Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 18:42:46 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 206390 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #220 : 03 Lipca 2012 - 17:11:14 »

Dziękuję za odpowiedź. Teraz już postanowiłem, że albo będę malował ze swoich zdjęć albo będę pisał do KAŻDEGO autora o zgodę na namalowanie jego zdjęcia, albo po prostu zawsze podam link. Zazwyczaj to robiłem, wszyscy zawsze się zgadzali, ale nie pisałem do wszystkich.

Na digarcie zaznaczałem, że to praca mojego autorstwa dlatego, że rozumiałem to tak, że JA to namalowałem a nie ktoś inny. . Widać i to źle zrozumiałem.

Sygnatury są, jest moje imię i nazwisko, ale nie na wszystkich pracach. Na akwarelach w większości nie ma.

AKTUALIZACJA:
Kolejna wiadomość z digartu, że jak nie mogę znaleźć tych zdjęć to już trudno, ale żebym do kolejnych prac już źródło podawał...

Jak ja nie lubię problemów... szukam tych zdjęć cały czas. Już sporo mam. Wszędzie podam linki to będzie spokój, a tych, których nie znajdę, to nie znajdę. Jak autor zdjęcia się do mnie zgłosi, to wtedy z nim ustalę co i jak.
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #221 : 03 Lipca 2012 - 17:32:03 »

Espero, na forum pokazujemy nasze prace, autorskie jak również autorstwa innych, w sensie jak malujemy, jak nam wychodzi kopiowanie i co robimy dobrze a co źle, jak to poprawić itp.itd. po prostu o tym dyskutujemy i wydaje mi się, że nie powinieneś kasować żadnej pracy........Też się często wzoruję na lepszych, jak mogę to zaznaczam autora oryginału, jeśli nie znam to piszę, autor nieznany, a dodatkowo na odwrocie zaznaczam, że to jest reprodukcja. Miałam kiedyś podobne do Twojego zdarzenie. Narysowałam akt, na podstawie obrazu Wesołowskiego, jednak nie zaznaczyłam tego w opisie. Dostałam "miły" liścik, z pytaniem, czy ta osoba wie, czyje to dzieło skopiowałam. Podała oczywiście nazwisko autora, jednak zupełnie mi nieznane. Sprawa zakończyła się pomyślnie, ale na przyszłość już brałam wszystkie opcje pod uwagę. Druga rzecz, że w internecie krąży sporo zdjęć niepodpisanych, bądź innych autorów, czasem ciężko się połapać, czyje to tak naprawdę jest, więc sądzę, że uwaga typu, na podstawie innego dzieła, może trochę złagodzić sytuację.
Kiedyś napisałam prośbę do autorki zdjęcia które chciałam namalować, niestety żadna odpowiedź nie przyszła. Innym razem, jak poprosiłam o zgodę, to autorka była zdziwiona, że skoro ja to chcę sama malować, to raczej jej zgoda niepotrzebna. Różni ludzie, różne reakcje.
Praca mojego autorstwa jest rozumiana jako praca od pomysłu do realizacji Twoja, więc lepiej zaznaczyć, że przez Ciebie wykonana, a autorstwa pana/pani X, lub nieznanego.
Espero, głowa do góry, będzie dobrze pocieszacz

usmiech
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #222 : 03 Lipca 2012 - 17:45:06 »

Akurat na digarcie jak się nie zaznaczy tego oświadczenia, że to moja praca, to nie można dodać zdjęcia... właśnie to testowałem...

W takim razie jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że skontaktowałem się z autorem zdjęcia i pozwolił mi je namalować - to wtedy na obrazie muszę obok mojego nazwiska napisać też swoje? Czy np. na odwrocie mogę napisać autora zdjęcia? Czy jak to jest?

I rozumiem, że też autora muszę się od razu zapytać, czy jak już ewentualnie namaluję ten obraz na podstawie jego zdjęcia, to czy mogę ten obraz sprzedać?
nokia75
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #223 : 03 Lipca 2012 - 17:53:44 »

Nic się nie martw , też często maluję ćwicząc na podstawie zdjęcia z netu lub ze znanego obrazu , więc zaznaczam że na podstawie istniejacego obrazu, a że maluję swoim stylem więc nie wygląda na taki sam , więc nie ma kto się doczepić ... okok

Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #224 : 03 Lipca 2012 - 21:43:02 »

Pani XX, która na mnie doniosła może mnie teraz cmoknąć w trąbkę za przeproszeniem, bo po pierwsze pododawałem linki tam gdzie mogłem (prawie wszędzie, gdzie obraz był z cudzego zdjęcia), a po drugie napisałem maile do wszystkich autorów zdjęć i póki co odpisały (w sumie aż, bo w ciągu godziny) 4 osoby wręcz ucieszone, że ktoś namalował ich zdjęcia i że bardzo im się podobają moje obrazy i oczywiście mogę je zamieszczać gdzie chcę i sprzedawać (o wszystko dokładnie wypytałem  usmiech ). Jak Pani XX chce, to mogę jej te maile nawet przesłać, choć już uważam to za zbędne. Także pomyślnie to załatwiłem. A na przyszłość do autorów będę pisał przed namalowaniem.

