Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 18:35:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 206387 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
blue
Bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #250 : 01 Września 2012 - 06:49:25 »

Espero,
pieknie malulesz,
bardzo mocno skontrastowane kolory. Troche przeszkadza w ogladaniu. Kwiaty przedstawiasz swietnie oczko
Zibelius
Użytkownik zbanowany
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #251 : 01 Września 2012 - 06:54:58 »

Witam usmiech Piękne irysy.Kolory cudo.I pomysł tych pięknych kolorów na bardzo ciemnym tle jest znakomity.Gratuluję  oklasky
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #252 : 01 Września 2012 - 13:56:59 »

Dziękuję za komentarze usmiech
A co do tego kontrastu. Faktycznie zrobiłem ten kontrast celowo. Bałem się, że kiedy namaluję jakieś jasne tło kwiaty się z nim zleją i nie będzie takiego efektu. Zależało mi na tym, aby wydobyć kwiaty na pierwszy plan, właśnie za pomocą kontrastu, żeby też pokazać, że są mocno oświetlone przez słońce. W akwarelach tło maluje się o wiele łatwiej, bo plamy same się rozpływają tworząc fantazyjne kształty, w olejach jest to trudniejsze, bo trzeba choć trochę zaplanować co chce się namalować. Z drugiej strony też bardziej chciałem skupić się na kwiatach, na malowaniu bardziej swobodnym niż robiłem to do tej pory, chciałem zobaczyć jaki efekt uzyskam nie dbając zbytnio o szczegóły. Zastanawianie się nad tłem zeszło więc na drugi plan. Ale myślę, że ten kontrast dodaje pewnego dramatyzmu i wyrazistości i jakiejś-jakości usmiech

Jadwiga
Bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #253 : 01 Września 2012 - 20:10:38 »

Z wielka przyjemnością oglądam ostatnio Twoje prace i patrzę, że są coraz fajniejsze i bogatsze  tak
Naprawdę piękne te irysy- i te akwarelowe, i na płótnie; nie zastanawiaj się może nad techniką-sam zobaczysz, ze jak będziesz miał ochotę i nastrój na malowanie akwarelą, to z łatwością podejmiesz temat, a jak olejem- to tak samo...
 Masz rację, każde doświadczenie wzbogaca- ja tak miałam przy pastelach- potem na płótno tez patrzyłam inaczej. Też mam wielką ochotę przymierzyć się do akwareli choć obawiam się, że efekty mogą być mizerne mysl

wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #254 : 05 Września 2012 - 23:38:14 »

Irysy w oleju równie piękne jak w akwareli, i nawet to "minorowe" tło mi się podoba rotfl haha taka drobna złośliwość z mojej strony rotfl ale wybroniłeś się i przy okazji tło w mojej pracy również tak

usmiech
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #255 : 06 Września 2012 - 16:54:36 »

i nawet to "minorowe" tło mi się podoba rotfl haha taka drobna złośliwość z mojej strony rotfl  

Hahahaha  rotfl Wendi aleś mnie rozbawiła  haha

64. Przed burzą, 38 x 28 cm, akwarela
Długo zastanawiałem się co namalować na konkurs. W pierwszej chwili pomyślałem o tornadzie, przeglądałem różne zdjęcia, ale jakoś nic nie wydało mi się na tyle interesujące, żeby to namalować. No i spojrzałem w okno a w oddali było widać takie smugi deszczu. Bardzo lubię ten widok, kiedy gdzieś tam już wiem, że pada, a tu jeszcze nie. I pomyślałem, że akwarele świetnie nadają się właśnie do tego, żeby takie smugi deszczu zrobić. Cieszę się z efektu, choć ten czerwony domek spędzał mi sen z powiek. Ale w sumie wyszło fajnie (jak dla mnie). I oczywiście dla tych, którzy oddali na moją pracę głos, za co jeszcze raz bardzo dziękuję! oczko

I miejsce  (złota paleta) w 41 Konkursie malarskim "Zjawiska atmosferyczne"
Nagrody

know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #256 : 08 Września 2012 - 09:59:02 »

Cześć Kolego ;)
a ja na Twoją pracę... nie głosowałem bo wiedziałem że na pewno będzie na podium a i może nawet wygra  tak
Oczywiście mnie się bardzo podoba,  - to co już pisałem w "Hall of fame" -  super niebo które rozlało się Ci, tak jak należało,
i do tego dół - bardziej ułożony, spokojny, ładne światło na trawie/zieleni.
No i ta amerykańska stodoła  okok z chwile zacznie się burza a w tych domkach dojdzie do masakry piłą mechaniczną jak tanich horrorach
rodem z USA  oczko
Praca świetna. Ach...

Jako że dawno nie pisałem nic  u Ciebie to jeszcze pochwale olejne Irysy, które na pierwszy rzut oka przypominają akwarele,
ale to bardzo dobrze. Siła Twoich prac są kontrasty i to Ci wychodzi cudownie. Te Irysy - bomba dla mnie, tło jako podstawa - kapitalne,
a same kwiaty... jeszcze bardziej kapitalne ;)
Wcześniejsze "klimaty portowe i morskie" - klasa po prostu , realistyczno - bajkowe i bardzo bardzo estetyczne , świetne po prostu.
Zaglądam często tu i będę  3m_sie_

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #257 : 08 Września 2012 - 13:53:34 »

z chwile zacznie się burza a w tych domkach dojdzie do masakry piłą mechaniczną jak tanich horrorach
rodem z USA  oczko

hehehe dobre  rotfl Dzięki za komentarz usmiech

Szukałem ostatnio długo bloku do akwareli o odpowiednim, nie za dużym, nie za małym rozmiarze. I znalazłem! Idealny - 56 x 42 cm, Fabriano, 300 g. Rewelacja! Gorąco polecam. Nie dość, że format dla mnie bomba, to jeszcze papier jest świetny.
A szukałem takiego rozmiaru, bo znalazłem w necie zdjęcie pięknych piwonii i irysów w wazonie. Od razu widziałem je w akwareli. Odruchowo już od razu napisałem do autorki (z USA) pytanie czy mogę namalować. Czekając na odpowiedź zabrałem się do pracy, bo byłem przekonany, że jak wszyscy (oprócz 1 jak na razie pani) się zgodzi. Jak już byłem w połowie obrazu odpisała, że nie mogę tego namalować, bo ona zrobiła to zdjęcie dla siebie, żeby mogła je namalować olejami. OK. Ale tak mi się ta kompozycja spodobała, że stwierdziłem, że już tego nie zostawię, a poza tym, to nie znaczy, że nie mogę tego namalować i schować sobie do szuflady.
Takim sposobem namalowałem obraz, którego nigdzie nie mogę pokazać, nawet na swojej stronie. Będzie więc wisiał u mnie w pokoju. Ale na forum pokażę, chyba, że będzie wola usunięcia, to usunę.

65. Kwiaty w wazonie, 38 x 53 cm, akwarela

DETALE:

Dziękuję Wendipo za uwagę - dodaję link do oryginalnego zdjęcia:
http://www.flickr.com/photos/junie_moon_photoshare/7255617682/
adorata
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #258 : 08 Września 2012 - 14:01:49 »

Fantastyczne! hura
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #259 : 08 Września 2012 - 20:23:49 »

....." Ale na forum pokażę, chyba, że będzie wola usunięcia, to usunę"......... Na forum pokazujemy nasze prace, czy te na sprzedaż czy tylko na "nasze ściany",  poddajemy ocenie co jest dobrze zrobione, a co możemy poprawić, uczymy się od siebie nawzajem........nie chwalimy się, że to jest nasza praca autorska tylko praca w naszym wykonaniu, dobrze wtedy podać ew. autora oryginału. To jest oczywiście tylko moje zdanie............
Jeśli chodzi o ten obraz, to naprawdę jest super, technicznie i kolorystycznie........wielkie brawa oklasky oklasky
PS. Komentarz Know na temat Twojej pracy konkursowej.............za............. sty  haha

usmiech
Strony: 1 ... 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: