Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 13:43:37 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 206381 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #20 : 06 Lutego 2012 - 11:26:25 »

Bardzo dziękuję za komentarze!
Towicz - co do faktury. Rzeczywiście mi ta faktura też nie bardzo się podoba. To nie płótno. To papier do akwareli. Kupiłem pierwszy raz i wydawało mi się, że będzie fajny efekt przy takiej fakturze, ale nie miałem zamiaru dodawać kredek. Ale dodałem - i taki efekt. Bzy są malowane na tym samym papierze, ale bez kredek i na większym formacie, więc już tej faktury aż tak bardzo nie widać.
Na błędach człowiek się uczy. Teraz kupiłem papier bardziej gładki, choć też z delikatną fakturą i jestem bardziej zadowolony.
 okok

To jeszcze żeby dopełnić obrazu tych kwiatów i nieszczęsnej faktury, chyba ostatni z tej serii.

9. Kwiaty wiśni, akwarela i kredki, 20 x 32 cm.

nokia75
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #21 : 06 Lutego 2012 - 12:34:31 »

Akwarelki  okok, a magnolie śliczne bardzo mi się podobają , ciekawe efekty wychodzą z tymi kredkami .  okok tak

Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
Olga
Bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #22 : 06 Lutego 2012 - 20:30:44 »

nieźle się prezentuje Twoja twórczość, choć w tych pierwszych aktach razi mnie trochę robienie światła białym. Zresztą do niedawna tez tak miałam w pejzażach dopóki mnie nie uświadomili ze światło jest zawsze kolorem. Piwonie wyglądają jak piwonie, wątpliwości dodatkowo rozwiewają kuliste pączki. Teraz dochodzę do sedna - akwarelka z bzem to perełka, namalowana z dbałością o szczegół co rzadko kiedy w tym temacie się zdarza. Masz dobry rysunek i wyczucie koloru. Ciekawy jest efekt w magnoliach, również czasem próbuję łączyć akwarele i kredki, ale nie wychodzi mi tak dobrze jak Tobie.
Pozdrawiam i czekam na więcej okok
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #23 : 06 Lutego 2012 - 20:54:32 »

Dziękuję Wam za komentarze! usmiech Teraz już będę się pilnował z tym białym, na pewno! usmiech

A teraz coś z zupełnie innej beczki, ciekawe jaka będzie reakcja mysl

10. Strażnicy Magicznego Lasu, akwarela i czarny cienkopis, 24 x 35 cm.

Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #24 : 07 Lutego 2012 - 10:43:23 »

Super! Bardzo mi się podoba. Fantastyczna praca kolorem. Nie przepadam za surykatkami i kotami, ale Twoje są  okok.
Kwiaty wiśni natomiast zostały zamordowane czarną kredką i w ogóle fatalnym tłem. Ale to z pewnością wypadek przy pracy oczko Każdy takie miewa.
Beadom
Forumator
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #25 : 07 Lutego 2012 - 11:08:41 »

W tej akwarelce urzeka świeżość jest taka czysta i świetlista. Cienkopis delikatnie podkreśla i nie jest przesadzony co często ma miejsce przy takich zabiegach. Jestem pod wrażeniem. Super okok
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #26 : 07 Lutego 2012 - 12:02:43 »

usmiech Towicz masz rację - kwiaty wiśni to porażka. Zupełnie nie miałem pomysłu na tło i jak już zacząłem to coraz to bardziej grzązłem w tym błocie. Wszystko chciałem zrobić, żeby tylko było widać te płatki. No i efekt taki jaki jest. Ale jak już wcześniej mówiłem na błędach człowiek się uczy:) A koty i surykatki to moje ulubione zwierzaki usmiech
Beadom - również dziękuję. określenie, że moja akwarela jest "świetlista" jest dla mnie ważne, bo taki właśnie efekt próbuję w akwareli uzyskać, także tym bardziej dziękuję usmiech

W świetle ostatnich dyskusji na temat "kiczu" zaczynam bać się wrzucać obrazy  stres
Trudno.
Ołówka chyba jeszcze nie było, więc teraz taka technika.

11. Rodzice Agaty, format A3, trochę ucięty, ołówki oczywiście. Koleżanka poprosiła mnie o narysowanie jej rodziców. Miałem z tym problem, bo dała mi różne zdjęcia i chciała, żebym kombinował. Ustaliliśmy, że w tle ma być droga i las tak jak na jednym ze zdjęć. Wszystko fajnie tylko:
1. Ten las jest strasznie czarny. Na zdjęciu oczywiście był ciemny, bardzo, ale jak to rysowałem mogłem chyba bardziej go rozjaśnić, a ciemniejszych zrobić rodziców? Jeśli się nie mylę. Wtedy las poszedłby na drugi plan, a rodzice na pierwszy, a tak las strasznie rzuca się w oczy.
2. Ręce. To moja pięta achillesowa. Ręce nigdy mi nie wychodzą. Muszę nad nimi pracować.
3. Trawa. Właściwie tu jej nie ma. Jest po prostu szary obszar. Do tego po lewej stronie ojca narysowałem trawę w miejscu, w którym powinna być droga....
Szkoda, że forum nie znalazłem wcześniej, bo mógłbym nanosić poprawki. Teraz już niestety jest za późno. Ale przynajmniej widzę błędy, a cieszyłbym się gdybyście krytycznym okiem na ten rysunek spojrzeli, bo wszelkie uwagi przydałyby mi się na przyszłość. Co prawda teraz mam "zamówienie na rodziców", ale na olejne, więc będę zdawał relację z poczynań usmiech

przez administrację Forum za temat i wykonanie, odbiór na +

teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #27 : 08 Lutego 2012 - 22:24:06 »

espero;
W świetle ostatnich dyskusji na temat "kiczu" zaczynam bać się wrzucać obrazy
No nie, nasze forum raczej nie bawi się w ocenę naszych prac stwierdzeniami jako kicze.  
Często powtarzam, że nasze Forum ma na względzie pomagać sobie nawzajem a nie krytykować.

Natomiast temat kiczu jest dobrym tematem, ponieważ dużo wnosi do interpretacji dzieł,
porównań technik, komentowania, teorii i praktyki w malarstwie. Szczerze zachęcam do takiej dyskusji.

Rysunek bardzo przyjemny, klimat ładnie oddany, spacer w słońcu "Rodziców Agaty" okok
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #28 : 08 Lutego 2012 - 22:44:28 »

Faktycznie ręce zepsułeś, ale 'tylko' zewnętrzne oczko Weź gumeczkę i popraw nieco, ZWŁASZCZA dłonie  usmiech Poza tym przyznam, że rysunek zrobił na mnie piorunujące pierwsze wrażenie! Jaki to ma format? Świetne twarze, ubranie...super. Ta ciemna linia lasu daje fajny efekt, ja bym zostawił. Jesteś pracowity i uzdolniony, a to jest zabójcza mieszanka- w pozytywnym znaczeniu oczko
Trzymaj poziom!
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #29 : 08 Lutego 2012 - 22:46:54 »

"W świetle ostatnich dyskusji na temat "kiczu" zaczynam bać się wrzucać obrazy"
Espero, nie panikuj i wrzucaj swoje kolejne prace, bo naprawdę są dobre.  Jeśli nawet ktoś by określił jakąś pracę jako kicz to przestałbyś tworzyć?, czy tym bardziej chciałbyś pokazać, że ten ktoś się myli? chyba że zależy Ci na uznaniu "artystycznej góry" i znalezienie się w panteonie największych twórców? ale w takim układzie tym więcej należy robić, i pokazywać to. Większość z forumowiczów jest amatorami, i jesteśmy tutaj żeby pokazać co robimy i czegoś się nauczyć od lepszych od nas.
"Rodzice Agaty", świetny rysunek, jedynie te drzewka w oddali troszkę nieteges, ale generalnie super oklasky
Ręce troszkę grube moim zdaniem ( szczególnie kobiety), ale to kwestia wprawy i z czasem na pewno będzie coraz lepiej, bo naprawdę masz talent tak

usmiech
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: