Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
30 Maja 2023 - 08:23:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Malarstwo sztalugowe(pejzaż,postacie,portrety,akt,sceny rodzajowe,inne) - teresa  (Przeczytany 70086 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #40 : 26 Lipca 2013 - 18:26:04 »

"Astry"  

olej na płótnie
(z cyklu malarstwo błękitne)
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #41 : 07 Sierpnia 2013 - 06:44:09 »

"Chryzantemy"

Olej na płótnie
nokia75
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #42 : 07 Sierpnia 2013 - 08:11:39 »

Piękne okok Astry delikatne , nadają obrazowi takiej lekkości  okok  ale Chryzantemy przepiękne , to coś co w obrazach lubię najbardziej ,ostre barwy i kontrasty i te zmieszane kolory dają świetny efekt . Super dobór kolorów   oklasky

Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #43 : 08 Sierpnia 2013 - 10:27:46 »

Astry bardzo mi się podobają, kwiaty, szkło, kolorystyka- taki spokój bije z tej pracy, ale żeby nie było za słodko, troszkę  mnie rażą te nóżki stołowe, szczególnie tylna. Chryzantemy równie piękna praca, mimo ostrzejszych kolorów. Generalnie obie prace świetne tak

usmiech
rafaltaras
Gość
« Odpowiedz #44 : 08 Sierpnia 2013 - 12:08:00 »

Odniosę się do Chryzantem (a może Chryzantemów ? usmiech ) Mniejsza o tytuł. Do drugiego obrazu. Bardzo ładny obraz ale stłumiony przez tło, które jest zbyt konkurencyjne kolorystycznie. Osobiście bym je nie tyle rozjaśnił co przetarł jasnym pół-transpentnym błękitem. Zwróćcie uwagę na jedną rzecz - te opadnięte płatki na blacie stołu, które rozbijają tą płaszczyznę koloru podłoża. Bez nich ten obraz by dużo stracił. No i czuć szkło  z wodą. Widać że zaobserwowane.

Natomiast pierwszy obraz ma coś co go niszczy - ta ostra krawędź glifu okna - punkt największego kontrastu strasznie konkuruje z delikatnością kwiatów. Kolorystyka przypomina mi japońskie malarstwo to na plus, a na minus to się perspektywa rozjechała na stole i parapecie. Do poprawny następnym razem ;)
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #45 : 08 Sierpnia 2013 - 19:17:31 »

Piękne obrazy Tereso! Jak jak zwykle zachwycam się kolorami, bo pięknie nimi budujesz atmosferę. I chociaż akwarele w Twoim wykonaniu też mi się podobają, to jednak zdecydowanie wolę oleje. Są bardzo charakterystyczne. Piękne szkło  okok oklasky
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #46 : 12 Sierpnia 2013 - 07:32:16 »

espero, rafaltaras, wendipo, nokia75, dziękuję za miłe komentarze i uwagi.

Doceniam szczególnie wasze spostrzeżenia co do możliwych błedów w moich malowidłach.
rafaltaras - bardzo wyczerpujacy i celujący komentarz.
wendipo - mnie tez ta noga od stołu nie pasuje, no cóż ale jest. Nie mam chęci naprawiać tego co może schrzaniłam w tym obrazie.
espero -  masz rację tak jak Towicz, że oleje są nalepszym moim warsztataem w malarstwie.
espero:
I chociaż akwarele w Twoim wykonaniu też mi się podobają,
Myślę, że Twoja ta wyżej wypowiedź wypływa z Twojej delikatności i uprzejmości, ja wiem, że
za długo się w olejnej technice zasiedziałam i dlatego akwarela bardzo się róźni - niestety,  bezradny  jakością i wartością techniczną.
Kilka tych ostatnich prac - kwiaty chciałam zachować na wystawę, ale coś mnie podkusiło, (zapewne ciekawość) by wystawić je na Allegro w
celu zainteresowania klientów. Szczególnie mnie samej zależało i mojej młodszej rodzince na "Kwiatach jabłoni" by pozostały w domu.
Tak się nie stało, pierwsza aukcja i obraz został kupiony i to za dobre pieniądze, chociaz wystawiłam cenę zaporową. mysl  i co ?
nie jestem ucieszona, chociaż zawsze twierdzę, że dzieła nasze powinne iść do ludzi, są poniekąd przeznaczone dla miłośników malarstwa, dla świata.

Co do technik malowania to jeden wniosek, że oleje to technika malowania, w której się sprawdzam, ale jednak kiedy sobie zakupię lepsze media do akwareli to będę kontynuowała doskonalenia się w farbach wodnych.

usmiech

rafaltaras
Gość
« Odpowiedz #47 : 13 Sierpnia 2013 - 10:43:44 »

espero, rafaltaras, wendipo, nokia75, dziękuję za miłe komentarze i uwagi.

Doceniam szczególnie wasze spostrzeżenia co do możliwych błedów w moich malowidłach.
rafaltaras - bardzo wyczerpujacy i celujący komentarz.
wendipo - mnie tez ta noga od stołu nie pasuje, no cóż ale jest. Nie mam chęci naprawiać tego co może schrzaniłam w tym obrazie.
espero -  masz rację tak jak Towicz, że oleje są nalepszym moim warsztataem w malarstwie.

Droga Tereso mi nie musisz dziękować:) Kąśliwość i szukanie błędów u innych mam w standardzie usmiech

A tak na poważnie. Michał Anioł powiedział kiedyś "ciągle jeszcze się uczę". Wyciągając wnioski z potknięć stajemy się lepsi w tym co robimy.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #48 : 22 Sierpnia 2013 - 13:24:54 »

Obraz olejny "Cynie w niebieskim wazonie"

Obraz olejny -  aparat mi zabrał odbicie okna na wazonie.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #49 : 30 Stycznia 2014 - 11:55:38 »

"Słoneczniki"

Olej na płótnie.
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: