Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
09 Czerwca 2023 - 02:47:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cena za stworzenie logo firmy i przekazanie praw autorskich  (Przeczytany 10224 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« : 13 Marca 2013 - 16:52:46 »

Hej!

Mam spory problem. Napisał do mnie człowiek, który chce żebym zaprojektował mu logo do firmy. Dał pomysł, wiem jak to zrobić, ale nie wiem jak to formalnie ugryźć. Napisał mi, że oczywiście będzie umowa przenosząca prawa autorskie na jego firmę z prawem do wykorzystania na wszelkich polach eksploatacji.

Prosi mnie o wycenę. Nie mam pojęcia ile mam zaproponować, może ktoś mi pomoże? Wiadomo, nie chcę stracić, ale nie chcę też podać zbyt dużej ceny. Z drugiej strony firma będzie miała logo zaprojektowane przeze mnie i logo to będzie na ich produktach.

Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.

czyCztery
Bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #1 : 13 Marca 2013 - 18:52:57 »

Hej, Espero. Dwa lata temu (gdy pracowałem dla firmy reklamowej) liczono 50 zł. za godzinę pracy na komputerze grafika. Programy komputerowe to niemałe pieniądze. Zestaw dziewięciu wygenerowanych prostych propozycji logo do wyboru klienta kosztował ok. 1200 zł. Jednakże projekt może być mniej czy bardziej skomplikowany, np. tworzący złudzenie optyczne, a skoro to pełna profeska więc potrzebna będzie książka znaku zawierająca informacje nt. właściwego wykorzystania logo. Co najważniejsze logo stworzone zostanie przez artystę, a tego policzyć już się nie da.  usmiech
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #2 : 14 Marca 2013 - 05:15:39 »

Jeśli pomysł - projekt jest klienta to są i jego prawa autorskie i Ty w tym przypadku
nie możesz posiadać praw autorskich do tego pomysłu.
Natomiast będziesz wykonawcą danego projektu. Więc proste - bierzesz kasę tylko za wykonanie.
W ogólnym rozrachunku ukończone Logo ma wyglądać tak.
Dana Firma nie może się podpisać iż jest całkowitym autorem logo.

Winien podpis widnieć na logo np.

"Projekt - Kwiatkowski,
Wykonanie - Krzysztof Kowalski"

Obydwa te przedmioty są autorami Logo i mają pełne prawa autorskie.

Osobiście powiem tak -  nie zgodziłabym się na oddanie całkowicie swoich praw autorskich  tej firmie.
Takie wykonania są przecież dla wykonawców zaistnieniem na rynku - "okienkiem na świat".
Zaś co do kasy to zależy od trudności, od czasu Twojego wykonania. Możesz tylko ocenić sam.
Zapewne profesjonalista - projektant by wziął nie małe pieniądze, ale jeśli tylko amator to wiadomo, że o
wiele mniej - dlatego podejrzewam, że dlatego zaproponowano to wykonanie Tobie.
Zdanie moje - nie miej oporów i weź godną zapłatę.
wykonanie logo wymaga wiedzy i doświadczenia. Logo jest pełnym wizerunkiem firmy, funkcjonuje w realiach rynkowych,
dlatego też jest jakby majątkiem firmy i jego zaprojektowanie, wykonanie kosztuje nie małe pieniądze.

Na wycenę logo składa się oczywiście
pomysł, projekt i wykonanie projektu. W tym wykonawca opracowuje formę kolorystyczną,
formę przestrzenną, formę graficzną,typ logo lub też fotograficzną wszystko w ramach wybranej koncepcji.
Wycena loga kształtuje się od 2000 PL do nawet 6000 Pl

Ja jako nie profesjonalistka w tej branży wzięłabym nie mniej niż 1200 Pl - 1500 PL.
Minimalna cena za logo zaprojektowane przez firmę to koszt rzędu 1000 zł a gdzie wykonanie?
Krzysiu znaczenie Logo dla firmy ma ogromne znaczenie. Na ich produktach,szyldach, na samochodach i wizytówkach.
Logo zwiększa zyski firm więcej nawet iż sam internet .
Czyli proste - Firmy poprzez loga się bogacą i w takim razie mają kasę by zapłacić godną cenę za wykonanie logo.
Jeśli nie wycenisz konkretnie swojej pracy to Ty będziesz z czasem pukać się w czoło,  że oddałeś im ten "magnes"
za marne złotówki (bo logo jest magnesem dla firm)

Jeśli chcesz też oddać swoje prawa autorskie (wykonanie) to niech firma Ci zapłaci przynajmniej 2000 PL
tę najmniejszą stawkę za (ogólne) stworzenie Logo.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #3 : 18 Marca 2013 - 11:12:41 »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Musze się nad tym zastanowić.
Ostatnio poznaję Adobe Illustratora (genialny program do grafiki wektorowej, polecam), który idealnie nadaje się do stworzenia takiego logo, więc może to być dla mnie lekcja próbna. Jeśli w ogóle się zdecyduję.
Jimmy
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #4 : 19 Marca 2013 - 13:36:22 »

przez administracje Forum.  Nagrody.

Logo jest najważniejszym elementem identyfikacji wizualnej przedsiębiorcy - a dla projektanta chyba najtrudniejszym i wymagającym dużego nakładu pracy zleceniem. Jednocześnie też jest - przynajmniej dla mnie - najbardziej satysfakcjonującym.

Tereso, te 2000 czy 6000 PLN to sytuacja wręcz wymarzona, niestety realia są nieco inne. Niewielu przedsiębiorców, zwłaszcza tych zaczynających jest skłonnych zapłacić za projekt loga 700 PLN a co dopiero 2000. W przypadku już działającej i w miarę  dobrze prosperującej firmy to są kwoty (bliższe 6000 niż 2000), które zaczynają wchodzić w grę jeśli chodzi o rebranding.

Niestety, ale żyjemy w kraju, w którym wszystkim wydaje się, że jeśli mają aparat cyfrowy to są fotografami, albo jeśli posiadają Corela  już są grafikami. W związku z czym praca grafika nic nie kosztuje (a jeśli już to jakieś grosze).  Wystarczy spojrzeć na zlecenia.przez.net, żeby się przekonać jak to wygląda. Tam się bez problemu znajdzie "grafika", który zrobi logo za 100 PLN. Albo na Allegro, gdzie będzie za 18 PLN (przed chwilą sprawdziłem). Ewentualnie u siostrzeńca, który mu to zrobi za pizzę i colę (piwo jeśli pełnoletni). W codziennej pracy grafika i DTPowca regularnie spotykam się właśnie z sytuacjami, w których "projekt gotowy do druku" trzeba przygotowywać od nowa, bo nadaje się najwyżej do prezentacji na monitorze.
Prawda jest taka, że przeciętny kient chce żeby było tanio i szybko (bo dobrze nie będzie).

Jeśli chodzi o podstawowe pytanie to przede wszystkim trzeba wyczuć klienta i umieć wycenić swoją pracę. Ale należy się liczyć z tym, że jeśli się zawoła zbyt wiele to klient ucieknie. Czasami po prostu lepiej przełknąć gorzką pigułkę i wziąć mniej niż stracić klienta. I najlepiej podpisać umowę wstępną i wziąć zadatek. Nie zaliczkę (bo ta jest zwrotna w sytuacji w której klient rezygnuje) tylko właśnie zadatek (zwrotny wprawdzie w dwukrotnej wielkości, ale wtedy kiedy projektant nie wywiąże się z zadania, czyli po prostu nie przedstawi projektu).

A tak przy okazji - o ile mi wiadomo, to przekazać można prawa majątkowe do dzieła a prawa autorskie są niezbywalne.

Istud vinum, bonum vinum, vinum generosum / Reddit virum curialem probum animosum.
I'm a Pentaxian. A loyalist. A diehard.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #5 : 20 Marca 2013 - 06:11:03 »

Jimmy, słuszna jest Twoja wypowiedź. Ja natomiast swoją wypowiedź oparłam na prawach i cennikach jakie są.
Ty jednak na realiach. W sensie ogólnej rzeczywistości powiem, to prawda, że w dzisiejszej dobie wszystkie dziedziny dotyczące  sprzedawca - klient
"spadły na psy", bo przecież śmiało można porównać projektanta, malarza, ogólnie artystę, wykonawcę do sprzedawcy
swojego produktu, również swój talent -  siebie. Panuje ogólny wyzysk człowieka przez człowieka. No ale to zrozumiałe.
Mamy przecież kapitalizm i trudno się w nim poruszać,  przebić do sukcesu, choć ponoć każdy ma takie same prawa.

Temat jest dość szeroki, można by dyskutować długo. Wiem jedno, że
trzeba się w życiu rozpychać łokciami by cokolwiek osiągnąć.
Jimmy:
A tak przy okazji - o ile mi wiadomo, to przekazać można prawa majątkowe do dzieła a prawa autorskie są niezbywalne.

toteż moja wypowiedź brzmiała:
Dana Firma nie może się podpisać iż jest całkowitym autorem logo.
Winien podpis widnieć na logo np.

"Projekt - Kwiatkowski,
Wykonanie - Krzysztof Kowalski"
Obydwa te przedmioty są autorami Logo i mają pełne prawa autorskie.

Jimmy
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #6 : 20 Marca 2013 - 12:37:50 »

Słusznie. Niestety realia są dalekie od rzeczywistej wartości pracy.

Swoją kwestię o niezbywalności praw autorskich oparłem na Twoim stwierdzeniu:
Jeśli chcesz też oddać swoje prawa autorskie (wykonanie) to niech firma Ci zapłaci przynajmniej 2000 PL
tę najmniejszą stawkę za (ogólne) stworzenie Logo.
to co napisałaś o tym wcześniej po prostu mi umknęło. Przepraszam najmocniej.

Istud vinum, bonum vinum, vinum generosum / Reddit virum curialem probum animosum.
I'm a Pentaxian. A loyalist. A diehard.
czyCztery
Bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #7 : 08 Maja 2013 - 17:51:03 »

Hej! Ciekawi mnie, jak zakończyła się sprawa logo? Be or not to be?...  oczko
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #8 : 08 Maja 2013 - 19:08:50 »

Finał był taki, że zrezygnowałem, bo nie czułem się na tyle kompetentny, żeby komuś robić logo. Ale od tamtego czasu pobieram nauki z programu do grafiki wektorowej Adobe Illustrator (jestem zachwycony i polecam  oczko) i to mi otworzyło mnóstwo możliwości, między innymi związanych też z moimi planami dotyczącymi akwareli.
Hergon_pl
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #9 : 03 Grudnia 2013 - 09:16:16 »

W sumie to szkoda,bo mogłeś przynajmniej spróbować, zawsze to nowe doświadczenie które czegoś nas uczy i poprawia nasze umiejętności. W każdym razie mam nadzieję,że dalej będziesz się rozwijał właśnie w tym kierunku:)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: