Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 12:06:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: jste  (Przeczytany 41860 razy) Średnia ocena: 5
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Piotr
Świeżynka
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #50 : 25 Września 2012 - 19:04:30 »

Myślę że Jste całe to zamieszanie powinien potraktować jako komplement, jego prace są tak dobre że niektórzy nie potrafią uwierzyć w ich autentyczność.
Mi osobiście bardzo się podobają .  Ciekawi mnie ile autor poświęca czasu na stworzenie jednego takiego dzieła?
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #51 : 03 Października 2012 - 11:54:55 »

he he..udało się Telmagowi sprowokować jste do dyskusji usmiech Świetny pejzażysta i w ogóle dobry malarz, ale niezbyt rozmowny. Natomiast przywoływanie Szyszkina nie na miejscu.
jste
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #52 : 03 Października 2012 - 12:09:34 »

Towicz - nie na miejscu w jakim sensie?

Tereso - absolutnie na nikogo się nie gniewam , po prostu totalnie zaskoczyło mnie to że moje obrazy mogą wywołać tego rodzaju wątpliwości. Różnice miedzy nimi i zdjęciami widać na pierwszy rzut oka. Co by nie było fajnie że na mojej galeri toczy się jakakolwiek dyskusja.
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #53 : 03 Października 2012 - 12:18:08 »

Jego najczęściej duże płótna oraz studia zdradzają lekką, dynamiczną rękę, szybkie konkretne pociągnięcia. Chociaż oczywiście był kapitalnym realistą, to na pewno nie w sensie 'fotograficznym', jak Twoje obrazy ( to nie żaden przytyk ). Zupełnie inne podejście.
jste
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #54 : 03 Października 2012 - 12:28:43 »

No tak zgadza się, ale na reprodukcjach krążących po internecie  nie widać śladów pędzla zdradzających dynamiczną rękę mistrza.
Zibelius
Użytkownik zbanowany
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #55 : 03 Października 2012 - 17:17:42 »

Obrazy Iwana Szyszkina wszystkie mają faktury i to wcale nie małe.Na dowód tego proszę zajrzeć do tego linku .Pod zdjęciem jest wielka rozdzielczość.Prawie suchymi pędzlami i bez faktur malowało się dużo wcześniej.Do robienia zdjęć są już dzisiaj świetne aparaty foto.To był artysta niepowtarzalny.Proszę link.. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1895_Shishkin_Damm_anagoria.JPG?uselang=pl
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #56 : 03 Października 2012 - 18:06:41 »

Dobry przykład. To oczywiście jedno z jego studiów natury, które Szyszkin robił wręcz impresjonistycznie. A i w ostatecznych wersjach nieźle paćkał- im był starszy, tym odważniej.
jste
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #57 : 03 Października 2012 - 18:15:19 »

Ale nikt nie twierdzi, że nie mają. Chodzi o to że na większości zdjęć które są w internecie tego nie widać. Na przykład tu http://bezcukru.blox.pl/resource/attach.asp.jpg przeciętny odbiorca może się nabrać że to normalna fotka a nie reprodukcja obrazu.
Towicz
Forumator
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #58 : 03 Października 2012 - 18:28:26 »

Zgodzisz się chyba, że akurat o Szyszkinie ( czy innych wielkoformatowcach ) trudno rozmawiać na podstawie malutkich obrazków z neta. Ale można znaleźć też duże i powiększyć, a wtedy widać znacznie więcej.
Zibelius
Użytkownik zbanowany
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #59 : 03 Października 2012 - 18:36:36 »

Na Ukrainie w Kijowie widziałem w muzeum na własne oczy obraz Szyszkina wnętrze lasu ponad 2m wysoki.Jak pooglądałem go z bliska to mi szczeka opadła.Na małych zdjęciach i reprodukcja czy nawet w ruskich albumach Szyszkina te obrazy są jak zdjęcia ale na żywo mają piękne faktury,kolory niesamowite.A pociągnięcia pędzla mają w sobie wiele nitek różnych kolorów..Są malarskie całkowicie.Nie ulizane jak w XVIIIw lanszafty.Jego obrazy są szczegółowe ,on dbał o każdy detal a zdjęciowość wynika głównie z rozmiarów.Te najsławniejsze niedźwiadki to też ogromny obraz i na reprodukcjach wygląda jak zdjęcie  zrobione najnowszej generacji aparatem foto.Na początku lat 90-tych pojechałem z moim przyjacielem który jest bardzo poważnym kopistą ale wtedy kopiował z dużych albumów do Paryża.Jak w Luwrze zobaczył na żywo obrazy Rembrandta to jako osoba niewierząca ukląkł i się przeżegnał.Powiedział takie zdanie.TAK MALOWAĆ JAK ON SIĘ NIE DA i dodał co ja za wariactwa malowałem robiąc jego kopie.Taka jest prawda.Przez sześć lat mieszkałem na zachodzie i jako marszand handlujący malarstwem dawnym objechałem większość wielkich muzeów i masę mniejszych i galerii i kolekcji.Nie lubię malowania nie fakturowego i ten post napisałem jako marszand a nie jako malarz.Pozdrawiam
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: