Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
30 Maja 2023 - 09:18:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Malarstwo akrylowe  (Przeczytany 56654 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
infrawizjer
Gość
« Odpowiedz #20 : 18 Maja 2008 - 11:23:35 »

nie malowałem[i nie mam zamiaru] ma swoje style które uprawiam i jak gdyby hołduje własnym teoria malarskim.zejdzie ci tyle farby ile chcesz nią pokryć powierzchni o odpowiedniej grubości ,wydaje mi sie to jasne ;/;/;/
Dana
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #21 : 04 Października 2008 - 20:34:08 »

Hallo Sisi,
bardzo bym chciala tobie w tej kwestji pomc, jednakze nie wiem, i nie znam polskich Materialöw uzywanych do remontöw miszkan. Tutaj w Niemczech nie mam z takimi zechami problemu.
Do Acryli mozesz domieszac piasek. Takim sposobem otrzymasz tez strukture, albo tez taki specjalny material do Fug przy Kafelkach. Jego struktura jest gumowa, i nadaje sie do zmieszania z Acrylem, ktöry jest tez elastyczny. Nie polecam natomiast Gipsu, bo on ma niestety inna elastycznosc jak Acryle. Pozatym popröbuj rözne Materialy ze soba mieszac. Nieraz przez takie mieszanki mozna uzyskac fascynujace Powierzchnie, nieraz lepsze jak ta Masa strukturowa. ktöra ty chcesz. W Malarstwie jest kazdemu dane pole do dowolnych experymentöw, ktöre to czasami wiecej radosci daja jak tworzenie czegos, co juz od lat istnieje.

Z przyjacielskimi pozdrowieniami.
Dana.
Sisi
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #22 : 14 Października 2008 - 10:10:11 »

Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego czego do fugi ?? to sama fuga biała mieszana z kolorami farb akrylowych czy mo0że mam kupić wszystkie kolory fugi i to je tylko mieszać

Czy ty może byłaś kiedyś w Nowogardzie ?
Szczekan
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #23 : 02 Stycznia 2010 - 12:36:48 »

Hmmm...Co do pytań o pędzle jakiś czas bawię się również w modelarstwo i kilka ludzi z forum modelarskiego odkryło sposób na odratowanie pędzli po zaschniętych akrylach. Otóż istnieje taki specyfik Cleanlux zmywacz do Sidoluxu, osobiście nie próbowałem, ale chyba będę musiał. Zżera wszelkie farby emalie, oleje ani akryle nie mają z nim szans  usmiech Myślę, że do farb od plastyków też się nada, ale... zawsze jest ale, nie można pędzlem dotykać dna słoika/kubka/szklanki (niepotrzebne skreślić), inaczej włosie odkształci się nieodwracalnie. Pędzle po około 1 dniu (są wahania czasem mniej, czasem więcej) są czyste.

Pozdrawiam

Ps.
Można nakleić na brzeg słoika/kubka/szklanki jakąś masę np. Blue-Tack.
Asia24
Zabłąkany wędrowiec

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #24 : 11 Marca 2011 - 17:09:31 »

Mam pytanie czy farbami akrylowymi można malować na surowych płytach MDF i HDF? Czy wystarczy na surową płytę położyć jedną warstwę białej farby akrylowej jako grunt?
danny
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #25 : 11 Marca 2011 - 19:56:01 »

Można malować na wszystkim co nie "odłazi". Można malować na wszelkich deskach, płytach, tekturach, itp. Przywieranie farby zależy od jej ilości - im bardziej rozwodniona, tym słabiej  będzie przylegać. Jeśli chcesz nakładać cieniutkie warstewki przypominające akwarelę, połóż grunt. Jeśli chcesz nakładać średnio-rozwodnione farby, albo malować impasty prosto z tuby, nie musisz gruntować. Uzyskasz ciekawą fakturę, ale np. pilśnia wchłonie niepotrzebnie sporo farby. Zawsze lepiej położyć jakiś szorstki grunt. Trzeba uważać z błyszczącymi laminatami, cienkie warstwy trzymają się fatalnie, grube mogą się łuszczyć. Zawsze lepiej jak powierzchnia będzie odrobinę chropowata. Jeśli użyjesz gesso i wyszlifujesz, farba będzie się trzymała nawet na takiej gładkiej powierzchni.
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #26 : 16 Września 2011 - 09:29:08 »

Witam wszystkich!
Na akryle przerzuciłem się z olei i chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami. Farby akrylowe traktuję identycznie jak oleje. Zwykle kładę na gęsto, bez żadnego rozcieńczania (prócz laserunków, naturalnie). Zawsze na palecie mam słoik z wodą i nieużywany pędzel musi tam natychmiast trafiać, w przeciwnym razie pojawi się problem regeneracji, którego zdecydowanie należy unikać. Zaschnięte pędzle po akrylach to już raczej do kosza. Dlatego polecam kupowanie tanich, zwłaszcza tym, którzy zabawę z akrylami dopiero zaczynają. Ważna rzecz na palecie to papier toaletowy ( najlepiej zwykły szary ), którym obsuszam pędzel po wyjęciu ze słoika. Jako palety używam kawałków płyty pilśniowej, której nigdy nie myję, a po pewnym czasie po prostu wyrzucam. Farby kupuję zwykłe, tanie Phoenixy, i zapewniam, że dają radę. Jak tylko będę mógł założyć galerię, zapraszam do obejrzenia rezultatów. Oczywiście uznane firmy jak choćby Talens, robią super farbki - za odpowiednią cenę. Nie radzę trzymać tub z akrylami przez dłuższy czas, bo wyschną w środku i kicha- to nie oleje, które mogą leżeć latami. Największe (jak dla mnie) zalety akryli to: bardzo krótki czas schnięcia i czyste powietrze przy pracy.
Pozdrawiam.
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: