Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 19:33:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 206401 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #210 : 01 Lipca 2012 - 22:38:10 »

Swoją drogą zapraszam Wszystkich na moją nową stronę internetową, nad którą od kilku dni pracuję. Wszelkie uwagi dotyczące tej strony będą dla mnie bardzo ważne, bo chcę, żeby była przejrzysta, czytelna, łatwa w nawigacji i w miarę estetyczna. Nigdy nie bawiłem się w takie internetowe tworzenie, ale przyszedł na to czas, bo znalazłem łatwe jak dla mnie narzędzie, a poza tym chcę dzielić się z ludźmi moimi doświadczeniami.
Zapraszam:
http://krzysztofkowalski.weebly.com/
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #211 : 02 Lipca 2012 - 05:25:42 »

Taki niezbędnik akwarelisty przydał by się na Forum, jak również
Ciekawe efekty, tutoriale akwarelowe  i inne.
Stronka Twoja super, podoba mi się przejrzysta i efektowna. okok

Ps.
Twoje efekty akwarelowe przeniosłam do nowo utworzonego podziału o akwarelach.
Niezbędnik akwarelisty

Bardzo dobre informacje i wiadomości, należą Ci się  kwiat i uznanie. usmiech
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #212 : 02 Lipca 2012 - 12:44:43 »

Dziękuję bardzo Tereso, dziękuję za wyróżnienie. Muszę przyznać, że robiłem to wczoraj cały dzień, sporo było przy tym roboty, ale też sam sporo odkryłem. Np. to, że przy farbach Białe Noce alkohol działa ZUPEŁNIE inaczej niż przy Daler Rowney. Przy tych pierwszych tworzy ładne, czyste kółka, a przy DR kółko się tworzy, ale potem jakby zanika. Poza tym bardzo podoba mi się ten efekt z folią do żywności. W moich łódkach za szybko zdjąłem folię i miałem za mało farby, ale zdjąłem, bo ją ruszyłem i się trochę farba rozmazała. Muszę z folią jeszcze poćwiczyć.
W każdym razie robienie tego postu było jakby nie patrzeć przyjemnością. Robiłem go też z myślą o mojej stronie, więc tym bardziej zależało mi na tym, żeby względnie estetycznie i przejrzyście to wyglądało. Cieszę się więc, że spotkało się to z uznaniem i mam nadzieję, że te informacje się komuś przydadzą no i że zobaczę czyjeś eksperymenty usmiech

Jeszcze jedna sprawa, przez którą wczoraj strasznie się zdenerwowałem. Piszę o tym, żeby inni nie popełnili tego samego błędu co ja.
Otóż jeśli ktoś loguje się do imageshack żeby wrzucić zdjęcia, na górnym pasku z prawej strony jest zakładka "Moje obrazy". Wczoraj pojawiła mi się jakaś informacja, którą nieuważnie przeczytałem i otworzyła mi się ta zakładka. A tam wszystko co do tej pory wrzucałem (czyli w sumie kilkaset różnych zdjęć). Chciałem porobić porządki i prawie wszystko stamtąd usunąłem... i to był błąd. Zniknęły wszystkie zdjęcia jakie wrzucałem między innymi na nasze forum. Więc nie usuwajcie zdjęć z tamtej zakładki w imageshack.
Prawie wszystko chyba już na forum naprawiłem, ale nie mogę znaleźć zdjęć z jednej fotorelacji (obraz Magia). Dlatego jeśli ich nie znajdę będę prosił o usunięcie tego wątku, bo jest bezużyteczny bez zdjęć. Ale jeszcze poszukam tych fotek.
Jeśli gdzieś jeszcze zobaczycie, że nie ma zdjęcia, które wrzucałem dajcie znać. Jeśli będę je jeszcze miał to to naprawię.

Poza tym odkryłem, co może już wiecie, że na imageshack można ładować wiele zdjęć naraz. To wielkie ułatwienie, żałuję, że wcześniej tego nie wiedziałem...Po załadowaniu wszystkich zdjęć pojawiają się miniaturki, trzeba kliknąć na "i" i tam są linki. Przydatne kiedy np. wrzucałem drugi raz wszystkie zdjęcia z działu inspiracje i te z fotorelacji.

To chyba tyle. Pozdrawiam!
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #213 : 02 Lipca 2012 - 19:23:37 »

52. Wenecja, 37 x 25 cm, akwarela

Na podstawie zdjęcia:
http://www.browse.deviantart.com/?qh=§ion=&q=tolgag#/d4ix9mb
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #214 : 02 Lipca 2012 - 21:08:03 »

Witaj Espero,
dawno nie pisałem nic a tyle nowych prac wrzuciłeś (aczkolwiek zaglądam codziennie;)
Szkoda, że nie które poginęły przez to co pisałeś z tym imageshackiem ale może znów się pojawią.
W każdym razie i ja jestem pod ogromnym wrażeniem, i chyba tak jak napisałeś na stronie swojej - przy akwareli teraz zostaniesz  okok Aczkolwiek oleje też masz niczego sobie, pewnie kiedyś wrócić ;) Z tych akwareli faworytem jest moim ta samotna łódź na brzegu, ale w zasadzie każda praca jest na bardzo bardzo wysokim poziomie, czego tylko pozazdrościć  tak
A i tak jak Twoja storna , tak i tutorial akwarelowy - kawał dobrej roboty , za którą należą Ci się słowa uznania , brawa  oklasky

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #215 : 02 Lipca 2012 - 21:37:19 »

he he, chciałem kiedyś identyczne ujęcie Wenecji robić, ale ostatecznie padło na inny motyw. Fajnie Ci wyszło. Te dzioby łódek z folią, średnio mi się widzą, zbyt rysunkowe moim zdaniem. Mogłeś nachlapać farbą więcej, mogłoby być ciekawiej. Pewnie będziesz się z tym zmagał jako rysownik detali, aż wypracujesz jakiś ciekawy kompromis. Duża łódka na plaży- wygląda na starą, odrapaną i to jest fajne, ale użycie szczoteczki -już nie. Kładę to wszystko na karb eksperymentów i poznawania akwareli.
 Bardzo podoba mi się 'neptun'- jest taki pięknie ogrodowo- antyczny-śródziemnomorski.
Irysy wspaniałe. Najlepsze. okok
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #216 : 03 Lipca 2012 - 04:49:06 »

espero;
eszcze jedna sprawa, przez którą wczoraj strasznie się zdenerwowałem. Piszę o tym, żeby inni nie popełnili tego samego błędu co ja.
Otóż jeśli ktoś loguje się do imageshack żeby wrzucić zdjęcia, na górnym pasku z prawej strony jest zakładka "Moje obrazy". Wczoraj pojawiła mi się jakaś informacja, którą nieuważnie przeczytałem i otworzyła mi się ta zakładka. A tam wszystko co do tej pory wrzucałem (czyli w sumie kilkaset różnych zdjęć). Chciałem porobić porządki i prawie wszystko stamtąd usunąłem... i to był błąd. Zniknęły wszystkie zdjęcia jakie wrzucałem między innymi na nasze forum. Więc nie usuwajcie zdjęć z tamtej zakładki w imageshack.

Otóż to, kiedy się usuwa swoje zdjęcia z  imageshack, wówczas one tracą swój adres (kod) a
tym samym znikają z portali na które je wrzucamy, miedzy innymi z naszego forum - proste i oczywiste.

Bardzo dobrze, że zwróciłeś na to uwagę, myślę, że inni o tym będą pamiętać.

Byłaby wielka strata, gdyby Forum utraciło Twoje Fotki, rzeczywiście wątki, posty by były bezużyteczne,
wiec dziękuję Ci, że starasz się naprawić te straty.

"Wenecja" piękna  okok
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #217 : 03 Lipca 2012 - 12:31:28 »

Dziękuję Tereso.

A teraz pojawił się u mnie wielki problem. Dostałem wiadomość na stronie digart gdzie też mam swój profil i wrzucam obrazy, że

"Użytkownik digartu 'XXX' doniósł mi, iż większość Twoich prac (głównie irysy i kwiaty) nie są pracami oryginalnymi, tylko kopiami prac światowych akwarelistów. "

i dalej:

"Jeśli podpierasz się zdjęciami czy pracami innych autorów (za ich zgodą) proszę pod każdym zdjęciem podawać link do oryginału. W przypadku gdy zauważę nieprawidłowości akwarele zostaną skasowane, co dalej idzie, również inne konsekwencje"

Paranoja. Oczywiście, że maluję ze zdjęć (nie kopiuję obrazów "światowych akwarelistów"). Ale spędziłem setki godzin na wyszukaniu w necie odpowiednich zdjęć i nie myślałem o tym, żeby zapisywać do nich linki, tylko zapisywałem same zdjęcia. W większości można było je ściągać, nie było żadnej informacji, że autor zabronił wykorzystywania zdjęć itd. (takie info. są np. przy każdym zdjęciu na stronie flickr). Więc teraz nie podam linków do wszystkich obrazów. Nie podam do większości.

Moje obrazy zamieszczam na różnych stronach. W takim razie nie mogę tego nigdzie zrobić bez linków do zdjęć na podstawie których powstały obrazy.
Czyli co? Z forum też wszystko muszę usunąć? I z mojej strony też? Bo przecież nie odszukam tych zdjęć już w necie. Szukałem przed chwilą hibiskusa. Zajęło mi to 3 godziny i nie znalazłem.

Co robić?

Uaktualnienie:
Poczytałem o prawie autorskim. Wygląda na to, że to co robię to opracowanie, które tym się różni od inspiracji, że jest prawie takie jak oryginał, czyli zdjęcie z którego maluję. Jeśli bym sporo pozmieniał (ale ile - i to jest własnie dyskusyjne) stałoby się to inspiracją i nie byłoby problemu.
Czyli wygląda na to, że wszystkie obrazy prawie muszę usunąć. Bo niektórych autorów zdjęć pytałem o zgodę na namalowanie, innych nie. A do większości nie podam linków...
Tylko mnie zastanawia jedno.
Przecież np. taki irys - u mnie w ogrodzie też może rośnie i może właśnie siedziałem sobie w ogrodzie i go namalowałem. Albo sam zrobiłem mu zdjęcie. Kto jak to udowodni? Przecież np. prawdopodobieństwo zrobienia podobnego zdjęcia jest duże, bo np. maków są miliony, fotografów są miliony... więc tego nie rozumiem.
Albo np. maluję Rzym powiedzmy. Jest wielkie prawdopodobieństwo, że zrobiłem zdjęcie z tego samego miejsca co tysiąc innych autorów. I jak to udowodnić.

Nie wiem co robić, czy usuwać to wszystko, czy nie.
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #218 : 03 Lipca 2012 - 15:56:57 »

Niech Ci udowodnią, które prace są kopiami, bo donosić to można sobie na wszystkich i o wszystko. Ale z takimi to pewnie nie ma co dyskutować, bo co im zrobisz, i tak ich pewnie nie przekonasz. Śmieszni są z tymi 'innymi konsekwencjami'. Co mogą zrobić? Usunąć Ci konto? ChIWD- jest wiele innych stron, gdzie można umieszczać swoje prace.
Jestem tylko ciekaw co za ch.. pisze takie donosy.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #219 : 03 Lipca 2012 - 16:16:37 »

espero:
Moje obrazy zamieszczam na różnych stronach. W takim razie nie mogę tego nigdzie zrobić bez linków do zdjęć na podstawie których powstały obrazy.
Czyli co? Z forum też wszystko muszę usunąć? I z mojej strony też? Bo przecież nie odszukam tych zdjęć już w necie. Szukałem przed chwilą hibiskusa. Zajęło mi to 3 godziny i nie znalazłem.
Nie koniecznie musisz usuwać Swoich prac przynajmniej z naszego Forum, powinieneś jedynie zaznaczyć iż są to prace na podstawie takiego a takiego autora, tu powinno się pojawić nazwisko i nie koniecznie link do oryginalnych prac (zdjęć). pytanie:  czy podpisywałeś prace swoją sygnaturą? Jeśli tak to błąd.
Na digarcie jest jest taka opcja, kiedy wrzucamy swoje digarty a mianowicie - czy Twoja praca jest Twojego autorstwa,. Kiedy zaznaczasz, że tak to błąd. Możesz wrzucić pracę, z zaznaczeniem iż jest to kopia innego autora (nazwisko) wówczas jest wszystko w porządku. Jednak do każdej pracy, elementu pracy należy pozyskać zgodę autora. Jest to dzieło sztuki, a sztuka jest szczególnie chroniona prawami autorskimi.
Digart - ten portal bardzo przestrzega tego typu zjawiska, więc nie dziwię się iż była taka reakcja.  Z  naszego forum nie musisz usuwać swoich prac jak wyżej wspomniałam. Administracja nie odpowiada za prace jakie wrzucają użytkownicy, tylko sam użytkownik naraża się na nieprzyjemności ze strony autora pracy.
Administracja działa wówczas, kiedy dostaje protestujące i udowodniające DOWÓD takie sygnały o złamanie praw autorskich. Takie przypadki miały już miejsce na naszym Forum, ale wiadomość dochodziła do admina, (dotyczyła postów - tekstów) wtedy to za powiadomieniem użytkownika usuwano takie teksty.
Tak wiec nie kasuj swoich prac, na naszym forum, bo to jednak Twoje prace, ale zaznacz iż są to kopie lub na podstawie tego a tego...
co do kopii to nie sądzę iż są to KOPIE. Kopia to całkiem inna bajka

Widzisz drogi espero, trochę późno czytasz o prawach autorskich., ale nie przejmuj się tak bardzo. pocieszacz
Więc jak widzisz, kłopoty mogą być ale nie muszą, dopóki nie nie ma takich sygnałów od autora pracy - do administracji lub bezpośrednio do użytkownika.
Strony: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: