjnej czasem. Ale to bardziej jak cos mi nie wyjdzie i zamalowywuje wszystko nią. Da się na tym malować. Nie narzekam, nie wiem tylko czy po jakimś czasie nie zacznie sie cos z tym dziac. Ale powiem ci ze jest duza roznica w malowaniu na plotnie zagruntowanym tym gessem a farba emulsyjną. Przede wszystkim na emulsji podczas malowania farba bardziej sie ślizga. Z tego co patrzyłam na allegro gesso nie jest jakieś drogie. Ja sama go jeszcze nie zakupilam, ale mogę powiedzieć że czuje dużą róznicę w malowaniu na gotowym zagruntowanym podobraziu a na "zagruntowanym" emulsją. Jednak podobrazia ktore kupuje naleza do najtanszych i pozostaje jeszcze kwestia jakości substancji którą je zagruntowano. Bo kto da mi gwarancje ze takie tanie podobrazia nie są i tak przejechane poprostu jakąś emulsją?

Pozatym mam teraz inny problem. Otoz w sloiku z farba emulsyjna znalazlam pleśń na powierzchni. zebralam ja i wywalilam. wymieszalam farbe i zamalowalam obraz. I tu pojawia sie pytanie, co stanie sie z obrazem namalowanym na podłożu z farby emulsyjnej z pleśnią? bezradny rotfl To jest powazne pytanie!

I Trop, jak uzywam emulsji to jej nie rozcienczam. Ona i tak jest zadka.
i jeszcze jedno Trop, ja sie znam na tych wszystkich technicznych sprawach tyle co nic, wiec radze słuchać Jerego niz mnie:)

Jak dobrze być barankiem i wstawać sobie rankiem... ;)
Beadom
Forumator
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #9 : 13 Lutego 2009 - 21:15:28 »

Ale powiem ci ze jest duza roznica w malowaniu na plotnie zagruntowanym tym gessem a farba emulsyjną.

Zgadzam sie z tym, co napisała Kate  tak

Kupiłam kiedyś tanie podobrazie zagruntowane emulsją. Malowanie na tym było koszmarem. Może przy olejach przejdzie ale akrylami nie szło... Podłoże "piło jak diabli, farby schły przy pierwszym kontakcie z płótnem i dostały płowego koloru. Dopiero, gdy zamalowałam całość można było normalnie pracować. Szkoda farb, a te też kosztują.

Moim zdaniem lepiej kupić gesso. W efekcie końcowym wyjdzie taniej i bez rozczarowań.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: