infrawizjer
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : 06 Października 2009 - 14:19:42 » |
|
to jest banalnie proste tereso
sert skoro taka twoja estetyka to ok
|
|
|
|
teresa
Admin
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #11 : 06 Października 2009 - 14:21:53 » |
|
infrawizjer, może jakaś instrukcja, podpowiedź ? jeśli to jest proste. 
|
|
|
|
infrawizjer
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : 06 Października 2009 - 14:51:04 » |
|
ale na co tu instrukcja wyciskasz trzy farbki niebieski pruski karmin biały i jedziesz
|
|
|
|
lestat
Nowicjusz

Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #13 : 06 Października 2009 - 16:40:00 » |
|
Witam, Dzięki za wszystkie oceny. A więc tak: jest to olej-płótno, nie oprawiony. Zdjęcie oddaje w w dużym stopniu rzeczywiste kolory, nie ma tam przesłony fotograficznej itp. Infrawizjer w zasadzie celnie opisałeś kolory jakimi się tutaj posłużyłem, wiadomo, dodałem jeszcze czerń. Moim celem było namalowanie obrazu w odpowiednich walorach, które miały oddać zamierzony przeze mnie klimat. Obraz w zależności od oświetlenia, miał wpadać trochę w niebieski a trochę w szary. Co do wad obrazu, jestem świadomy sknoconych włosów, dłoni i faktycznie, kompozycja nie jest symetryczna. W tym przypadku brak symetrii jest może być wadą. Czasem jak patrzę, to również w pewnych miejscach nie podoba mi się tkanina, która nie została poprawnie uchwycona. Obraz nie miał być odbiciem rzeczywistości, zwłaszcza jeśli chodzi o kolory. Nie chciałem namalować obrazu z pełnym wachlarzem kolorów lub czarno-biały. Kolorami chciałem trochę się pobawić i zaintrygować. Wymazałem podpis, gdyż było tam wykaligrafowane moje nazwisko, a ja wolę jednak być na razie anonimowy:). Aha, co do włosów, miały mieć gruba fakturę i niemal wychodzić z obrazu, ale wyszło jak wyszło.
|
|
|
|
lestat
Nowicjusz

Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #14 : 09 Października 2009 - 20:47:43 » |
|
Teraz szkice w ołówku. 1. Studium ręki.  2. Studium stopy.  3. Akt-postać-pastele suche, tło trochę fantazyjne, nie do końca udane, ale chodzi głównie o postać. Odbłysk lampy aparatu w antyramie, nie mogłem drugiego zdjęcia zrobić, bo baterie padły;)  4. Buty  5. Widok. I tu musiałem trochę ciemniejszy zrobić, bo błysk lampy za bardzo rozjaśnił szkic, a bez niej mało byłoby widać. W zasadzie najlepiej zdjęcia robić w dzień, no ale trudno. Wiem, że drzewo mi się nie udało i tu pytanie, jak narysować dobrze drzewo w prosty sposób, stosując np. jakieś triki? 
|
|
|
|
lestat
Nowicjusz

Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #15 : 12 Października 2009 - 21:51:56 » |
|
Widzę zero reakcji na szkice;) Ok, wiec w przyszłości jakiś obraz umieszczę.
|
|
|
|
Paveletz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : 13 Października 2009 - 09:37:01 » |
|
Lestat, to nie działa tak: Ty wrzucasz pracę, a my wręcz „zabijamy się” by jak najszybciej ją skomentować. Uczciwy komentarz wymaga sporo zastanowienia, wręcz „pracy” - chyba że chciałbyś pod swoimi pracami widzieć nic nie wnoszące teksty typu „Och jak pięknie!”. Pamiętaj, że nawet brak komentarza jest też w pewien sposób komentarzem – akurat w Twoim przypadku – o pozytywnym wydźwięku. Ok. to „po komentuję”:
Praca 1, studium ręki. Nie wiem czy malowałeś z natury, czy z fotografii niemniej poradziłeś sobie z wrednym skrótem perspektywicznym. Sądząc po długości palców, jest to chyba dłoń pianisty - mz. coś tu trochę poleciała anatomia. Wzdłuż przedramienia widoczna jest bardzo ostra krawędź cienia która z jednej strony wygląda trochę nienaturalnie, a z drugiej nadaje twardy „męski” trochę „socrealistyczny” charter namalowanemu obiektowi. Generalnie, nieźle.
Praca 2, studium stopy. Tu trochę gorzej wyszedł skrót perspektywy – coś niepojętego dzieje się z kostką i nogą (a może kolanem?). Całkiem ładnie wypracowane ścięgna i żyły na samej stopie trochę nie pasują do stanowiącej jedną wielką białą plamę reszty pracy.
Praca 3, Akt-postać-pastela. Anatomii nie będę komentować, bo sam wiesz co jest nie tak. Zastosowałeś dobre, sprawdzone zestawienie barw ciepłych i zimnych, od strony kolorystycznej praca więc jest jak najbardziej poprawna. Trochę nietrafiona jest centralna kompozycja tej pracy, która pozostawia olbrzymią przestrzeń papieru na której „nic się nie dzieje”. Co do fotografowania pasteli pod szkłem, książki można by pisać – bez filtrów polaryzacyjnych ani rusz.
Praca 4, Buty. Bardzo w porządku ale i ze względu na temat, też bardzo „szkolnie”. Niektóre elementy są dokładnie wypracowane, niektóre ledwie naszkicowane. Mimo,że kreska którą malujesz jest strasznie „dzika” (kierunek, siła, gęstość) i nieprzewidywalna, efekt błyszczącej skóry udało Ci się uzyskać, lub przynajmniej dobrze zasugerować.
Praca 5, Widok. Ciężko coś na tej fotografii zobaczyć, ale budek narysowałeś chyba dość poprawnie. Trochę „łamie” Ci się w nim na wysokości drzewa krawędź dachu. Co do drzewa, to przede wszystkim zastosowałeś zbyt duże i jednolite plamy malując listowie - drzewo jest na pierwszym planie i powinno być widać niemal każdy detal jego korony. Zróżnicowanie listowia bez stosowania wielu barw jest dość trudne, ale możliwe – wystarczy malować choćby tylko dwa „typy” liści tj. wypełnione kreską „czarne” (w głębokim cieniu) i „białe” zaznaczone tylko krawędzią (w mocnym świetle). Manipulując dodatkowo ich wielkością, można uzyskać dość przekonywujący efekt trójwymiarowości oświetlonej korony.
|
|
|
|
lestat
Nowicjusz

Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #17 : 13 Października 2009 - 15:30:54 » |
|
Dzięki wielkie za bardzo fachową odpowiedź. Czekałem kilka dni, a zależało mi głównie na tym drzewie i bardzo mi pomogłeś w tej kwestii. Wszystko jest rysowane z natury, oprócz pasteli. Dłoń pianisty to moja  . Przeanalizowałem rysunki pod kontem uwag i zgadzam się z Twoimi uwagami. często jest tak, że wiem, że coś jest nie tak, ale czasem naciągam pewne fakty, mówiąc, że w sumie może być. Co do dłoni byłem trochę zaskoczony. Natomiast jeśli chodzi o anatomię, to właśnie mam zamiar dokładnie przestudiować ją pod kątem sztuki.
|
|
|
|
lestat
Nowicjusz

Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #18 : 15 Kwietnia 2013 - 20:42:18 » |
|
Lubię malować farbami olejnymi. Podaję więc najnowszy obraz  Uploaded with ImageShack.usObraz 70cmx90cm, płótno, olej, jeszcze nie werniksowany-schnie. I link do facebooka, w którym są moje prace udane i mniej udane, jak też szkice: https://www.facebook.com/pages/SYGart/314300978667594?ref=tn_tnmn Chciałbym założyć tutaj galerie, ale dawno dawno temu coś tutaj pisałem, więc chyba będę musiał bardziej się teraz udzielać. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
|
|
|
|
teresa
Admin
Aktywność:
|
 |
« Odpowiedz #19 : 16 Kwietnia 2013 - 04:50:11 » |
|
lestat;Chciałbym założyć tutaj galerie, ale dawno dawno temu coś tutaj pisałem, No tak, założyłeś galerię "LESTAT" w 2009 roku w październiku. Wrzuciłeś parę rysunków i jeden bardzo ładny obraz - (dziewczynę) i na tym koniec. Szkoda bo przez ten czas mogliśmy sporo podyskutować nad Twoimi pracami. Mam nadzieję, że teraz nie obędzie się tylko na linku facebooku.
Niżej bardzo ładna praca 
|
|
|
|
|