Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
09 Czerwca 2023 - 02:38:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wyblakło...  (Przeczytany 18546 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
paulasetka
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #10 : 26 Lipca 2008 - 14:26:08 »

bardzo dziekuje Sisi
a co znaczy dobre (poza tym ze tanie)???? znaczy nie wyblakną?
a te "acrylic" to jakiej firmy? acrylic to chyba nie firma?

a co myślicie o Rembrandtach?
a może zainwestować w Talensa? opłaca sie? kolorki mają rewelka.. tylko drogie jak podróz promem kosmicznym.

pokazać? no musze pomyslec jak zrobic zdjecie zeby bylo cos widac poza blikami od lampy. ale i tak robie portfolio czy galerie online, jakzwałtakzwał, wiec trzeba bedzie chyba pozyczyc lustrzanke.... zanim wyblaknie   cwaniak  haha ghiii  zacieszacz
Lena
Gość
« Odpowiedz #11 : 26 Lipca 2008 - 15:26:32 »

"dobre" - tzn prawdopodobnie, ze Sisi je wypróbował usmiech Moze sam tu zajrzy to Ci powie.
A "rembrandty" z tego co mi wiadomo to jeden z produków firmy Talens, A Talensy są znane, uznane, DROGIE oraz dobre jakościowo (jak by za taką cene - nie były dobre to ....  nerwus)
Czy zainwestować? - jeśli Cie na nie stać usmiech , choć żeby dojechać do celu nie zawsze trzeba najdroższym środkiem usmiech

Jeśli chodzi o "blaknięcie" czy też matowienie to już gdzieś było na forum. Musze sobie przypomnieć gdzie usmiech
Ale ogólnie to Kratke rzekł najważniejsze w tym względzie - Można zawerniksować po wykonaniu. Dotyczy i olejów i akryli. Może jeszcze zadbać by grunt na ktorym się maluje nie był zbyt "pijący".
Sisi
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #12 : 26 Lipca 2008 - 15:33:23 »

Acrylic to takie farby ( http://www.sklepplastyczny.pl/acrylic-338_183/ ) są podobne do artello tylko trochę droższe. Artello są farbami jak to mówię "szklistymi" nie blaknącymi świetnie czują się za zagruntowanej desce jak i pilśni xD. POLECDAM ARTELLO Z NETTO. A po za tym chroma jak do tej pory nie dały mi powodu do dumy i jak dla mnie nie są warte swej ceny usmiech A co do talensa to z tego co piszesz lubisz wielkie formaty tak jak ja ;) i nie wiem czy było by to opłacalne  kupować tak drogie farby na taką skalę xD
Dana
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #13 : 04 Października 2008 - 10:26:23 »

Hallo,
Acrylic to Acrylowe Farby, i nie nazwa Firmy.
Ja maluje Acrylicem z Amsterdam, mieszam tez Acrylic od Boesner i Acrylic Rubens i Acrylic od Goya, i Acrylic od Daler Rowney,  i od Guardi, a Przedewszystkim Acryl od LUKAS i SCHMINKE.
Lukas i Schminke odpowiadaja mi najbardziej poprzez swoja konsystenje i umiejetnoscia dobrego krycia, a takze brylantowym kolorem.
Nie uzywam Acrylöw Firm ktöre nie znam. Musze stwierdzic ze czasami mozna spotkac Farby ktörycz jakosc daje bardzo duzo do zyczenia. Nie zawsze tanio oznacza dobrze. Ja nie jestem zawsze zwolennikiem Slowa Tanio. Dobry gatunek czegos mozna nieras tanio spotkac, ale to sa naprawde dla mnie bardzo zadkie wypadki.

Z przyjacielskimi pozdrowieniami.
Dana.
Sisi
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #14 : 18 Października 2008 - 19:32:27 »

w tym przypadku acrylic to była firma ( podałem linka ) ale artello są znakomite moim zdaniem i jeszcze się nie spotkałem z podobnymi ( no może te winsor & coś tam ale kosztują ponad 60 zł )
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #15 : 21 Października 2008 - 11:16:08 »

To mój pierwszy post na tym forum witam serdecznie.Ja malowałem Chromacrylem niebo w malarstwie ściennym.Był to błękit z typu pruskiego zastosowany dość cieńko laserunkowo i po ok 2 latach farba zniknęła po prostu.Na szczęście malowałem to niebo jeszcze takim białobłekitem do szafek gotowcem ze sklepu w puszce i ten kolor trzyma się nienagannie.Raczej nie polecam Chromacryli gdyż są to farby studyjne i jako takie są robione z nietrwałych pigmentów lepsze są nppewno akryle firmy Rowney,Talens ewentualnie Meimeri nie są dużo droższe od Chromacryli a napewno trwalsze i mają lepszą konsystencje.Spoiwo akrylowe jest bardzo trwałe to rodzaj sztucznej żywicy.Trzeba też pamiętać aby farbę rozcieńczać nie za dużą ilością wody albo lepiej jakimś mleczkiem akrylowym lub medium do laserunków.
Ja sam kiedyś zrobiłem obraz maimerami Polycolor .Na płótno gotowe naniosłem warstewkę kleju kostnego z odrobiną pigmentów dla nadania ciepłego odcienia takiego brązowawego.Na tym bezpośrednio malowałem akrylami bardzo jasny pejzażowy obraz niestety po ok roku obraz ściemniał i to w stopniu którego nie potrafię logicznie wytłumaczyć.
Sisi
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #16 : 23 Października 2008 - 10:00:41 »

łoł żeby cały obraz z ciemniał i to tak poważnie ^^
czasami mi się zdarza że np. długopis z pod akrylu wyjdzie na wierzch ale to się da naprawić - kilka warstewek laserunku
paulasetka
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #17 : 27 Grudnia 2008 - 17:00:36 »

Witam Jery, ja też tu w sumie nowa.
Może to ten klej kostny.... podejrzanie brzmi.

Sisi, bardzo dziękuję za linka.
Szkoda, że ja bardzo lubię po prostu matowe..
na razie jestem na etapie maimeri poycolor (akryle oczywiście), nie za bardzo matowe niestety, ale fajne kolory mają i dobrze mi sie maluje.
a wtedy co wyblakło, to chyba chodzi rzeczywiście o "farby studenckie": napewno malowałam częściowo chromacrylami a możliwe ze nawet Start-y domieszałam.
zastanawiam sie tylko jesli do tych maimeri teraz domieszuje bialego start'a - to tez wyblaknie? bialy tez traktowac jako pigment?
moze brzmi to pytanie glupio, ale ja zwykle dość duzo bialej zużywam, a ze startów tania i najłatwiej dostępna w dużym opakowaniu.

pozdrawiam.
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #18 : 28 Grudnia 2008 - 01:21:00 »

Czemu nie jak duże i tanie usmiech.Pigment to sypki proszek , a farba to pigment ze spoiwem .Klej kostny to podstawowe spoiwo gruntów w malarstwie stosowane od wieków.
paulasetka
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #19 : 05 Stycznia 2009 - 22:13:09 »

znam tylko przepis (na grunt) z klejem skórnym (śmierdzi) i olejem lub pokostem lnianym. ale jakie nazwy w ogóle.. jak zaczynam poganiać szare komórki z czego te kleje robią... ... ... 
właśnie zamierzam z koleżanką robić podobrazia. zakupiłyśmy płótno (lniane), krosna, i produkty na grunt.
i w tym przepisie na grunt raz było użyte słowo olej lniany a raz pokost lniany, co zrobiło troche zamieszania. w końu kupiłyśmy olej lniany, w sklepie dla plastyków. bo to dostałyśmy. ale nadal nie mamy pewności...
czy ktoś tu na forum ma doświadczenie w tej materii?
chodzi o olej czy o pokost? czy zamiennie.
bo pokost to kojarzy mi się z impregnowaniem drewna - przeciw kornikom, jak bejcą.

TWÓRCZEGO NOWEGO ROKU !!
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: