Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
09 Czerwca 2023 - 01:56:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 49   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: espero  (Przeczytany 208273 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #120 : 11 Czerwca 2012 - 17:33:31 »

Gdyby jeszcze kontury były bardziej zdecydowane, płynne,
trochę przeszkadzają te "kanciki"w odbiorze.
Ogólnie podobają mi się te akwareli, bardzo lekkie, subtelne barwy. kwiat
greglis
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #121 : 11 Czerwca 2012 - 17:34:52 »

Wpadłam do twojej galerii i cięzko mi stąd wyjść. Zaczarowała mnie " Magia" i oczarował " Sen malarza" Uwielbiam mocne, nasycone kolory w obrazach a i wyobraźnia twoja jest mi bliska usmiech
gardenia
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #122 : 11 Czerwca 2012 - 18:32:33 »

Zarówno "Tulipany", jak i "Kwiaty" bardzo mi przypadły do gustu. Mógłbyś w tym stylu zrobić inicjały, np. do haseł encyklopedycznych: litera przyozdobiona motywem kwiatowym.  okok

Bardzo podoba mi się, że otwarcie przyznajesz się do stosowania alkoholu w swojej twórczości. Wielu artystów korzystało z tego medium, a nawet wyłącznie pod jego wpływem było w stanie stworzyć arcydzieło.

oczko  milczek
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #123 : 11 Czerwca 2012 - 22:42:12 »

Dziękuję za komentarze!
Gardenia - zdarzyło się, że ozdabiałem tak litery kilka razy, bo musiałem zrobić coś na wzór średniowiecznych kart z ksiąg, gdzie inicjały były własnie tak ozdabiane. Fajna sprawa, bo lubię się dłubać w takich detalach.

A dzisiaj jestem płodny rotfl Malmar zmobilizował mnie do wypróbowania nowych pasteli i z przykrością stwierdzam, że mi nie leżą. W ogóle nie wiedziałem jak się za to zabrać. Kiedyś ta technika była fajna, ale teraz jakoś zupełnie do mnie nie przemawia. I jeszcze ten wszechobecny pyłek... O wiele bardziej wolę farby olejne i akwarele. Ale musiałem się przekonać. Efekt mojej walki z pastelami poniżej.
Chociaż farby olejne też brudzą, czasami nieodwracalnie niestety, to nawet jak sobie twarz pomaluję niechcący, albo paleta spadnie mi na podłogę farbkami w dół [zdarzyło się... zly] to i tak wolę farby niż kredki. Może to kwestia długiej przerwy z pastelami, a może już przyzwyczajenia do farb, ich zapachu, konsystencji i wszelkiej przyjemności jaka wiąże się z ich używaniem.

27. Pastele, 30x40 cm

Dodane: 12 Czerwiec 2012 - 13:41:55
28. Kwiaty, 20 x 20 cm, akwarele

espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #124 : 12 Czerwca 2012 - 14:10:27 »

Test, test usmiech
Działa! Super, dziękuję Tereso!  kwiat
malmar
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #125 : 12 Czerwca 2012 - 16:28:47 »

Witaj !
Technicznie to się nie wypowiem, a wizualnie - fajne te kwiatki (pastel), jedynie (jeżeli o mnie chodzi) te kontury jakoś
mi nie pasują ...

Pozdrawiam!
Marcin
shiwt
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #126 : 12 Czerwca 2012 - 17:09:25 »

Świetne kwiatki tymi pastelami  okok
Nisko ukłon za tło, przepięknie zrobione usmiech Naucz mnie :PP hehe
Ten kontur też mi niezbyt leży, ale nie wiem czy bez niego wyglądało by lepiej, pewnie sam też bym taki zrobił ;)
Rembrandtów używałeś? ;>
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #127 : 12 Czerwca 2012 - 17:42:26 »

Tak, to Rembrandty.
A co do konturu. Bez konturu wyglądało nijak, z konturem też źle. Niestety mam jakiś pociąg do konturu usmiech Nie wiem, może to dlatego, że lubię secesję i się naoglądałem obrazów z tamtego okresu. Niektóre obrazki bez konturu dla mnie wyglądają trochę jak niedokończone, a to dlatego, że główny motyw zlewa się z tłem, musiałbym skupić się na tym właśnie, żeby większy kontrast wprowadzić między pierwszy i drugi plan.
Jeśli chodzi o pastele to nie zamierzam już nimi tworzyć, więc tam tego problemu nie będzie. Ale akwarele... muszę się wyzbyć tej konturowej naleciałości...
espero
Instruktor
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #128 : 12 Czerwca 2012 - 18:11:01 »

29. Kwiaty 01, 20 x 20, akwarela i czarny cienkopis.
Postaram się następnym razem bez konturu, zobaczymy co wyjdzie.
gardenia
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #129 : 12 Czerwca 2012 - 18:26:58 »

Podzielam Twoje zamiłowanie do konturu. W powyższych pracach zdecydowanie lepszy efekt osiągasz akwarelami (mimo, że bez alkoholu ;) ). Kontur przy pastelach nie stanowi waloru sam w sobie, tylko zdaje się być jedynie pomocniczym obrysem.
Natomiast w pracy 29. obrysem potraktowałbym tylko same kwiaty, bez łodyg, ALBO obrysowałbym wszystkie elementy, które wyglądają na coś więcej niż tylko tło.
Teraz wygląda to nieco, jak niedokończona praca.
Jeśli masz te inicjały a la średniowiecze, to zaprezentuj. Bardzo chętnie bym je zobaczył. Masz talent ilustratorski, więc na pewno są dobre. okok
Strony: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 49   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: