Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 12:33:54 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 29 30 31 32 33 [34]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: amaretta31  (Przeczytany 159228 razy) Średnia ocena: 4
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #330 : 03 Czerwca 2012 - 19:13:14 »

Kwiaty w środku wymagają rozjaśnienia.
Za bardzo ścisnęłaś górę, Chyba już lepiej byłoby wyjść z kadru. Ale pewnie to już trudno będzie skorygować.
W porównaniu z kwiatami, reszta wydaje się ascetycznie pusta- i nie jest to dobre. Dzbanek i tło czekają na wykończenie.
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #331 : 07 Czerwca 2012 - 19:51:49 »

Podobają mi się Twoje ostatnie pastelki, choć ta druga bardziej, ale jeszcze mogłabyś ją co nieco dopracować i będzie całkiem super. Słoneczniki też będą dobre, jak trochę jeszcze dopieścisz, tak jak radzi Towicz. Jednak piszesz, że miałaś dość długą przerwę, więc po tych paru pracach na pewno się rozkręcisz i będzie ekstra tak usmiech

usmiech
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #332 : 07 Czerwca 2012 - 21:28:50 »

Mi też przeszkadza najbardziej brak przestrzeni "do oddechu" na górze i po bokach kwiatów.
Sama pustka jest ok, oryginał nie jest jakiś strasznie bogaty więc to może być.. ale ten uschnięty to ja bym jednak zamienił kwiatek na normalny , żywszy chyba  mysl
Tylko tak, aby całość nie tworzyła kwadratu takiego tylko troche poszaleć z nimi ;)
Kiedyś sam miałem próbować malować te słynne słoneczniki, na zamówienie, ale klientela potem zmieniła zdanie i powstały te normalne u mnie w galerii co tam są... a te Vangoghowe - może jeszcze kiedyś....

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
amaretta31
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #333 : 08 Grudnia 2012 - 21:15:59 »

Po tak długiej nieobecności i właściwie zaprzestaniu malowania coś wreszcie namalowałam i wstawiam...

Na podstawie pocztówki - reprodukcji ukraińskiego malarstwa ludowego - oryginał malowany był olejem na sklejce (nie znam wymiarów). Trochę kiepskie zdjęcie... robione przy złym świetle.

Moja kopia jest na płótnie 24x30 malowana akrylem

know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #334 : 08 Grudnia 2012 - 21:37:24 »

Witaj Amaretto ;)

Ostatnia Twoja praca jest na swój sposób ciekawa.. ale jednak w negatywnym odcieniu dla mnie bo...
przypomina szkolne rysowanki małych dzieci. Rozumiem, że jako kopia odzwierciedla to z czego brałas wzór,
ale w takim razie powiem , że to ukraińskie malarstwo ludowe było do kitu ...

Technicznie - ujmuje Twojemu warsztatowi, bo uważam że poradziła byś sobie z o wiele bardziej zaawansowanymi dziełami  tak
Rozumiesz o co mi chodzi... Praca jest zbyt skromna i pełna błędów wg mnie
znalezienie jakiejś perspektywy na obrazie będzie trudne...

Na plus upatruje tu tego co u Nikifora...

Pozdrawiam ciepło w zimy wieczór  oczko

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
amaretta31
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #335 : 09 Grudnia 2012 - 16:58:13 »

Bardzo dziękuję za opinię. Obrazek namalowany na zlecenie... nie mój pomysł  bezradny
Zastanawiałam się dlaczego ludziom podobają się takie rzeczy... no i wstawiłam tutaj, żeby zobaczyć reakcję. Na obrazku naćkane czego się da... mnóstwo zbędnych detali - łabędzie, baba, ptaszki na niebie, wiatrak, kwiatki... jeszcze krówki, konika i owieczki tam brak...  oczko I kolorów cała tęcza... (nie widać tego może za bardzo na zdjęciu).
Ale taki był oryginał. Jedyne co było dla mnie pewnym wyzwaniem - to kolorystyka. Oryginał malowany był na sklejce i chyba dość stary. Dobranie takiej palety kolorów, aby naśladowała oryginalną nie było wcale takie oczywiste (przynajmniej dla mnie). Jakoś mi to wyszło (lepiej niż się spodziewałam) i z tego jestem zadowolona.
Patrząc na to z tego punktu widzenia, to jakąś tam wartość doświadczalną przedstawia...  rotfl

teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #336 : 10 Grudnia 2012 - 08:10:44 »

Wygląda na to, że oboje jesteście nie tolerancyjni dla takiego malowania jak przedstawiła niżej amaretta31
Mnie natomiast zawsze podobała się sztuka ludowa w tym malarstwo ludowe.
Z innego punktu widzenia na sztukę (malarstwo ludowe) nie zgadzam się z knowem jak też z Tobą amaretto.
know1126:
Praca jest zbyt skromna i pełna błędów wg mnie
znalezienie jakiejś perspektywy na obrazie będzie trudne...
W malarstwie ludowym nie chodzi o perspektywę,
w takim malarstwie nie można się doszukiwać malarstwa profesjonalnego.

amaretta31:
Zastanawiałam się dlaczego ludziom podobają się takie rzeczy.
Nie wiem co w tym takiego dziwnego, by się tak zastanawiać.
amaretta31:
Patrząc na to z tego punktu widzenia, to jakąś tam wartość doświadczalną przedstawia.

Zapewne przedstawia, jest ono bowiem tak starą formą wyrazu, że można powiedzieć iż sięga aż czasów malowideł jaskiniowych.
Malarstwo to zresztą jak inne, też jest sposobem wyrażania myśli i wrażeń artysty.
Takie malarstwo ma swój jakby rodowód z różnych regionów i kultur.
Ma swoje własne tradycyjne techniki malowania i motywy zależne od tradycji i kultury danego miejsca w którym się rozwija,
np. Kurpiowskie malarstwo ludowe,  podhalańskie, kujawskie i t d.
Każdy region w Polsce charakteryzuje się innym wyrazem, ukształtowaniem własnego regionu i środowiska w malowidle.
Takie malarstwo ludowe opisuje swój charakter kulturowy, ukazuje kolorowe domy, ludzi, często ich ludowe tańce,
śpiewy czy też stroje jak w tym obrazie  (kobieta na drodze) odróżniające się od innych regionów.
Takie malarstwo jest kontynuacją tradycji danej społeczności geograficznej.Opiera się też na obrzędach religijnych.
Spełnia funkcje ozdób, przedstawienia postaci i humoru im towarzyszącego.
Malarstwo ludowe jest sztuką związaną z malarstwem naiwnym, co wynika z ich technik malowania,
wpływami impulsów wewnętrznych tz. artyści naiwni jak też ludowi tworzą sztukę inną, sobie tylko właściwą, na nikim się nie wzorując.
Obchodzi tylko ich świat, talent, pasja i intuicja wyznaczająca kierunek ich działania artystycznego.
W malarstwie (tak może nazwę) profesjonalnym liczy się też sposób wyrażania, charakter ukazania przedmiotu w obrazie,
motywy zależne od uczuć wyobrażeń, wrażeń artysty, te cechy posiada też malarstwo ludowe. Na co warto jednak zwrócić uwagę ?
na to, że ważną cechą charakterystyczną jest dla malarstwa ludowego iż nie wzorują się na malarstwie innych, czego nie  można
powiedzieć o malarstwie profesjonalnym

Obrazek mi się podoba, jest w nim sporo sentymentu (gąski, wiatrak, wysokie topole w tle, kwiaty i inne) charakterystycznego dla tego typu malarstwa.
Uważam, że jeśli  amaretto31 ten obrazek przemalowywałaś  to musiał Ci się podobać, w przeciwnym razie nie miałabyś chęci na takie malowanie. mysl
Rzeczywiście fotka nie zbyt dobra, szkoda.

amaretta31
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #337 : 15 Grudnia 2012 - 19:17:33 »

Dziękuję Teresko za tak obszerną wypowiedź. Świetnie rozumiem ten punkt widzenia. Mi chodzi o to, że nie rozumiem dlaczego ludzie chcą wieszać na ścianach takie rzeczy. Malarstwo ludowe ma swoją wartość tylko w oryginałach, kopiowanie tego nie ma chyba większego sensu...  bo właściwie po co? Moja kopia powstała na bardzo usilne (kilkumiesięczne) domaganie się tego przez pewną osobę...
Strony: 1 ... 29 30 31 32 33 [34]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: