nokia75
Przyjaciel
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #20 : 13 Marca 2011 - 16:50:35 » |
|
18. To moje prace ćwiczeniowe na podstawie ksiązki wykonane jakis czas temu , niestety jakosc zdjec kiepska. " Akt" 20x20 suche pastele  19. " Owoce " A4 , suche pastele  20. " Gruszki"  21. A4 papier kredowy , ołówek 
|
Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
|
|
|
nokia75
Przyjaciel
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #21 : 17 Marca 2011 - 15:59:44 » |
|
22. " Na polowaniu" gwasz, 24x32cm  Co do kolorkow to teraz lepiej udało mi sie uchwycic w zdjeciu, za to jakośc gorsza... zapraszam , komentujcie prace , dodawajcie opinie , chce wiedziec jakie błedy popełniam , by lepiej malowac ... pozdrawiam wszystkich odwiedzających i dziekuje z gory z opinie
|
|
|
|
teresa
Admin
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #22 : 20 Marca 2011 - 12:44:35 » |
|
Wybacz nokia75, że mój komentarz do Twoich ostatnich prac, będzie nieco krytykujący. Ostatnie Twoje prace tz, pejzaże mnie się nie podobają, jest w nich tyle chaosu, nieczystości koloru, bałaganu plam. Akwarela jest nie czysta wręcz przypomina malowanie plakatówką i to niedbale. Natomiast prace, które wcześniej przedstawiłaś jak; "Okręty", "Burza", "Maki" ,"Róże", "Zatoczka"," Żubry wiosną" prace z martwą naturą to są prace, które przyjemnie się ogląda. Sądzę iż powinnaś obrać sobie temat, w którym jesteś naprawdę dobra. Szlifować swój talent w odpowiednim dla Ciebie temacie, stylu malowania. "Akt" w pasteli też niezbyt, kobieta jest zawieszona w jakby w powietrzu, brak kontrastu, podstawy. "Owoce" też ta sama "polka" Linie poszarpane, nie wypracowane. Mam wrażenie, że kiedy już coś stworzyłaś, na pewnym etapie przestajesz pracę wypracowywać, czyli po prostu nie dajesz jej szansy tzw. "życia" Wygląda na to iż zaspokoisz swoją podnietę do malowania tematu, który akurat odpowiada Twojej wenie i zostawiasz tę pracę uważając za zakończoną. Wielcy artyści malowali obrazy latami, aż osiągnęli swój zamierzony efekt i z takich artystów trzeba brać przykład, chcąc dobrze malować. Nie mówię byśmy też malowali obraz przez ogrom czasu, ale nie zaszkodzi być dokładnym w tym co się robi. Malując pejzaż akwarelą trzeba naprawdę poznać tę technikę od podszewki, wiele pracy wykonać by pejzaż był pejzażem a nie brudnymi plamami. Akwarela charakteryzuje się czystością i świetlistością koloru, a w Twoich pejzażach tego brak.
Wracając do tych prac, które wymieniłam, które mi się podobają, to powiem, że są warte zatrzymania na nich wzroku. Sadzę, że nie uraziłam Cię, ale myślę,że ten mój komentarz da Ci wiele do myślenia i nada Ci odpowiedni temat i kierunek Twoich prac.
|
|
|
|
nokia75
Przyjaciel
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #23 : 20 Marca 2011 - 13:19:30 » |
|
Dziekuje za surową ocene , jak pisałam wczesniej te ost. prace to jak cwiczyłam jakis czas temu , wiem ze nic specjalnego, masz racje za szybko maluje prace i ich niedokanczam. Czyli wychodzi na to ze technika olejna najlepiej mi wychodzi i tak naprawde to moja ulubiona technika. Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam 
|
|
|
|
Beadom
Forumator
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #24 : 22 Marca 2011 - 15:51:53 » |
|
Sądzę iż powinnaś obrać sobie temat, w którym jesteś naprawdę dobra. Szlifować swój talent w odpowiednim dla Ciebie temacie, stylu malowania.
Szlifowanie talentu ukierunkowane tylko na jeden styl, jeden temat strasznie ogranicza artystę. Gdzie tu miejsce na poszukiwania, na rozwój? Nawet te mniej udane obrazy, czegoś nas uczą. To, że nie wychodzi nam coś dobrze świadczy o brakach jakie jeszcze posiadamy, warto je szlifować, a nie skupiać się tylko na tym co idzie dobrze. Sądzę, ze nokia może nas jeszcze mile zaskoczyć w innych technikach, kwestia czy sama będzie chciała Czyli wychodzi na to ze technika olejna najlepiej mi wychodzi i tak naprawde to moja ulubiona technika. Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam  Jakby nie było nokia nie porzucaj olejnych, one odwzajemniają Twoje uczucia  ale jeśli czujesz potrzebę próbowania innych rzeczy nie rezygnuj z tego, zawsze warto, nawet jak efekt końcowy jest marny. Nie od razu Rzym zbudowano, a przeskoczenie z jednej techniki na drugą jest trudne, co nie znaczy, ze niemożliwe  Patrząc na Twoje akwarelki myślę, że spokojnie okiełznasz kazdą technikę którą sobie upodobasz 
|
|
|
|
nokia75
Przyjaciel
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #25 : 22 Marca 2011 - 16:01:17 » |
|
Dziekuje za miłe słowa Beadom , lubie oleje , ale lubie tez akwarele i co prawda gorzej mi to wychodzi ale jednak bede probowac dalej malowac nimi , wkoncu sie kiedys uda malowac tak przejrzyscie jak na technike akwarelową przystało , moj błąd polega na tym ze maluje nimi jak olejami , za duzo warstw nakładam i mimo, ze wiem jak sie nimi maluje robie i tak po swojemu eheh taka na opak jestem , taka Zoska samoska co wszystko chce zrobić po  swojemu 
|
|
|
|
nokia75
Przyjaciel
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #26 : 04 Kwietnia 2011 - 16:25:06 » |
|
poprawka nr 22 to nie akwarela a gwasz pozdrawiam oglądających 
|
|
|
|
impresjonista
Stały bywalec
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #27 : 04 Kwietnia 2011 - 18:10:37 » |
|
Witam, obejrzałem Twoje prace i mam kilka uwag. Na początek powiem że w ciekawy sposób zestawiasz kolory, to ożywia atmosferę obrazu do tego stopnia że inne wpadki stają się mniej istotne w oglądaniu i tu masz dużo punktów odemnie. Odnośnie kolorystyki to przekontrastowane są Twoje prace, a szcególnie używanie białej farby poteguje ten efekt. Biała farba może dawać efekt połysku, ale też stważać efekt prześwietlenia. Jest pewien malarz który opanował tę trudną sztukę użtywania "bieli" to Leonid Afremov. Poryważ się na trudne tematy (pewnie dlatego że Ci się podobają), i daje to taki efekt że tracisz kontrolę nad żywiłami (morzem, końmi), ale cóż takie są początki. Życzę wytrwałości.
|
Nie ma doskonałości, jest tylko doskonalenie...
|
|
|
nokia75
Przyjaciel
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #28 : 04 Kwietnia 2011 - 20:11:45 » |
|
Witaj Dziekuje za wyrażenie swojej opini impresjonisto , cos mi sie zdaje, że wiesz o czym piszesz i sie na tym znasz , az ciekawa jestem twojej galerii . Pisz do woli swoje uwagi , bede brała je pod uwage bo masz racje co do bieli, lubie jej uzywac i prawde pisząc maluje wg swoich zasad i pod natchnieniem chwili , kolorki wychodza wtedy własnie takie jak zauwazyłes przekontrastowane . Racje równiez masz co do wybierania trudnych tematów , wiem ze porywam sie z motyką na słonce ale lubie wyzwania i na podstawie trudnych pracach chce sie własnie uczyc , mam nadzieje , ze kiedys mi sie to uda a wytrwałości mam dużo ....pozdrawiam
|
|
|
|
impresjonista
Stały bywalec
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #29 : 05 Kwietnia 2011 - 21:22:39 » |
|
Witaj nokia75, w swoich opiniach jestem często radyklany, ale nie oceniam. Moje prace są przestrogą dla mnie samego że łatwo jest oceniać, krytykować, niż być ocenianym i krytytowanym. Moja galeria to jeden wielki eksperyment malarski w którym testuję swoje pomysły. Odnośnie bieli zobacz to http://2photo.ru/2007/10/17/sovershenno_potrjasajushhie_kartiny_leonid_afremov.html ten ktoś jest tym co wie coś o bieli. Podpatruję go. Moje prace są tu (LINK DO STRONY USUNIĘTY) Będę zaglądał do Twojej galerii. pozdrawiam
|
Nie ma doskonałości, jest tylko doskonalenie...
|
|
|
|