lestat: Poprosiłem o ocenę mojego obrazu wykonanego z pasteli ("Red"). I wiecie co? Sam już po czasie widzę błędy, które poprawię. A na uwagi chyba się nie doczekam.
Rzeczywiście wygląda na to, że trzeba się prosić o komentarz do swojego dzieła.
Nie wiem co powoduje taką nie interesowność naszych użytkowników, czy brak czasu,
czy rzeczywiście jak Vagabond wspomniał, że wyczerpały się tematy.
Ja natomiast przepraszam za milczenie i swoją nieobecność w Twojej galerii.
Nie będzie to w pełni pozytywny komentarz do Twojego dzieła "Red" ale w moim odczuciu brzmi jak niżej,
przygotowałam też parę fotek, jak bym ja widziała tę pracę.
Otóż w Twojej pracy
"Red" sama kompozycja baletnicy (postaci dziewczyny) jest bardzo ładna.
Układ rąk, dłoni, nóg i stóp, współgrają z całością figury. Widać pięknie udrapowany strój baletnicy. Proporcje bardzo ładnie zachowane.
Ciężar obrazu pięknie utrzymany. Światłocienie też prawidłowo umiejscowione, zgodne z odzwierciedleniem przestrzenności kompozycji
(formy w obrazie) Rozszerzają ono realistyczne widzenie na bohaterkę obrazu.
To by było na tyle co dla mnie jest pozytywne w tym obrazie a negatywy ? w moim pojęciu to:
Całą przedstawioną na obrazie scenę psuje tu zastosowany kolor. tz. głównie tło obrazu nasycone jest mocno kolorem niebieskim,
wygląda cukierkowo. Jest zbyt dominujący nad treścią obrazu. Ta barwa tła odciąga widza od głównej postaci obrazu.
Barwa to walor, który nadajemy swojemu dziełu, jest to światło w obrazie - natężenie,jasność koloru i barwy.
Tu moim zdaniem niesubtelnie zestrojone z całością.
Oczywiście przyznam tu jako pozytyw dla rozłożenia
równomiernego wszystkich barw w całej kompozycji, ale tło (barwa)stanowi ostry kontrast o swoim zabarwieniu.
Najwięcej użyto tu koloru niebieskiego o różnym stopniu jasności i dużym nasyceniu co sprawia duży konflikt z połączeniem koloru obramowania.
Ramka to już ogromna przesada kolorystyczna, całkowicie nie pasuje do malowidła. Kolor ramki jest całkowitą porażką dla tej pracy.
Kolorystycznie inaczej bym widziała ten obraz,
I Wersja:

a jeśli w passe-partout to:

w ramach za szkłem:

II Wersja:

w passe-partout to:

w ramach za szkłem:

O innych tu załączonych pracach się nie wypowiadam bo już wcześniej skomentowałam.
No i co złego to nie ja

Ogólnie to Twoje prace są ok ! podobają mi się