Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
09 Czerwca 2023 - 03:12:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie gotowe podobrazia są polecane ??? czy wogóle takie są ???  (Przeczytany 25382 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aircustom
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« : 14 Listopada 2011 - 11:55:09 »

Witam wszystkich ,jestem nowym użytkownikiem i jakoś nie potrafię odszukać lub po prostu nie ma tutaj informacji ,na temat dobrych, a nawet bardzo dobrych gotowych podobrazi do zakupu .
Jeśli znacie firmy godne polecenia to był bym wdzięczny za porady  usmiech
ogólnie to szukam podobrazi dość dużych póki co o wymiarach około 70 x 120 cm ,chciał bym pacnąć coś akrylami  oczko

Pozdrawiam
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #1 : 14 Listopada 2011 - 12:09:42 »

Temat był już , więc może zaproponuje by administracja przeniosła pytanie gdzieś gdzie już było to, by nie zaśmiecać  (tak na innych forach robią, ale to wg uznania naszej administracji oczywiście;)

Co do Twojego pyt. to ja moge polecić Renesans , a jesli chodzi o duże rozmiary to podaje link:
http://www.apapolska.pl/index.php/start/viewProduct/1/125.html

Ja u nich bralem 100x150cm, (vide moja fotorelacja -Tulipany) i nie mam zastrzeżeń. Szybko wpłaciłem, szybko wysłali, zadnych kłopotów - no i wymiary duże, w sklepach czy na allegro ciężko znaleść.

Pozdro  oczko

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
aircustom
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #2 : 14 Listopada 2011 - 12:57:09 »

jeszcze co do mojego pytania, to dodam że bardzo zależy mi ,tylko na dobrych podobraziach (ponieważ nie chcę mieć złudnej oszczędności), bo często bywa że ludzie żałują dołożyć na początku, a następnie na końcu tak czy tak kupują coś innego, lepszego i po dodaniu wszystkich kosztów ,wychodzi jeszcze więcej jak na samym początku szkoda im było wydać .Tylko żeby ktoś sobie nie pomyślał że zależy mi tylko na tym żeby dużo wydać  oczko bo nie o to chodzi ,cena dla każdego też się liczy .(nr 1 to jakość ,a nr 2 to cena )
Natomiast ja jestem taką osobą że jak już poświęcę swój czas na malowanie to chcę żeby moja robota bardzo długo cieszyła oczy .
polecacie podobrazia bawełniane czy lniane ???
Dodam jeszcze że jestem z Poznania i może w jakimś sklepie mają podobrazia godne uwagi ???

teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #3 : 14 Listopada 2011 - 16:39:55 »

aircustom;
polecacie podobrazia bawełniane czy lniane ???
Ja polecam Ci stanowczo podobrazia lniane. tak
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #4 : 14 Listopada 2011 - 18:47:00 »

O Poznaniu Ci nie powiem bom z daleka jest, może jak byś sie zakecił to byś znalazł - ale raczej na zamówienie by Ci ściągnęli, bo nie sądze by mieli na stanie takie duże płótna... Ale licz sie z tym że jak Ci zamówią to se marże doliczą więc proponuje zamówić samemu, to nic trudnego.

Nie bałbym sie na Twoim miejscu tak bardzo o jakość - jak mówie Renesans są przyzwoite, Talens jeszcze lepsze. Nie phoenix tylko ;)

W google wpisałem takie słowa: podobrazie lniane 100

i mamy takie , najbliższe Twoim wymogom:

http://www.artysta.sklep.pl/produkt/3957/343/podobrazia_lniane/podobrazie_lniane_80_120

70x120 nie wiem czy znajdziesz...

Cebula
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #5 : 14 Listopada 2011 - 22:16:35 »

Masakra! Fenomenalne dzieła były namalowane na naciągniętych na krosno prześcieradłach i dały radę. usmiech

W zasadzie to trudno powiedzieć jakie płótno jest dobre. Czy szukasz czegoś co będzie chłonne? Może trwałego podobrazia? Weź pod uwagę też fakt, że od drogiego podobrazia obraz wcale nie stanie się lepszy. Jeśli jeszcze nie malowałeś na płótnie, to wypróbuj sobie wpierw malowanie na tańszych płótnach i stopniowo, w zależności od potrzeby, kupuj droższe. Taki akryl diametralnie inaczej zachowuje się na desce, czy kartonie. Przeskok z jednego na drugie wymaga chwili na przyzwyczajenie się i zapoznanie z korzyściami i wadami jakie podobrazie daje. Chłonność zależy w dużej mierze od gruntu. Może zamiast kupować płótno z gotowym gruntem sam sobie je zagruntuj czymś lepszym.

Na koniec jeśli chcesz, żeby ludzie postrzegali Twój obraz trochę lepiej niż jest, to zastanów się bardziej nad ramą jaką do płótna dobierzesz. Dobrze stonowany obraz będzie pasował do pozłacanej ramy, a plebs będzie ochał i achał, bo złota oprawa musi mieć uzasadnienie w jakości obrazu.  rotfl

EDIT: Wielkość 120x70 można uzyskać z dwóch płócien 60x70, a takie w sklepach powinny być. usmiech

Burak stroni od cebuli,
a cebula doń się czuli
nokia75
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #6 : 15 Listopada 2011 - 11:28:56 »

Zgadzam się z jw. przede wszystkim liczy się jakość wykonania , na bawełnianych płótnach też super obrazy wychodzą i nie ma co wybrzydzać. Wiadomo na rynku jest wybór więc z niego korzystajmy , bawełniane czy lniane ? .... najlepiej samemu spróbować i wybrać . Lniane są droższe , mają wyrazniejszą fakturę płótna są polecane przez profesjonalistów, bawełniane nie są znowu takie tez najgorsze , artyści na nich malują i super dzieła wychodzą . Liczy się wiedza jak malować i by obraz jak najdłużej wytrzymał ... nie miał pęknięć itd.

p.s

Cebula nie podoba mi się jak nazwałeś potencjalnych kupców , szanować trzeba każdego nie ważne czy się na sztuce zna czy nie i zachwyci się obrazem poprzez ramę czy nie, to dzięki między innymi jak nazwałeś  "plebs" możemy sprzedać obraz . Sorrka ale nie lubię wywyższania się , skromność to wielka zaleta , artyści powinni ją mieć i powinni szanować każdego kupca tego co się na sztuce zna ale i takiego co się nie zna .
Więc sformuowanie " plebs" moim zdaniem było nie na miejscu .  paluszkiem

Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #7 : 15 Listopada 2011 - 11:40:14 »

W kwestii płócien zgadzam sie z Cebulą  tak ,
w kwestii skromności zgadzam sie Nokią  tak .

Ważne przede wszystkim co sie maluje, jak sie maluje, czy sie podoba komuś to czy nie...
Oczywiście że jakość płótna jest ważna , ale nie najważniejsza..

Nie mniej mam nadzieję że jak już znajdziesz to, którego szukasz i zakupisz to zostaniesz tu na dłużej i pokażesz swoje dzieło ;)

Wywyższać sie nie powinno, gdyż jak mówi Nokia - nawet dzieki jakiemuś nieświadomemu klientowi, który nie zna sie, lub zna sie gorzej od nas - my mamy jakieś $$$ jesli tylko kupi coś od nas... Również klient nasz pan, dlatego nawet jak sie nie podoba cos , to zeby miec $$ na kolejne farbki, i płótna trza zrobić to co on chce... można oczywiscie cos zasugerować delikatnie ale j.w. - klient nasz pan..  Nawet jesli nie ma pojecia, nawet gdy gada rózne cuda wianki, bo różni są ludzie - zagadnienie kiczu też tu ma coś do powiedzenia - bo różne rzeczy sie różnym ludziom podobac mogą, ale oni do tego prawo mają święte... a że my mamy swoje przemyślenia odn.takich ludzi, którym sie podoba co nam sie nie podoba... trza ostrożnie głosić swe racje, nie obrażać i nie wywyższać sie (nie za dużo;) 

Cebula
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #8 : 15 Listopada 2011 - 12:23:04 »

Jakoś słowo plebs od-wartościowało się w moich kręgach. Chodziło mi tylko o ludzi nie zajmujących się malarstwem - laików. Przedstawiciele plebsu to nie proletariusze z widłami, a na ten przykład matematycy, którzy często mają bardzo małe wyczucie artystyczne. Są to ludzie bardzo inteligentni, ale poziom artystów jakich zapraszają do naszego instytutu (w instytucie matematyki mamy własną galerię) często nie mieści się nawet w kategorii "znośne". Na ten przykład był kiedyś u nas gościu malujący ekskrementami na płótnie. Warsztat poniżej przeciętnej, a smród w okolicach galerii nieznośny. Nie wypada tutaj użyć innych określeń więc plebs pasuje jak ulał. Pasowałby również, gdyby w galerii pojawiały się same wybitne postacie.

Burak stroni od cebuli,
a cebula doń się czuli
Gruszka
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #9 : 15 Listopada 2011 - 21:19:31 »

Słownik języka polskiego wyraźnie wskazuje na pogardliwe określenie niższych warstw społecznych...
może wyedukuj trochę kolegów matematyków oczko

Mój boże, a ja nie mam w domu ani kropli wódki...
/Dwa żebra Adama/
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: