Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
30 Maja 2023 - 08:15:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 92 93 94 95 96 [97] 98 99   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Poznajmy się  (Przeczytany 391534 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lily-rose89
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #960 : 08 Grudnia 2014 - 20:09:34 »

Dziękuję wszystkim za miłe przywitanie usmiech

"Oto opowieść o tym jakie jest życie: nie o tym jakie długie ono jest, lecz o tym, jakie  dobre, bo to się liczy" - Seneka
reszka
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #961 : 12 Stycznia 2015 - 21:59:26 »

Witam wszystkich serdecznie po dłuuugiej przerwie usmiech
Muszę sobie przypomnieć wszystko od nowa, byłam tu przez krótki czas chyba ze dwa, czy trzy lata temu. Chyba tylko się przywitałam, bo godzinami czytałam tylko wszystkie posty i informacje. Chciałabym ponowić swoją obecność, gdyż wróciłam do swojego tworzenia i chciałabym wciąż się uczyć i doskonalić swoje prace. Wspaniale jest przeczytać uwagi i korzystać z pomocy innych, osobiście bardzo mnie to inspiruje i jestem wdzięczna za wszystkie cenne słowa, które pozwalają nieustannie się uczyć. Zaraz zatem pędzę czytać inne tematy na forum, bo mam kilka pytań, na które może od razu znajdę odpowiedzi. Serdecznie wszystkich pozdrawiam!

usmiech
Grzegorz
Świeżynka
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #962 : 20 Kwietnia 2015 - 16:11:04 »

Witam. Na sam początek wypadałoby się przywitać.
Jak mam na imię, łatwo domyśleć się na podstawie nicku. Jest to trzecia już próba założenia tutaj konta ( wygląda na to, że admin uznał login składający się z kilku liter, skądinąd mających dla mnie znaczenie, za spam), tym razem skuteczna.
W tym momencie kończę swoje studia techniczne i na podstawie ich profilu nikt nie podejrzewałby, że interesuję się sztuką jako taką. Może wyraziłem się nie do końca zgodnie z prawdą, ale chodziło mi o to, że sprawia mi przyjemność skrobnięcie czegoś na papierze.
Pierwszym poważniejszym "dziełem" ( jak to wtedy o tym myślałem, miałem bodajże 7 lat i byłem w pierwszej klasie podstawówki) było przerysowanie postaci z żetonów ( chyba każdy miał jako dziecko jakiś etap kolekcjonerski) na kilkanaście kartek papieru. Jaka to była bajka, nie pamiętam już dokładnie. Pamiętam za to, jak moja wychowawczyni razem z innymi dziećmi, stwierdziła, że to nie moje i ktoś mi to narysował. Śmieję się z tego do dzisiaj, ale wtedy było to dla mnie mocno łamiące. usmiech
Drugi nawrót chęci na rysowanie czegoś miałem na samym początku gimnazjum. Nie były to oczywiście prace wysokich lotów, chociaż zdarzały się lepsze ( zabierane między innymi przez nauczycielkę plastyki na-wieczne-nieoddanie). Kilka miesięcy temu, gdy znalazłem je, mogę powiedzieć, że próbowałem instynktownie stosować perspektywę, bryła była dla mnie bryłą i nieudolnie, ale zawsze, próbowałem wykonać cieniowanie. Dla użytkowników tego forum są to "oczywiste oczywistości", ale ja wtedy nawet nie wiedziałem, że tak te rzeczy powinno sie nazywać. Ale wracając do głównego wątku- barani okres ( gimnazjum) oraz słaba nauczycielka plastyki ( w stylu " na odwal"), sprawiły, że straciłem zainteresowanie rysowaniem na długo.
Przedostatni powrót do rysowania ołówkiem był na pierwszym roku studiów. Postanowiłem jednak, przestać bawić się ze wszystkim na czuja, tylko kupić ołówki ( wcześniej używałem tych, które można było dostać łatwo w kioskach, a więc zapewne HB, 2B, 4B), poszperać w internecie na temat " jak rysować" ;), i dopiero zabrać się do roboty. Efekt były dobry, po prostu przeskok wyników. Na pewno wstawię tutaj moją "pierwszą prawdziwą pracę ołówkiem", jeżeli znajdę zdjęcie.
Przez studia skrobałem sobie od czasu do czasu, szukając dodatkowo informacji jakim sposobem/stylem rysować, żeby dobrze wyszło. Powiem szczerze, że było to fajne zajęcie, jednak straciłem w końcu zainteresowanie z powodu ilości czasu jaki trzeba było poświęcić na narysowanie czegoś ( strasznie wolno rysuję ołówkiem, oraz wiadomo, całkowity amator, więc czas mi potrzebny trzeba pomnożyć kilkukrotnie w porównaniu do was).
Dochodzę tutaj do meritum, chociaż tym pewnie powinienem zacząć i skończyć, nie męczyć się z wypocinami które nikogo pewnie nie zainteresują, gdzie ponad rok temu odkryłem farby olejne i przy mam zamiar pozostać.
Oczywiście jestem całkowitym amatorem, w żaden sposób nie szkolonym w tym kierunku, więc słowo samouk doskonale mnie opisuje. Doświadczenie jakie zdobywam, można by opisać jako skokowe. Namaluję coś, nie spodoba mi się, poszukam na internecie/youtube w jaki sposób się to robi, tym razem zaplanuję chociaż podstawowe rzeczy, maluję jeszcze raz i wychodzi lepiej. Co widzę.
Korzystam często z poradników youtube czy filmików instruktażowych. Na forum znalazłem kilkanaście postów odnoszących się strasznie negatywnie do tego typu rzeczy ( coś o próbie kopiowania i braku inwencji, zamiast eksperymentowania na własną rękę), ale cóż, jestem amatorem z ograniczonym czasem i nim raczej pozostanę. Maluję tylko dla przyjemności i satysfakcji.
To tyle wstępem. Dziękuję jeżeli ktoś przebrnie przez całe. Pozdrawiam, Grzegorz.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #963 : 21 Kwietnia 2015 - 11:34:40 »

Witaj Grzegorzu.

Grzegorz
. Jest to trzecia już próba założenia tutaj konta ( wygląda na to, że admin uznał login składający się z kilku liter, skądinąd mających dla mnie znaczenie, za spam), tym razem skuteczna.
to prawda najlepiej jeśli login jest prosty i czytelny, ale nie dlatego musiałeś się trzy razy trudzić by założyć tutaj na forum swoje konto.
Od pewnego czasu administracja postanowiła zatwierdzać mniej rejestracji. Administracji nie zależy na ilości użytkowników a na użytkownikach aktywnych. Wielu ludzi rejestruje się tylko na potrzeby osiągnięcia wiadomości lub informacji w temacie malarstwa dlatego zatwierdzenia są obecnie na zasadzie losu.
Szeroko opisałeś swoje poczynania ze sztuką, bardzo ładnie z Twojej strony, że  w dziale "Na dobry start" przedstawiłeś się.
Po pięciu (niestety) postach będziesz mógł założyć swoja galerię prac, wrzucać linki - (nie reklamujące podobne portale tj. fora, facebook i inne społecznościowe) filmiki, zdjęcia i aktywnie działać na forum tz.  ogólnie niech Ci nasze forum służy w wiedzy i w doświadczeniach,
czego też oczekujemy od Ciebie.  Baw się dobrze. tak

nokia75
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #964 : 21 Kwietnia 2015 - 20:09:00 »

Witaj  usmiech

Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #965 : 22 Kwietnia 2015 - 15:42:13 »

Witaj Grzegorzu. Pisz, komentuj, krytykuj, wklejaj swoje prace  i baw się dobrze usmiech

usmiech
Grzegorz
Świeżynka
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #966 : 22 Kwietnia 2015 - 22:02:32 »

Bardzo dziękuję. Już przed założeniem konta przejrzałem kilkadziesiąt tematów. Czas najwyższy zacząć szukać informacji i próbować stosować je w praktyce, zamiast robić wszystko na czuja i " wyjdzie albo i nie".
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #967 : 23 Kwietnia 2015 - 10:21:41 »

Wyjdzie,wyjdzie usmiech
reszka
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #968 : 25 Kwietnia 2015 - 20:10:29 »

Witaj usmiech

usmiech
andreas
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #969 : 02 Czerwca 2015 - 11:06:41 »

Witam wszystkich. Mimo, że jestem już wiekowy to chciałbym trochę pobawić się malarstwem. Od niedawna zacząłem przygodę z farbami (jak do tej pory olejnymi). Początki nie są łatwe i zawsze piętrzy się góra pytań. Nie na wszystkie można znaleźć odpowiedzi w internecie. Podręczniki, którymi się posłużyłem to pare pozycji J.M. Parramon'a i mała pozycja zbiorowa - chyba "Jak malować" ? - o różnych technikach malarskich. Innych pozycji podręcznikowych moja biblioteka nie posiada. Te pierwsze moje prace to takie, które w większości trzeba chyba zamalować ale mam nadzieję, że w dyskusjach i przy "podglądaniu" podszkolę się trochę. Nie zdecydowałem się jeszcze co do tematu, który chciałbym malować. Do tej pory to próba kwiatów, pejzaże, portret. Na początek nie będę więcej nudził. Myślę, że poznamy się lepiej w czasie dyskusji na forach. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń.

Eleanore Roosevelt
Strony: 1 ... 92 93 94 95 96 [97] 98 99   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: