vicera;Nie wiem dlaczego ale nie potrafię zabrać się do namalowania ani kwiatków , ani owoców.Pewnie nie nadszedł jeszcze dla mnie czas na to usmiech
Widać
amaretta31 fascynuje się kwiatami, i wszystkim co się dzieje wokół niej, maluje owoce,
maluje zimowe i jesienne pejzaże, wąwozy a nawet maluje swoje fantazje. W tych tematach
znajduje się i realizuje w swych pracach swoje emocje, i brawo

to jej wychodzi.
vicero, z duszą artystyczną tak bywa, kiedy jest się w młodzieńczym wieku, i jeszcze troszkę
więcej to wena przychodzi szybko, nastroje, uczucia, wrażenia, przeżycia, biorą górę i
popychają artystę do działania, do tworzenia. Wszystko co widzi, czuje, chce się dzielić z
innymi i jeszcze chce zatrzymać na płótnie. W młodym wieku artyści mają, jak to się mówi
"gorącą krew", zapał i energię i wówczas są najbardziej płodni.Ale kiedy przychodzi czas, ten
tzw. pełnej dojrzałości, czas odpoczynku to wówczas ta wena jest bardziej oczekiwana, trudniej
jest o wzniosłe przeżycia, trudniej poszukiwać w temacie ideału. Wtedy to nastaje czas na
inne tematy bardziej spokojne, łagodne jak, kwiaty, owoce, dzbanuszki itp.
Brakuje wtedy tego "kopa" bo gdzieś się to coś wypala po drodze życia.
Często artyści popadają w rutynę w pogoni za pieniądzem. "Fucha" jest głównym napędem i tzw. "zlecenia".
Dlatego zawsze namawiałam swoich młodszych kolegów i koleżanki malujecie, jak najwięcej,
twórzcie wszystko to co kochacie, to co wam otwiera skrzydła, to co czujecie, bo potem jest już za późno na wysokie loty.
By nie ujmować nic tym twórcom co tylko malują martwą naturę, lub kwiaty to powiem, że
kwiaty, martwa natura to, artyści w swych dziełach przekazuję swoje kolorystyczne emocje, bo
przecież wiadomo, że barwy powodują zachwyt, energetyzują całą twórczą duszę.
Kolor i wszystkie barwy w kwiatach najbardziej są uwidocznione, najwięcej odcieni znajdujemy w ich
fakturach i ten zaczarowany kwiatowy świat tak bardzo pociąga i
wywołuje wenę w artystach we wszystkich dziedzinach sztuki.
Mówisz vicero, że nie wiesz dlaczego, bo to prawda nie nadszedł czas, bo spełniasz się teraz w
swoich pięknych pejzażach, w rysunkach. Zapewne na piękne kwiaty przyjdzie czas, to Ci mogę
zagwarantować o ile będziesz malować. Każdy temat w twórczości, w artyście musi dojrzeć, ma
swój okres i czas.
amarettę31, przepraszam, że tak się rozpisałam w Twojej galerii.