Człowiek chce sobie spokojnie malować, a tu jakieś prawa... no patologia  rotfl
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #225 : 04 Lipca 2012 - 09:35:44 »

Powinieneś teraz namalować jakiś 'bardzo zabawny' portret pani donosicielki i wstawić go digarcie pod stosownym tytułem usmiech
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #226 : 04 Lipca 2012 - 10:35:41 »

sasasasasa  cwaniak niezła myśl  haha cwaniak
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #227 : 04 Lipca 2012 - 16:12:10 »

53. Kreta, 25 x 35 cm, akwarela

Na podstawie zdjęcia:
http://www.flickr.com/photos/joannarb2009/3800789048/

nagrody
gardenia
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #228 : 07 Lipca 2012 - 22:19:45 »

"Użytkownik digartu 'XXX' doniósł mi, iż większość Twoich prac (głównie irysy i kwiaty) nie są pracami oryginalnymi, tylko kopiami prac światowych akwarelistów. "

i dalej:

"Jeśli podpierasz się zdjęciami czy pracami innych autorów (za ich zgodą) proszę pod każdym zdjęciem podawać link do oryginału. W przypadku gdy zauważę nieprawidłowości akwarele zostaną skasowane, co dalej idzie, również inne konsekwencje"

Paranoja.

Zgadzam się - to jest absurd. Ale rację ma też Towicz, że musiałby Ci ktoś udowodnić, że dopuściłeś się plagiatu. W przypadku zdjęć kwiatów, to raczej nie byłoby możliwe.
Natomiast mam pytanie, które mi się nasunęło po Twoim przypadku: czy ja malując Holoubka (a nawet dwóch) na konkurs, też dopuściłem się plagiatu? Korzystałem ze zdjęć, które znalazłem na necie. Obydwa portrety zmieniłem tak, że już identycznego z nimi zdjęcia się nie znajdzie, ale jednak: portrety powstały na podstawie zdjęć, których nie ja byłem autorem. Więc co: plagiat?
I jeszcze jedna kwestia z powyższym związana: czy można bez pozwolenia malować portrety osób publicznych? Od dłuższego czasu miałem zakusy, żeby uzupełnić kilka haseł w Wikipedii portretami osób, które są przedmiotem danego hasła. Ale w sumie to nie wiem, czy mi wolno...
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #229 : 19 Lipca 2012 - 19:59:19 »

Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale intensywne wakacje zabierają mi sporo czasu.
Gardenio nie znam się na tym dokładnie. czytałem o prawach autorskich sporo po mojej "wpadce" i gdzieś wyczytałem, że jeśli chodzi o twarze w ogóle, to tu sprawa jest jeszcze gorsza, bo to czyjś wizerunek. Właściwie malowanie kogoś ze zdjęcia to to samo co malowanie czegokolwiek innego ze zdjęcia. Ważne, że malujesz z czyjegoś zdjęcia a to zdjęcie chronione jest prawem autorskim. Wyczytałem też gdzieś, że od 1994 roku WSZYSTKIE zdjęcia, czy autor to gdzieś napisze, czy nie są chronione prawem autorskim. Więc każde jego użycie (np. w postaci narysowania) wymaga zgody autora. A tym bardziej jeśli jest to wizerunek jakiejś osoby.
I tu mi się przypomniała inna moja wpadka. Kiedy mieszkałem w Toruniu byłem na otwarciu Centrum Sztuki Współczesnej. Robiłem tam kilka zdjęć na pamiątkę. Było dużo ludzi. W pewnym momencie podeszła do mnie jakaś kobieta i mi oznajmiła, że mam jej pokazać moje zdjęcia i usunąć wszystkie na których jest ona lub jej synek (mały brzdąc bawił się jakimiś kamieniami). Akurat kiedy robiłem zdjęcie ta kobieta się załapała na nim, a na innym załapał się jej synek. No i musiałem usunąć, bo sobie nie życzyła, żeby im robić zdjęcia (chociaż nie robiłem im oczywiście, po prostu się na zdjęciach załapali jak dziesiątki innych osób). Także różnie to bywa...
Jak się tak głębiej zastanowić to z jednej strony te prawa autorskie są bardzo słuszne, ale czasami wydaje mi się, że to jakaś paranoja.
Jeszcze jedno mi się przypomniało. Mówisz, że pozmieniałeś tam sporo. Więc wydaje mi się, że się inspirowałeś, a więc nie było to opracowanie, które zgody autora wymaga.

OK. A teraz dziękuję za wyróżnienie w konkursie! bardzo mi z tego powodu miło  hura

54. Eksplozja, 24 x 32 cm, akwarela

w 40 konkursie malarskim "Abstrakcja"   
nagrody

A teraz dzisiejsza praca. Przerwa w malowaniu dała się lekko we znaki, ale powoli wracam do akwarelek. Cały czas mam ochotę nimi malować kolejne obrazy, a to bardzo dobry znak. Niedługo jadę do domu na Mazury, nie będę miał tam internetu, ale zabieram akwarele, blok, pędzle i będę tworzył, więc mam nadzieję, że będę mógł podzielić się z Wami moimi mazurskimi pracami.

55. Zielony zakątek, 21 x 29 cm, akwarela

Strony: 1 ... 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: