Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
23 Marca 2023 - 00:16:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: To jest dopiero banalne pytanie... co dalej? :)  (Przeczytany 14826 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #10 : 02 Marca 2011 - 19:22:36 »

mam nadzieję,ze takie rzeczy nie dzieją się na kaczce.
Gruszka;
zdecydowałam malować bez rozcieńczania - prosto z tubki - ale i tak efekt jest podobny - czyli mizerny....

przede wszystkim należy by akryl w pierwszej warstwie wysechł, a nie  malować kiedy wydaje się suchy,
by nie dopuścić do rozmazania pierwszej warstwy farby należy poczekać na następny dzień i malować już gęściejszą warstwą akrylową,
lekko rozrzedzoną wodą (jeśli to ma być akryl) Prosto z tubki malować akrylem to tak jak by laserować poprzednio nałożone warstwy,
delikatnie rozcierając, przy tym dbać by farba nie schła już na pędzlu.

Ale jak wiemy akryl jest nie do poprawienia, tak jak akwarela, jeśli się zepsuło malowidło, po prostu ciężko cokolwiek naprawić.
Jest to technika malowania na szybko i zdecydowanie.

ps.
Jak widać po kaczce, to jest cienką warstwą malowana, (można ją potraktować jako podmalówkę) radziłabym teraz malować ją dalej olejem.
Gruszka
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #11 : 02 Marca 2011 - 19:50:49 »

Masz rację Teresko, kaczkę na pewno skończę olejem. Szkoda mi jej.

resztę prób akrylowych zrobiłam sobie na tej mojej abstrakcji ;) włąśnie poprawiłam go na ile się dało i już nie ruszam, bo lepiej na pewno nie będzie... ale w sumie nie wyszedł taki głupi ;) [wiem, że Wam nie przypadnie do gustu, bo jest w klimacie mojego poprzedniego Mefisto ;) ale to miała byc właśnie wprawka akrylowa - no i była ;) ]

Mój boże, a ja nie mam w domu ani kropli wódki...
/Dwa żebra Adama/
Olga
Bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #12 : 02 Marca 2011 - 20:00:03 »

akryl bardzo szybko schnie zwłaszcza jak warstwa jest tak cienka, ze aż akwarelowa, myslę że przyczyną jest tutaj jakość akrylu.Nawet przy grubszych warstwach czekam maximum 15 minut na wyschnięcie i nakładam dalej farbę.Kupiłam "dziwne akryle w lidlu- zachowywały sie podejrzanie, powierzchnia była słaba, zeskrobywała się- coś jak plakatówka-nadawały się tylko do malowania na papierze, raczej nie na płotnie-kupiłam w duzych tubach 60ml chyba. Poza tym miały grudki i smierdziały made in china.
Ja nie mam problemu z poprawianiem akrylu-jak mi jakis szczegół nie pasuje po prostu zamalowuję-nawet na biało i maluję od nowa.
danny
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #13 : 02 Marca 2011 - 21:02:13 »

W akrylach ważna jest podmalówka.

Co do farb, malowałem zwykłymi renesansami i louvre'ami (czy cuś), nie miałem z nimi większych problemów.

Przy malowaniu akrylami bardzo ważne jest uświadomienie sobie, że jest to w pewnym sensie guma w płynie, która zachowuje się trochę jak zagęszczony płynny lateks. Inaczej się miesza, inaczej schnie.

Akryl jest idealny do: impresjonizmu, fowizmu, kubizmu, do kolorowania ilustracji, niektórzy uważają, że można nim malować "ikony".

olej jest medium archaicznym, niesłychanie upierdliwym i wymagającym, które sprawia jednak więcej frajdy. "Suche" oleje zachowują się na płótnie trochę jak tłuste pastele. Po wyschnięciu przyjmują ładną, błyszczącą fakturę.

WIĘKSZOŚĆ pierwszych obrazów akrylami nie wychodzi z powodu używania "gotowych" kolorów, lub malowania farbami prosto z tubki. Akryle, jak każde inne farbki trzeba mieszać na palecie, inaczej obrazek będzie przypominał dzieło zrobione plakatówką.

Tanie akryle zawierają mniej pigmentu - stąd wiele frustracji, kiedy rysunek zaczyna przypominać akwarelę. Dlatego, polecam stosowanie silnej podmalówki.

Akryle KONIECZNIE należy łączyć z medium opóźniającym wysychanie, rozrzedzać przy użyciu medium, a wodę stosować TYLKO do płukania pędzli.
zyta
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #14 : 19 Marca 2013 - 14:56:09 »

Gruszko. Podaj nazwę tych akryli. To zestaw czy tubki na sztuki kupowane. Mam zamiar zakupić kilka sztuk akryli a nie chciałabym zaczynać od porażki.
Gruszka
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #15 : 20 Marca 2013 - 21:38:02 »

Oj Yzta, nie pamiętam już - to było dość dawno - ale to były chyba jakieś bezmarkowce więc don't worry ;)

Mój boże, a ja nie mam w domu ani kropli wódki...
/Dwa żebra Adama/
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: