Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 19:30:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 206400 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #70 : 14 Kwietnia 2012 - 18:58:48 »

Dziękuję za komentarze.
Know - jasne, że się nie obrażę. Masz w sumie rację. Kolory są bardzo żywe, do pokoiku dziecięcego, dla rozwijania wyobraźni, udekorowania jak znalazł.
 Nie udało się kompletnie oddać kolorów na zdjęciu, a już totalnie w detalach, gdzie widać fakturę płótna. W rzeczywistości jej nie widać, ale zdjęcie po zmianie rozmiarów jakby robiło efekt "wyostrz" i za bardzo wybijał się biały odblask. Wielkość obrazu mnie samego zaskoczyła. Pierwotnie miało być na zupełnie czym innym, co zaraz opiszę w fotorelacji. To płótno było rzuceniem się na głęboką wodę jak dla mnie. Towicz masz rację. Nie skupiłem się na detalach, bo już mi czas nie pozwolił. Po ogłoszeniu tematu nie miałem czasu na malowanie, później chorowałem i nie bardzo mogłem malować. Zabrałem się za to pod koniec czasu, a wielkość płótna mnie pokonała. Uważam ten obraz za niedokończony i teraz kiedy już nie muszę się spieszyć na pewno pobawię się w szczegóły, bo widzę miejsca, które aż krzyczą, żeby je dorobić. Fakt, że farba jest w niektórych miejscach cienko nałożona, chociaż przy tym obrazie i tak już poszalałem i starałem się kłaść dosyć grubo, szczególnie na szatach, na kamieniach i w jeszcze paru miejscach.

Tak duże płótno jest bardzo fajną formą na zabawę z farbą. Największe płótno do tej pory na jakim malowałem miało rozmiary chyba 60x80. To było tak duże, że nawet nie bardzo miałem gdzie go postawić, ale doświadczenia nie żałuję, a kolejne o takiej wielkości już stoi w gotowości. Efekt na takiej wielkości jest zupełnie nieporównywalny do np. formatu 40x50. Piorunująca różnica.

Pracuję nad nowymi obrazami, więc póki co wrzucam starsze rzeczy.

Tym razem wybrane karty robione na zaliczenie z filozofii. Zdjęcia zrobiłem przed ich zapisaniem. Karty powstały z bloku technicznego A4, kartki oblałem herbatą, a rysunek powstał czarnym cienkopisem. Kolor - to akwarelki. Wszystkie karty (było ich około 15) związałem czerwoną tasiemką i strony zapisałem jak starą księgę. Obrazy powstały na podstawie twórczości Stephanie Pui-Mun Law.

21. Karta 1, A4, herbata, czarny cienkopis

22. Karta 2, A4, herbata, czarny cienkopis

23. Karta 3, A4, herbata, czarny cienkopis

know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #71 : 17 Kwietnia 2012 - 16:23:10 »

Co do poprzedniej - konkursowej pracy to absolutnie nie uważam by praca Cię pokonała, podjąłeś wyzwanie (actimela;)
i poradziłeś sobie mimo przeszkód i przeciwności    oklasky

te karty niezłe, podobają mi się  tak niewiele potrzeba by zrobić coś efektownego, poprostu ładnego. A Ty jesteś dobry w te klocki  okok

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
gardenia
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #72 : 17 Kwietnia 2012 - 19:18:01 »

Karty art deco wyglądają bardzo stylowo. Bardzo dobre. Plamy jakby nieco zbyt dosłowne. Ciekawe, jak wyglądałyby bledsze?
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #73 : 19 Kwietnia 2012 - 19:01:28 »

W przerwie malowania "Snu malarza" popełniłem dziś coś mniejszego. Naoglądałem się tego typu widoków i postanowiłem spróbować, choć u mnie z widokami jak z malowaniem rąk, czyli nijak. Kiedyś spróbowałem raz i była totalna klapa. Tym razem spróbowałem techniki, która mnie zadziwiała, tzn. w jak szybki sposób można nią namalować widok. Kiedyś widziałem jak malował w ten sposób chyba Bob Ross. Technika rzeczywiście pozwala na szybkie powstanie obrazu, bo malowałem go niecałe 3 godziny.

22. Jeziorko, olej na płótnie 40x50.

Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #74 : 19 Kwietnia 2012 - 22:21:39 »

Sorki, ale kompletnie nie podoba mi się ten 'pejzażyk' bezradny Nie chcę się znęcać nad poszczególnymi elementami. Powiem tylko, że gdybyś sam go nie pokazał, nie uwierzyłbym, że to Twoje.
O wiele ciekawsze wydają mi się karty. Przesadziłeś z plamami na drugiej i trzeciej, no i szkoda, że nie dołożyłeś trochę barwy, ale sprawiają bardzo fajne wrażenie.
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #75 : 19 Kwietnia 2012 - 23:30:17 »

Towicz - a czemu, od strony technicznej , czy ogólnie?
No wg mnie jest taki - słodki jest bardzo, czy za bardzo  ?, hmm   mysl

Mi sie podoba z jednej strony to co w innych Twoich Espero  pracach a mianowicie estetyka, czystość, choć cierpi na tym "malarskość" obrazu. Wg mnie wystarczyło by troche pofalować wodę na pierwszym planie, zwłaszcza po lewej stronie, tam gdzie odbicie krzaków jest, tzn jakieś marszczenia, czy jak to sie tam nazywa, tak by coś sie działo jeszcze prócz liści...

i jest ładny widoczek, taki słodki, wakacyjny, heh ;)  Tytuł troche nie pasuje bo mi bardziej sie  to wygląda na zatoczkę dużego jeziora, albo nawet morza... ale to detal  oczko no i ten błękitno-turkusowy pasek na horyzoncie nie tego...

Poza tym sie podoba mi ta praca  tak

teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #76 : 20 Kwietnia 2012 - 05:02:22 »

Towicz:
Sorki, ale kompletnie nie podoba mi się ten 'pejzażyk'
podtrzymuję w/w zdanie.

moim zdaniem technicznie "Jeziorko"  typowo bazarkowe malowanie - bardzo cienka warstwa farby,
coś na zasadzie szablonowego, wodnego malowania.
(chmurki, ptaszki, kolorki, sztuczność światła, odwrotność światła, motyw z ptaszkami, ogromna cukierkowość barw)

Oj espero  mysl obyś nie popadł w zmanierowanie swojego malarstwa. usmiech

espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #77 : 20 Kwietnia 2012 - 07:08:57 »

usmiech
Wiedziałem, że takie będą komentarze usmiech Spokojnie, ja uważam tak jak Wy. Ten sposób o ile jest bardzo szybki, o tyle efekt jest taki... sztuczny? Jak to Teresa określiła "bazarkowe malowanie". Zgadzam się. Kiedyś takie obrazy robiły furorę. Po prostu chciałem spróbować.
Więcej takiego czegoś nie popełnię, po prostu teraz mam jakiś okres dziwny kiedy maluję bardzo różne rzeczy, bo mam taką możliwość, więc korzystam. Próbuję czegoś nowego, żeby znaleźć sposób, który mi najbardziej odpowiada. Uważam, że dobrze jest różnicować malowanie. Ostatnio Fi dał(a) taki komentarz w galerii DavidZ:
"Gdy przeglądam sobie galerie różnych ludzi na forum (a nie lubię tego robić bo zazwyczaj, nawet oglądając naprawdę piękne prace - nudzę się) i widzę gelerie w których obrazy nie posiadają zadnego elementu wspolnego (czy to w technice, czy w poruszanym temacie, w czymkolwiek...) to pojawiają się w mojej głowie obawy."
DavidZ maluje, według mnie, monotematycznie. I ja ze zdaniem Fi kompletnie się nie zgadzam. Uważam, że właśnie powinno się malować różne rzeczy, szczególnie jak jest się jeszcze młodym tak jak DavidZ po to, żeby odnaleźć swój styl. A malując ciągle to samo, zamykamy się pod własnym kloszem.
Dlatego taka różnorodność u mnie, no i takie coś musiało się pojawić usmiech
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #78 : 20 Kwietnia 2012 - 09:02:38 »

Wcale 'takie coś ' nie musiało się pojawić.  Nie wiem, gdzie takie 'dzieła' robiły furorę i nie chcę wiedzieć. Disco-polo też robiło furorę.  Twórcy takich śliczności z pewnością trafiają do piekła artystów, gdzie muszą żyć w wymalowanych przez siebie światach. Za swój karygodny postępek musisz pieszo udać się do najbliższej świątyni Appolina, a jako pokutę namalować kopię 'Bitwy pod Grunwaldem' w skali 1:1
 rotfl
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #79 : 20 Kwietnia 2012 - 10:32:22 »

E tam, Towicz- przesadzasz trochę, aż tak źle nie jest.

Twórcy takich śliczności z pewnością trafiają do piekła artystów, gdzie muszą żyć w wymalowanych przez siebie światach.

ha, to szałowo mają tam  rotfl

Espero - rób dzieła malarskie , a to sprzedaj komuś lub próbuj na allegro ,lub na jakimś targu jeśli masz w okolicy - jak byś skosił pare stów to nie masz co sie komentarzami Towicza i Teresy przejmować, o!  oczko

Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: