Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
30 Maja 2023 - 09:58:43 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: LESTAT  (Przeczytany 47550 razy) Średnia ocena: 4
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Vagabond
Stały bywalec
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #40 : 21 Września 2013 - 17:42:28 »

LESTAT i dobrze ci to wychodzi to studiowanie anatomii.  Malarstwo to sztuka, której ciężko dorównać, tak, tak, ale tobie gratuluję.

Niczym strudzony życiem włóczęga, przemierzam najciemniejsze zakamarki swojej duszy w poszukiwaniu małej iskierki utraconych marzeń.
lestat
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #41 : 06 Października 2013 - 18:35:57 »

Uploaded with ImageShack.us

No name - pastel sucha
lestat
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #42 : 12 Października 2013 - 19:24:29 »

Zaktualizowałem powyższe zdjęcie.
Prosiłbym administratora o połączenie wątku http://www.tessart.pl/smf/index.php?topic=3126.0 z tym obecnie, jeśli to możliwe.
nokia75
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #43 : 14 Października 2013 - 18:23:46 »

Fajny portret ale poprzednie wykonanie bardziej mi się podobało , robiło wrażenie , świetna kreska była widoczna  okok

Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
Alexa
Świeżynka
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #44 : 25 Października 2013 - 16:57:09 »

Obraz Silence jest przepiękny  okok, nie znam się na cenach obrazów ale z pewnoscią jest wart dużo więcej usmiech
lestat
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #45 : 07 Grudnia 2013 - 15:32:10 »

1. Obraz olejny "Silence"-wcześniej był na forum pokazany, teraz jest po werniksie końcowym z ramą u mnie w mieszkaniu:

2. Obraz olejny "Respite"- jak wyżej:

3. Obraz z pasteli suchych "Red", format A3 z passe-partout, będzie oprawiony w ramie za szkłem. Jest to nowy obraz, do którego szczególnie proszę o obiektywne opinie, gdyż jest przeznaczony na prezent. Jeszcze będę miał czas namalować coś innego w razie wątpliwości lub poprawić.

Z góry dziękuję.
lestat
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #46 : 14 Grudnia 2013 - 20:45:23 »

Hmm, umieściłem zdjęcia tydzień temu. Poprosiłem o ocenę mojego obrazu wykonanego z pasteli ("Red"). I wiecie co? Sam już po czasie widzę błędy, które poprawię. A na uwagi chyba się nie doczekam. Natomiast dziwi mnie brak udziału ludzi na grupach. Owszem, są wklejane prace konkursowe do np. "martwej natury" i coś się dzieje, ktoś tu jednak zagląda... Pozdrawiam i miłych świąt.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #47 : 15 Grudnia 2013 - 10:02:39 »

lestat:
Poprosiłem o ocenę mojego obrazu wykonanego z pasteli ("Red"). I wiecie co? Sam już po czasie widzę błędy, które poprawię. A na uwagi chyba się nie doczekam.

Rzeczywiście wygląda na to, że trzeba się prosić o komentarz do swojego dzieła.
Nie wiem co powoduje taką nie interesowność naszych użytkowników, czy brak czasu,
czy rzeczywiście jak Vagabond wspomniał, że wyczerpały się tematy.
Ja natomiast przepraszam za milczenie i swoją nieobecność w Twojej galerii.
Nie będzie to w pełni pozytywny komentarz do Twojego dzieła "Red" ale w moim odczuciu brzmi jak niżej,
przygotowałam też parę fotek, jak bym ja widziała tę pracę.

Otóż w Twojej pracy "Red" sama kompozycja baletnicy (postaci dziewczyny) jest bardzo ładna.
Układ rąk, dłoni, nóg i stóp, współgrają z całością figury. Widać pięknie udrapowany strój baletnicy. Proporcje bardzo ładnie zachowane.
Ciężar obrazu pięknie utrzymany. Światłocienie też prawidłowo umiejscowione, zgodne z odzwierciedleniem przestrzenności kompozycji
(formy w obrazie) Rozszerzają ono realistyczne widzenie na bohaterkę obrazu.

To by było na tyle co dla mnie jest pozytywne w tym obrazie a negatywy ? w moim pojęciu to:

Całą przedstawioną na obrazie scenę psuje tu zastosowany kolor. tz. głównie tło obrazu nasycone jest mocno kolorem niebieskim,
wygląda cukierkowo. Jest zbyt dominujący nad treścią obrazu.  Ta barwa tła odciąga widza od głównej postaci obrazu.
Barwa to walor, który nadajemy swojemu dziełu, jest to światło w obrazie - natężenie,jasność koloru i barwy.
Tu moim zdaniem niesubtelnie zestrojone z całością. Oczywiście przyznam tu jako pozytyw dla rozłożenia
równomiernego wszystkich barw w całej kompozycji,
ale tło (barwa)stanowi ostry kontrast o swoim zabarwieniu.
Najwięcej użyto tu koloru niebieskiego o różnym stopniu jasności i dużym nasyceniu co sprawia duży konflikt z połączeniem koloru obramowania.
Ramka to już ogromna przesada kolorystyczna, całkowicie nie pasuje do malowidła. Kolor ramki jest całkowitą porażką dla tej pracy.

Kolorystycznie inaczej bym widziała ten obraz,

I  Wersja:

a jeśli w passe-partout to:

w ramach za szkłem:

II Wersja:

w passe-partout to:

w ramach za szkłem:

O innych tu załączonych pracach się nie wypowiadam bo już wcześniej skomentowałam.
No i co złego to nie ja   usmiech oczko

Ogólnie to Twoje prace są  ok ! podobają mi się
lestat
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #48 : 15 Grudnia 2013 - 11:40:21 »

No właśnie. Potwierdziłaś moje obawy. Cholernie mnie gryzło coś w oczy. Obramowanie nie jest w dobrym kolorze. Ja mam jeszcze zastrzeżenia co do proporcji i wiem co zmienić. Natomiast kolorystycznie, to właśnie miało być mocno nasycone niebieskim i czerwienią. Nie chciałem tu typowo realistycznego obrazu. Chciałem uzyskać efekt bardziej schizofreniczny. No ale... jak rozjaśniłaś obraz, to mi się właśnie tak bardziej podoba. Generalnie nie lubię przenoszenia rzeczywistości, ale lubię ją naginać, zmieniać kolory, pokazać obraz niby realistyczny, ale w krzywym zwierciadle właśnie jeśli chodzi o kolory i motyw. Chcę żeby widz patrząc na moje obrazy widział realizm ale zarazem miał jakiś niepokój, albo miał wrażenie że jest coś nie tak. Ale nie mówię tu o samym wykonaniu, tylko o klimacie. Poszukuję właśnie w obrazach odpowiedniego klimatu. Na tym obrazie może jest zbyt cukierkowo.
Bardzo podoba mi się Twoja rzetelna ocena i wcale nie liczę na super chwalenie, bo tak naprawdę w środowisku artystycznym zazwyczaj krytykuje się sztukę i skupia sie na błędach, a pozytywy się pomija;)
nokia75
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #49 : 15 Grudnia 2013 - 13:08:44 »

Ja się nie wypowiadałam bo na postaciach ludzkich się nie znam, ale jak na moje oko coś nie tak jest z szyją, głową i prawą dłonią .
 Druga wersja Teresy pasuję kolorystycznie idealnie moim zdaniem.
Tak na marginesie nie można wymagać od innych komentarzy jeśli samemu się nie wiele co komentuje prace innych .  bezradny
Popraw się a na pewno i inni chętnie zajrzą do Twojej galerii . Ja zaglądam i np. praca Silence robi wrażenie , dłonie trochę za długie ale to dodaje uroku jakby postać była nad ludzka  okok

Co komu po tym, że choćby cały świat pozyskał ale na swej duszy stracił?......
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: