Witam po bardzo długiej przerwie! :D To nie jest tak, że zupełnie mnie tu nie było, bo śledziłem na bieżąco co dzieje się na forum, a działo się sporo, choć głównie w kwestii tego, że nic się nie dzieje :( Ze swojej strony chciałbym napisać dwie rzeczy. Po pierwsze, nikogo i do niczego się nie zmusi, a po drugie nikomu nie można zakazywać działalności na innych grupach, forach, stronach, czy czymkolwiek, bo chociaż zakazy tu nie padały, to padała krytyka, że ktoś gdzieś coś robi, a tu nie. Ja też gdzieś coś robiłem, a tu nie, ale przecież nikt mi tego zabronić nie może.
Forum moim zdaniem nie umiera śmiercią naturalną, jak to ktoś napisał. To jest nadal największe i najlepsze forum i zwyczajnie, po ludzku, zdarzają się okresy mniejszej aktywności. I tyle. Ale to nie znaczy, że forum zaraz zniknie. Raz jest lepiej, a raz gorzej, jak w życiu.
Ostatni rok był dla mnie ciężki, pracowity i zupełnie nie miałem czasu na malowanie. Dopiero od jakiegoś czasu (około miesiąca) powoli wracam do malowania. Na razie dużo nie zmalowałem, ale podzielę się tym, czego udało mi się doświadczyć.
Sukcesywnie postaram się komentować zaległości, bo w wielu wątkach jest co komentować. Uzupełnię też niezbędnik akwarelisty o nowe informacje. Tutaj wrzucę dwa obrazki, które niedawno zmalowałem, a do fotorelacji wrzucę filmiki.
Te dwa obrazki powstały w ramach "rozmalowania się" po długiej przerwie. Są malowane w innym stylu niż zwykle, bardziej płynącym, wodnistym, nie tak szczegółowym.
91. Deszczowe irysy, 36 x 53,5 cm, papier Fabriano Artistico HP, 300g/m2, akwarele Winsor&Newton, Schmincke Horadam
W dziale Fotorelacje dostępny jest filmik jak malowałem te irysy.

92. Róże, 23 x 31 cm, papier Arches grain fin, 300g/m2, akwarele Winsor&Newton, Schmincke Horadam
W dziale Fotorelacje dostępny jest filmik jak malowałem te róże.