Wygląda na to, że oboje jesteście nie tolerancyjni dla takiego malowania jak przedstawiła niżej amaretta31
Mnie natomiast zawsze podobała się sztuka ludowa w tym malarstwo ludowe.
Z innego punktu widzenia na sztukę (malarstwo ludowe) nie zgadzam się z knowem jak też z Tobą amaretto.
know1126:Praca jest zbyt skromna i pełna błędów wg mnie
znalezienie jakiejś perspektywy na obrazie będzie trudne...
W malarstwie ludowym nie chodzi o perspektywę,
w takim malarstwie nie można się doszukiwać malarstwa profesjonalnego.
amaretta31:Zastanawiałam się dlaczego ludziom podobają się takie rzeczy.
Nie wiem co w tym takiego dziwnego, by się tak zastanawiać.
amaretta31:Patrząc na to z tego punktu widzenia, to jakąś tam wartość doświadczalną przedstawia.
Zapewne przedstawia, jest ono bowiem tak starą formą wyrazu, że można powiedzieć iż sięga aż czasów malowideł jaskiniowych.
Malarstwo to zresztą jak inne,
też jest sposobem wyrażania myśli i wrażeń artysty.
Takie malarstwo ma swój jakby rodowód z różnych regionów i kultur.
Ma swoje własne tradycyjne techniki malowania i motywy zależne od tradycji i kultury danego miejsca w którym się rozwija,
np. Kurpiowskie malarstwo ludowe, podhalańskie, kujawskie i t d.
Każdy region w Polsce charakteryzuje się innym wyrazem, ukształtowaniem własnego regionu i środowiska w malowidle.
Takie malarstwo ludowe opisuje swój charakter kulturowy, ukazuje kolorowe domy, ludzi, często ich ludowe tańce,
śpiewy czy też stroje jak w tym obrazie (kobieta na drodze) odróżniające się od innych regionów.
Takie malarstwo jest kontynuacją tradycji danej społeczności geograficznej.Opiera się też na obrzędach religijnych.
Spełnia funkcje ozdób, przedstawienia postaci i humoru im towarzyszącego.
Malarstwo ludowe jest sztuką związaną z malarstwem naiwnym, co wynika z ich technik malowania,
wpływami impulsów wewnętrznych tz. artyści naiwni jak też ludowi tworzą sztukę inną, sobie tylko właściwą, na nikim się nie wzorując.
Obchodzi tylko ich świat, talent, pasja i intuicja wyznaczająca kierunek ich działania artystycznego.
W malarstwie (tak może nazwę) profesjonalnym liczy się też sposób wyrażania, charakter ukazania przedmiotu w obrazie,
motywy zależne od uczuć wyobrażeń, wrażeń artysty, te cechy posiada też malarstwo ludowe.
Na co warto jednak zwrócić uwagę ?na to, że ważną cechą charakterystyczną jest dla malarstwa ludowego iż nie wzorują się na malarstwie innych, czego nie można
powiedzieć o malarstwie profesjonalnymObrazek mi się podoba, jest w nim sporo sentymentu (gąski, wiatrak, wysokie topole w tle, kwiaty i inne) charakterystycznego dla tego typu malarstwa.
Uważam, że jeśli amaretto31 ten obrazek przemalowywałaś to musiał Ci się podobać, w przeciwnym razie nie miałabyś chęci na takie malowanie.

Rzeczywiście fotka nie zbyt dobra, szkoda.