Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 18:57:02 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 206393 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #160 : 19 Czerwca 2012 - 19:18:13 »

Aczkolwiek z tym ciemnym to ja bym uważał, żeby nie przesadzić bo można przesadzić ;) i bedzie ponuro, "twardo" i w ogóle. Ja bym zostawił tak jak jest, to akwarela - rozlana i nie ostra a nie olej... , ew co do gałęzi troche się zgodzę z kolegą przedmówcą ,troche za bardzo "uczesane", jednolite i jednolicie ułożone.
Jako całość spoko , mi sie podoba  okok

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #161 : 19 Czerwca 2012 - 19:55:25 »

Dzięki Know usmiech
Chyba ostatnio za dużo malowałem i straciłem wenę. Wczoraj dwa obrazki zacząłem i w połowie wywaliłem. Dziś na spokojnie chciałem zmierzyć się z czymś, co niestety sprawia mi ogromne trudności, a szkoda, bo niektóre takie akwarele są genialne - architektura. Dla mnie czarna magia. Nie wiem jak się za to zabrać. Przeglądałem już chyba setki innych i są jakieś takie lekkie, takie prawdziwe. Nie potrafię osiągnąć takiego efektu. Chyba dlatego, że za bardzo się na tym skupiam i za dużo szczegółów chcę namalować, a nie o to w akwareli przecież chodzi. Mam to po olejnych.

40. Uliczka, 21x24 cm, akwarela

Na podstawie zdjęcia:
http://www.flickr.com/photos/romtomtom/4096093975/
malmar
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #162 : 19 Czerwca 2012 - 20:29:28 »

Jeszcze raz Sorki espero - dziś zrobiłem sobie dzień wolny od pracy i może dlatego -ale uwaga ( jak wyżej-w związku
z twoimi możliwościami).
(Według mnie) skoro uliczka to światło jakoś inaczej powinno "padać" , więc "skąd ten cień?"
Ogólnie i całościowo to  okok Super  okok  - i jak wcześniej - "chlap" dalej !!!!! okok

Sorki..................

Pozdrawiam!
Marcin
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #163 : 20 Czerwca 2012 - 14:23:39 »

No tak, masz rację malmar. Ten cień jest bez sensu. Właściwie teraz jak patrzę to większość cieni tu jest nie tak... Ale to nic. Na błędach się uczymy. Ja na razie eksperymentuję z samymi akwarelami, z ich możliwościami i chyba dlatego nie skupiam się na cieniach...

Dziś kolejna uliczka.

41. Uliczka 2, 19 x 29 cm, akwarela

Na podstawie zdjęcia:
http://favim.com/image/117836/
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #164 : 20 Czerwca 2012 - 19:01:19 »

I dalsze ćwiczenia z akwarelą.

42. Drzewa, 21 x 29 cm, akwarela

Na podstawie tutorialu Johna Salmona
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #165 : 20 Czerwca 2012 - 20:08:54 »

Dalsze ćwiczenia.

43. Drzewa, 21 x 29 cm, akwarela

know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #166 : 20 Czerwca 2012 - 21:16:41 »

No no... Espero  okok Z tych 4 prac mi osobiście bardziej przypadły do gustu klimaty leśne, aczkolwiek miejskie też są niczego sobie.
Zauważyłem że Uliczka I jest zrobiona nieco "mocniejszą" farbą niż Uliczka II , tzn plama w II ma mniej farby a więcej wody.
W pierwszej chyba trochę więcej sie pobawiłeś  a w II poszło chyba szybciej;) choć mogę się mylić.
Leśne klimaty urzekają mnie niemal "baśniowością", i to obie prace. W pierwszej tylko troche mnie w oczy rażą te dwie poziome "belki" na ścieżce, tzn są to cienie gałęzi/liści , ja wiem.. Poza tym świetnie, fajowo się porozlewały farby, a najbardziej to w ostaniej pracy podoba mi się miejsce połączenia tych czerwieni z zielenią podłoża. Piiiikne to wszystko  tak

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #167 : 20 Czerwca 2012 - 21:44:28 »

42 i- zwłaszcza 43- bardzo fajne, widać zaczynasz czuć akwarelę, rezygnujesz z detalu, pracujesz plamą, i o to chodzi.
41- podobają mi się fragmenty- ten fiolet u góry! Przypuszczam, że gdybyś wykończył zakończenie murku przy schodach- byłoby cool, ale robisz duże postępy okok
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #168 : 22 Czerwca 2012 - 15:57:16 »

Naoglądałem się filmików jak inni malują akwarelami kwiaty. Wszystkie, które mi się podobały, to były strasznie duże formaty (jak na akwarelę dla mnie). ALE był tam jeden duży plus - można było wszystko ładnie, ze szczegółami namalować.
Nie mam papieru o dużym formacie, więc powiększyłem kwiat. Znalazłem fotkę makro piwonii. I stwierdzam, że to się rewelacyjnie malowało. Dla mnie bomba. W końcu namalowałem tak jak te Amerykańcy rotfl hura

Akwarele mnie polubiły, ja je też. Zamówiłem cały zestaw Białych Nocy. Nie mogę się doczekać, aż do mnie dotrą.

I jeszcze jedno wytłumaczenie. Wcześniej pisałem, że płyn maskujący zdziera mi papier. Zdzierał - przez moją głupotę. Okazało się, że trzeba było porządnie wymerdać słoiczek. Dawno tego nie robiłem, ale nie sądziłem, że to potrzebne, bo konsystencja była ok. Tzn. zamerdałem zawsze raz, dwa. Ale ostatnio porządnie zamerdałem, aż się zrobiła piana i po tym płyn schodzi tak jak kiedyś i nie zrywa papieru. W każdym razie i tak czas na nowy płyn, bo może to też wina tego, że mam go już bardzo długo...

44. Piwonia, 19 x 29 cm, akwarela

Na podstawie zdjęcia:
http://thom-b-foto.deviantart.com/gallery/?q=peony#/d1y9ln8
malmar
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #169 : 22 Czerwca 2012 - 18:37:15 »

No espero  okok  tym kwiatem to pokazałeś klasę mistrzowską  tak !!!

Po ostatnich twoich pracach to i ja jutro sobie coś namaluję akwarelką po ponad
trzy miesięcznej przerwie. Tak trzymaj i więcej proszę !!!

Pozdrawiam!
Marcin
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: