Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
09 Czerwca 2023 - 03:00:37 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 208283 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #370 : 13 Sierpnia 2013 - 20:54:16 »

84. Powojnik (clematis), 32 x 41 cm, akwarela

rafaltaras
Gość
« Odpowiedz #371 : 14 Sierpnia 2013 - 13:50:44 »

Mam napisać że ładnie? Więcej potrafisz to więcej trzeba od Ciebie wymagać. A więc jazda:

kompozycja: coś jest tutaj nie tak, nie wiadomo co jest głównym punktem (nie tematem) obrazu, bardzo niekorzystnie działa ten kwiat wcinający się w górną krawędź obrazu. Podniesieny kontrast po prawej stronie sugeruje że głównym punktem jest ten kwiatek najbliżej prawej. Natomiast ten kwiat wyżej niweluje ten efekt.

kolor: Przy zalożeniu że ciepłe kolory przybliżają i zimne oddalają obiekt niezły bałagan w tych liściach tam wyszedł. Po prawej jest głębia na  środku jakość płasko i bez życia
Cieniowanie kwiatów - zwłaszcza w miejscach takich cienie rzucane przez płatki kwiatów po lewej na na ten pod nim - tak coś dziwnego się dzieje i kwiaty straciły bryłę (ten dolny zwłaszcza) Przyzwoicie natomiast namalowany jest ten kwiat po prawej na dole. W zasadzie to tylko on mógłby cały obraz tworzyć.

Zwróćcie uwagę jaka przestrzeń się tworzy pod kwiatami po prawej zwłaszcza dolnym i jak płasko jest po lewej. Czy tylko ja mam taki odbiór? Może to przez tą technikę negatywu?

Pozdr
rafal
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #372 : 14 Sierpnia 2013 - 20:04:55 »

Dziękuję za opinię i Twój punkt widzenia.

Wymagać to ja mogę sam od siebie.

Może i jest płasko, może i kompozycja leży i kolory też, ale jak na moje zmagania z techniką negatywu, która prosta nie jest i tak jestem zadowolony. Mi tam nie przeszkadza to, że ten kwiat na górze z lewej wychodzi. Właśnie tak mi się podoba, bo chciałem utworzyć taką płynącą kompozycję, taką falę od prawej do lewej i ten kwiat wychodzący z kartki (tak jak i liście, które też są ucięte) pokazują, że tam dalej też coś się dzieje, że to tylko fragment całego pnącza, które leniwie wije się gdzieś tam.
Dla mnie liczy się pierwsze ogólne wrażenie, jak mi pasuje, ładnie wygląda to jest dobrze, a dopatrywanie się błędów, szczegółów. Łee tam. To zostawiam specjalistom, a że takim jesteś, no to poznałem Twoje zdanie i dziękuję.
Nie ma obrazów idealnych, do każdego można się przyczepić. Ale bez przesady.
Maluję dla własnej satysfakcji i cieszę się jak się komuś podoba. A jak się nie podoba, to nie płaczę, przecież mi też nie wszystko się podoba.
rafaltaras
Gość
« Odpowiedz #373 : 14 Sierpnia 2013 - 20:21:39 »

Chyba masz zły dzień Krzysiek:) Pogoda się psuje? usmiech

Zadowolenie z własnych prac jest dosyć niebezpieczne. Odłóż do teczki i wróć do tego za pół roku. Zobaczymy czy będziesz miał takie same zdanie. Pretendujesz do roli specjalisty  w akwareli i masz etykietkę "Instruktor" a to chyba zobowiązuje do tego aby wymagać od Ciebie więcej. Ja bym się cieszył, że ktoś pokazuje mi miejsca w których coś "leży". Nie napiszesz mi pewnie że oczekujesz głaskania po głowie: o jaki piękny obrazek aż ugięły się pode mną nogi. usmiech. To dobre dla małolatów. Nie chcesz krytyki nie pokazuj usmiech
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #374 : 14 Sierpnia 2013 - 20:36:28 »

Nie mam złego dnia. No jasne, że oczekuję krytyki, przyjmuję ją i ok, ale już nie poprawię tego obrazka, a mogę jedynie baczniejszą uwagę zwrócić na punkty, które mi wymieniłeś w następnej pracy. Zresztą, nie z każdą krytyką przecież muszę się zgadzać prawda? I przecież mogę być zadowolony z obrazka, to chyba nie jest złe? Nie podchodzę do tego jak narcyz, nie mówię, że jest najpiękniej na świecie, zdaję sobie sprawę, że mam braki, że mogłoby być o wiele lepiej. Spokojnie, palma mi nie odbiła.
Malowałem to zupełnie inaczej niż zwykle, nie dość, że nie miałem konkretnego zdjęcia, malowałem po części w ciemno, nie dłubałem tego tak, jak to zwykle robię, malowałem swobodnie. Nie panuję jeszcze nad techniką negatywu, bo jest dla mnie trudna. Może stąd te błędy. Nie obrażam się na krytykę, dzięki niej wiem, na co zwrócić uwagę, ale nie z każdą krytyką się zgadzam.
rafaltaras
Gość
« Odpowiedz #375 : 14 Sierpnia 2013 - 20:51:06 »

Krzysiek, żeby nie było że włażę w twoje 4 litery. Pewnie mnie znasz trochę wiesz że wazeliniarstwa nie lubię. Jesteś mocnym kolesiem w akwareli, pokazywałem twoje prace w swoim środowisku i ludzie widzą w tobie potencjał. Potencjał, który wymaga rozwijania. Oczywiście możesz robić coś po swojemu i żeby tobie się podobało. Możesz też poprosić kogoś kto siedzi w malarstwie akwarelowym aby rzucił na to okiem i zwrócił uwagę na to co możesz poprawiać i rozwijać się. Pokazujesz to na forum. Super, ale nie licz na to że ktoś kto mniej potrafi od Ciebie zrobi ci tutaj rzetelną korektę. Oczywiście możesz malować "do szuflady" czy do teczki i zebrać kilka pochwał w sieci ale na tym się to kończy. Ale to Twój potencjał i jeśli ktokolwiek miałby go sp.......ć to właśnie tylko Ty:)
malmar
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #376 : 14 Sierpnia 2013 - 22:36:21 »

Pokazujesz to na forum. Super, ale nie licz na to że ktoś kto mniej potrafi od Ciebie zrobi ci tutaj rzetelną korektę.

"rafaltaras" - wytłumacz mi to......

P.S.
Sorki espero iż w Twej galerii

Pozdrawiam!
Marcin
rafaltaras
Gość
« Odpowiedz #377 : 14 Sierpnia 2013 - 23:27:30 »

Tak się składa, że uważam Krzyśka za mocnego zawodnika o dużym potencje. I jakoś nie widzę drugiej osoby na forum, ktoś mogłaby go uczyć akwareli.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #378 : 15 Sierpnia 2013 - 08:19:51 »

rotfl
Rafał, rozumiem Twój przekaz, wiem o co Ci chodzi i w ogóle bardzo fajnie, ale zrozum jedną rzecz. Tak, ja maluję dla siebie, to tylko moje hobby, ja z tego nie żyję, nie zależy mi na wystawach i nie wiadomo na czym. W życiu zajmuję się zupełnie czym innym, do czego innego dążę, malowanie to tylko czysta przyjemność, nie muszę sprzedawać swojej wiedzy, zarabiać na umiejętnościach, mogę się tym dzielić tak po prostu. Rozumiesz? To takie zwykłe, bezinteresowne.
To miło, że uważasz mnie za "mocnego zawodnika" i widzisz we mnie potencjał, ale, no nie wiem jak to ująć, może i go marnuję (choć tak zupełnie nie uważam), ale w zupełności wystarcza mi to, co robię.
My różnimy się podejściem do malowania. Nie wiem, może Ty z malowania żyjesz, może Tobie zależy na tym, żeby robić wystawy, współpracować z galeriami, żyć w świecie artystycznym, zarabiać na obrazach - OK, rozumiem to, to Twoje życie, ale jeszcze raz mówię, że ja to robię tylko dla przyjemności, w wolnym czasie, tak po prostu, nie żyję z tego. Dzielę się doświadczeniami, bo lubię i tak, robię to za darmo, bo czemu nie. Gdyby malarstwo było moim głównym dochodem, to oczywiście kombinowałbym co tu zrobić, jak zarobić. Ale nie jest. Zarabiam na tym dodatkowo, jak czasem coś sprzedam, ale nic się nie dzieje jak nie sprzedam. Nie robię żadnych wystaw, bo nie chcę, nie potrzebuję tego. Może kiedyś się zdarzy, to super, ale usilnie do tego nie dążę.

Nie napiszesz mi pewnie że oczekujesz głaskania po głowie: o jaki piękny obrazek aż ugięły się pode mną nogi. usmiech. To dobre dla małolatów. Nie chcesz krytyki nie pokazuj usmiech

Nie oczekuję głaskania po głowie, ale nie uważam, żeby miła opinia i zwykłe "ładny obrazek" były dla małolatów. Chyba trochę przesadzasz. Nie oczekuję, że wszyscy będą się zachwycali tym, co robię, to oczywiste, że jednym się podoba innym nie, ale TAK, lubię jak ktoś mówi, że mu się podoba mój obrazek, chyba każdy to lubi, to miłe i normalne! Jakbym nie oczekiwał krytyki, to bym wstawił obrazki do odpowiedniego działu.

Krytykę przyjmuję, nie obrażam się, dumam nad nią i porównuję z tym, co zrobiłem, ALE nie z każdą opinią muszę się zgadzać. Gdyby tak było, to według czyich uwag miałbym malować, jeśli każdy mówi co innego? Ile oczu, tyle spojrzeń, ile szkół, tyle wytycznych.

teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #379 : 15 Sierpnia 2013 - 11:00:28 »

Muszę wtrącić się w dyskusję  usmiech

rafaltaras :
I jakoś nie widzę drugiej osoby na forum, ktoś mogłaby go uczyć akwareli.
Jestem malarką od wielu lat, już mam prawo nawet nie pamiętać od ilu, lecz nie powiem bym nie znała się na
się na ogólnym malarstwie i na ocenach malarstwa jak każdy kto długo zajmuje się malarstwem.
Akwareli nie trzeba się uczyć w terści, w kompozycji przedmiotu, koloru i innych w dziedzinie malarstwa.
Akwarelę trzeba poznać od strony technicznej, doświadczyć ją i doskonalać tylko w umiejętnościach w jej malowaniu.
A to espero moim zdaniem opanowł prawie do profesjonalizmu.
Jest to prawdą choć nie do końca, mało jest osób na naszym forum, które malują akwarelami, to raczej
my obecni użytkwnicy forum chcąc malować tę techniką powinniśmy się wzorować od espero.
Moim zdaniem jest on wyjątkowym akawarelistą jak na malarza - hobbistę.

rafaltaras :
Pretendujesz do roli specjalisty  w akwareli i masz etykietkę "Instruktor" a to chyba zobowiązuje do tego aby wymagać od Ciebie więcej.
W roli "Instruktora" nasz kolega espero sprawdza się jak żaden do tej pory "Instruktor" na naszym Forum.
Zmaga się ze swoimi pracami i dzieli sie z nami, a wymagać od niego to za duże słowo, ważne jest to co nam przekazuje wizualnie i w słowie.
Im więcej maluje, tym więcej jego prace są doskonalsze i to my laicy akwarel,  tak to odbieramy a zarazem możemy podglądać, wzorować się na jego doświadczeniach.
Druga "strona medalu" racją też jest, że rafaltaras w swoich komentarzach dość dosadnie komentuje prace, ale zapewne przez takie komentarze chce
wywołać jakiś doping,   koncentrację uwagi, wzmocnienia zdolności malowania, wzmocnienia zdolności rozwiązywania problemów technicznych w
malarstwie - akwareli.
Nie trzeba mieć mu za złe wyrazistych opinii - takie opinie pomagają w prawidłowej ocenie w sytuacji naszej artystycznej pracy.
Mamy świadomość tego, że winniśmy zwiększyć swoją sprawność w metodach usprawniających pracę naszego malarstwa.

Mamy to zarejestrowane w fotorelacjach  prace Krzysztofa i jedno mnie dziwi.
espero:
To miło, że uważasz mnie za "mocnego zawodnika" i widzisz we mnie potencjał, ale, no nie wiem jak to ująć, może i go marnuję (choć tak zupełnie nie uważam), ale w zupełności wystarcza mi to, co robię.
To prawda jesteś mocnym zawodnikiem w tej dziedzine sztuki, jesteś bardzo skromnym malarzem chcąc tak mało,
Twój talent powinien górować nad Twoim "..wystarcza mi to.."
espero:
Nie robię żadnych wystaw, bo nie chcę, nie potrzebuję tego. Może kiedyś się zdarzy, to super, ale usilnie do tego nie dążę.
Wystawy - to okno na świat. szkoda by było zamknąć swoje umiejetności, doświadczenia, eksperymenty, prace tylko dla siebie, jest to zbyt egoistyczne
podejście do  fanów malarstwa, do pasjonatów akwareli. Malujemy po to nasze parce żyły,  by ktoś mógł w przyszłości komuś o naszej pracy wspomnieć.
Twoje prace Krzysiu chciałabym kiedyś obejrzeć na wystawie - zapewne byłaby to wystawa o wielkim zainteresowaniu.

"Powojnik"
jest piękny i zgodzę się z wypowiedzią espero jak chciał przedstawić ten kwiat.

rafaltaras, to nie jest malarstwo sztalugowe, które raczej ściśle się trzyma zasad kompozycji przedmiotu.
Akwarela może przedstawiać fragmenty, urywki, strzępki kolorystyczne, plamy, elementy, z których zbudowana jest akwarela,
mogą być w zupełności luźne, nie jak w malarstwie sztalugowym - zbite w jedną całość (zasady kompozycji).
Te wodne, luźne plamy, swobodna kompozycja przedmiotu,  kolorystyczne tworzą daną treść obrazu -  w tym jej urok i jej ulotność.

Strony: 1 ... 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: