Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
09 Czerwca 2023 - 02:59:49 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 208282 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #380 : 15 Sierpnia 2013 - 11:31:17 »

Nie zrobię "rzetelnej korekty"........nie będę też Cię "uczyć" akwareli, bo za słaba w tej dziedzinie jestem a Ty jesteś "mocny zawodnik". W moich słowach nie ma cienia sarkazmu, po prostu taka jest prawda i już. Druga rzecz, że oglądając jakąś pracę, oceniamy czy nam się podoba czy też nie, więc jeśli jesteśmy słabsi technicznie, to nie powinniśmy nic pisać? nie zabierać głosu w ogóle, bo co to za głos skoro my się nie znamy.............Rafaltaras, wydaje mi się, że sam "pojechałeś" troszkę za daleko z oceną ostatniej pracy Espero, i nie ma tu chyba żadnego znaczenia, czy na akwareli znasz się lepiej, oceniałeś po prostu kompozycję (nie samą technikę, przynajmniej ja to tak odebrałam). Sądzę, że gdyby ten sam temat był namalowany akrylami, bądź olejnymi farbami, Twoja krytyka byłaby taka sama, więc słowa o lepszych bądź gorszych akwarelistach uważam za zbędne.
Co do kompozycji,  tematem są kwiaty, luźno ułożone lub rosnące, jak w naturze, choć gdyby ten jeden kwiat był bliżej środka, może byłaby bardziej spójna..........i tylko taką uwagę mam na temat pracy, malutką uwagę, bo praca bardzo mi się podoba.
Jeszcze jedno Espero, gdybyś przyjął ochy i achy i osiadł na laurach byłoby to zachowanie małolata, widzę jednak, że każda kolejna praca jest świetna, coraz bardziej się starasz, coraz więcej technik odkrywasz, więc nie sądzę, żebyś oczekiwał tylko głaskania po głowie. Co do pochwał, wielu je lubi, sama też lubię, i nie rozpływam się tylko staram się jeszcze bardziej, żeby pokazać, że na nie zasługuję........ czy to coś złego???
Wybacz Espero, że tak się rozpisałam w Twojej galerii, i że w ogóle się wtrąciłam (czasem źle na tym wychodzę....)ale jakoś tak, po przeczytaniu tej wymiany zdań między Wami, nie mogłam się oprzeć, żeby nie napisać, co o tym myślę tak

usmiech
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #381 : 15 Sierpnia 2013 - 12:14:57 »

Ależ po to jest forum i dyskusja, żeby w niej uczestniczyć, przecież nie jest zarezerwowana dla dwóch osób. A że w mojej galerii - jej dotyczy, więc gdzieżby indziej? usmiech
Ale od początku.
Tereso dziękuję za wiele miłych słów, które mnie też trochę zdziwiły (pozytywnie), dotyczące miana "Instruktora". Bardzo podoba mi się to, co piszesz o malarstwie akwarelowym. Właśnie o to mi chodzi, ubrałaś to ładnie w słowa. Akwarele różnią się od malarstwa sztalugowego i trzeba na nie spojrzeć innymi kryteriami. Np. ja nie wyobrażam sobie, żeby płótno w którymś miejscu nie było zamalowane, a w akwareli przecież zdarza się bardzo często, że malowane są tylko fragmenty, że papier pozostaje nietknięty w jakichś miejscach, a wręcz się to wykorzystuje. Nie zawsze to, co dobre w olejach czy akrylach sprawdza się w akwareli.

Co do wystaw. To nie jest tak, że się zamykam, że mówię, że nigdy nie zrobię wystawy. Myślę o tym, ale jeszcze nie czuję się gotowy, po prostu. Na razie zbieram doświadczenia (i obrazy przy okazji) i może przyjdzie taki czas, że zrobię wystawę, nie mówię nie, ale na razie nie jestem na nią gotowy.

Dosadnych uwag Rafała nie odbieram jako obraźliwe, ja wiem, że one są po to, żeby dopingować, żeby ulepszać coś, w wielu miejscach oczywiście się zgadzam, chodzi mi tylko o to, że nie ze wszystkim muszę. Nie boję się krytyki, przecież to rzecz całkiem normalna. Mnie motywuje zarówno krytyka pozytywna (pochwały), bo tak jak Wendi napisała, że następnym razem muszę się postarać, żeby na nie zasłużyć, tak jak i negatywna (w dobrym tego słowa znaczeniu...)(w wydaniu Rafała) - bo to mnie motywuje do tego, że mówię sobie "aha, to ja Ci pokaże następnym razem!" usmiech
Wendi, masz rację, tzn. nie osiadam na laurach (tak mi się przynajmniej wydaje), bo jeśli się komuś podoba mój obraz, to wtedy, tak jak piszesz, nie chcę następnym razem kogoś zawieść i staram się jak najlepiej namalować. A z drugiej strony jak Rafał mi napisze, że jest lipa usmiech to następnym razem staram się i Jemu pokazać, że potrafię i może się czegoś nauczyłem usmiech
nokia75
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #382 : 15 Sierpnia 2013 - 15:37:06 »

Powiem ci Espero że te ost. obrazy przypominają mi prace autorki tzn. nie same ich kopiowanie ale technikę i kolory  Janet Whittle "Malujemy kwiaty" gdzie maluje również  techniką negatywu ale to na pewno wiesz. Uważam, że malujesz równie dobrze jak ona a może i nawet lepiej , w Twoim wykonaniu kwiaty bardziej mi się podobają  okok negatyw to trudna technika a opanowałeś ją do perfekcji ,szczególnie to widać w ost. obrazie akwarelowym .Gratulacje  oklasky

Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #383 : 15 Sierpnia 2013 - 15:57:05 »

Dziękuję Nokiu, ale mnie zaskoczyłaś tym porównaniem z Janet Whittle, bo akurat z jej książki, tej, o której piszesz, uczę się malować kwiaty!  tak Zaglądam do niej prawie codziennie, bo jak dla mnie jest najlepsza, bardzo inspirująca, a kolejną książkę tej autorki już zamówiłem w zagranicznym sklepie, bo w Polsce niestety nie ma, a wielka szkoda. Dziękuję za ten komentarz! (no i jak tu nie cieszyć się z takich słów?)  rotfl
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #384 : 17 Sierpnia 2013 - 20:42:33 »

85. Piwonie, 59 x 38 cm, akwarela

Moja pierwsza akwarela na papierze o gramaturze 640g/m2. Jest rewelacyjny! Zero falowania, obraz jest gładki nawet przy sporej ilości używanej wody. To też jedna z moich większych akwarel, przez co musiałem trochę inaczej podejść do tematu (rozrobić sporo farby). Ale w tym kierunku chcę iść, to znaczy większe akwarele na takim papierze. Naprawdę świetnie się na nim maluje.

wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #385 : 19 Sierpnia 2013 - 14:50:21 »

Piwonie jak żywe, świetna praca..........jak zwykle zresztą oklasky oklasky
Mam przy okazji małe pytanie, gdzie taki papier można kupić? "Chodziłam" troszkę po stronach  z artykułami plastycznymi, ale nigdzie takiego nie widziałam....

usmiech
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #386 : 19 Sierpnia 2013 - 17:03:19 »

Dziękuję Wendi. Ten papier (winsor&newton) kupiłem w maluje.pl. Ale o takiej gramaturze jest też w sklepie architekci-sklep, mam zamiar tam zamówić arches 640, bo chyba tylko tam go mają na arkusze.
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #387 : 19 Sierpnia 2013 - 19:07:58 »

Dziękuję za namiary, trochę to wszystko kosztuje, ale już dość dawno się przekonałam, że czasem warto wydać więcej i mieć lepszą jakość..............cała reszta to już kwestia talentu i pracy...........cierpliwości i pracy raz jeszcze oczko

usmiech
rafaltaras
Gość
« Odpowiedz #388 : 21 Sierpnia 2013 - 17:09:49 »

Witam wszystkich. Niestety miałem wyjazd i przez kilka dni nie mogłem odpowiadać. Widzę że moje wypowiedzi wywołały u Was grad emocji. Cieszę się z tego powodu niezmiernie. Zaznaczam, że jestem trochę prowokatorem i w pewnym sensie animatorem. Ale to nie o mnie tu powinna być mowa a o pracach Krzyśka.

Napisałem z całą świadomością swoich słów o tym, że tutaj (na tym forum) nikt rzetelnej korekty nie zrobi. Wyjaśnię dlaczego. Krzysiek jest niezły, ale wpada w pewien "kanał" w malowaniu. Widać u niego postęp, ale i też metodę. Oczywiście zaraz ktoś napiszę o tym że to "styl", ale tak nie jest. Krzysiek pokazuje prace i wiele osób klepie go po plecach.  Ok każdy ma prawo napisać co sądzi, każdy ma prawo do swojego zdania na ten temat. Ale takie pisanie o wszystkim że coś jest ładne jest w pewien sposób krótkie i prowadzi na manowce. Prace Krzyśka są na takim poziomie, że wymagają konfrontacji z drugim akwarelistą, który zdradzi mu pewne tajniki warsztatu, których nie ma książce czy filmach na Youtube. Ja osobiście nie odważyłbym się dawać mu technicznych wskazówek mimo swojego doświadczenia. Malowałem akwarelami i pierwszych korekt udzielał mi Pasieczny i wiem jak duże znaczenie mają porady akwarelisty, zwłaszcza dobrego. Ja mogę ocenić kolor, kompozycję, co mi się podoba a co nie, ale nic poza tym, zresztą jak większość z Was. Zauważcie, że staram się zawsze znaleźć w każdej pracy plusy a nie tylko ograniczyć się do klepania słów "ładne, podoba mi się". Chwała za to Krzyśkowi, że stara się robić coś co wykracza za obrazy z kwiatami i zmaga się z innymi tematami. Widać też jaki ja rozstrzał w jakości prac i super jest to że pokazuje te zarówno z którymi sobie radzi i te z które w ogóle mu nie "grają". Nie chcę ponownie wsadzać kija w mrowisko, ale muszę napisać, że czasami pisząc komuś, że "ładnie maluje" robicie mu więcej krzywdy niż pożytku.
rafaltaras
Gość
« Odpowiedz #389 : 21 Sierpnia 2013 - 17:13:38 »

Ten papier (winsor&newton) ....

Winsor nie produkuje papieru. Tylko firmuje swoją marką:) Ten papier jest robiony przez papiernię o nazwie St Cuthberts Mil w UK.

Pozdrawiam
Rafal
Strony: 1 ... 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: