Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
30 Maja 2023 - 09:32:02 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Akryl Szpachelką  (Przeczytany 15714 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Monika W
Bywalec
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #10 : 03 Czerwca 2008 - 20:03:03 »

VanGob, wiem, ze na allegro za mlody, ale oni nie tylko tam prowadza sprzedarz. Podalam strone z allegro, bo ta akurat znam i sa tam wszelkie dane kontaktowe, ale z mysla o tym, ze mozna po prostu zapytac czy to mailem czy przez telefon co maja, co polecaja, jakie ceny itd, bo obsluga moim zdaniem fachowa. No a przy okazji dane z allegro pokazuja, ze konkretny sprzedawca i droge kupna mozna z nimi ustalic poza aukcyjna, sama kupowalam u nich rzeczy, ktorych na aukcjach nie bylo  okok
tak wiec link byl bardziej w celu przedstawienia sprzedawcy, a nie samej drogi zakupu ;)

"Najważniejsze, to mieć w życiu pasję, która nadaje mu sens!" MW - czyli ja usmiech
VanGob
Admin
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #11 : 03 Czerwca 2008 - 20:37:11 »

Tak więc Sisi - łap za telefon, dzwoń, ewentualnie napisz e-mail, wypytaj się o wszystko. Później poproś o sponsoring rodziców  oczko
Sisi
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #12 : 05 Czerwca 2008 - 15:26:05 »

dziś lub jutro z pewnością napiszę emaila nie tyle z propozycją kupna lecz z samym zapytaniem o ewentualne gadżety nadające się do tego jak i do ogólnego malarstwa akrylowego :D później się zobaczy ile kosztuje i czy jest możliwe sprowadzenie tego przez sklep :D

Wiece ? Może to ktoś z forum ? - czy raczej nie ?

Choć wątpię że zdążę dziś bo mam jutro odpytywanie ze słowotwórstwa – załamka  ale to na ocenę końcową :D
List wysłałem następnego dnia - nikt nie odpowiedział no trudno... 

Nikt nie chciał mi pomóc ( w sensie sklep nie odpowiedział ) to poradziłem sobie sam co prawda było przy tym wiele trudu ale opłacało się. Znalazłem sklep internetowy nawet dobrze zaopatrzony w media, jest wiele mediów do akryli. To właściwe do impastu można znaleźć u kilku firm :D np. Chromacryl, hergon - medium polskie. Na razie nie jestem przy kasie więc zamówić nie mogę ale za miesiąc na pewno bo mam urodzin xD
http://www.hergon.pl/index.php?a=showProduct&p=613
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #13 : 24 Maja 2009 - 14:55:57 »

Akryl jest z reguły farba transparentną wiec używanie jej niekryjących odcieni do impastów mija sie z celem nawet jeśli są zagęszczone medium.Znacznie lepszą metodą jest nakladanie grubo bieli akrylowej ( ta akurat jest kryjąca ) można poeksperymentować z gessem i barwienie jej kiedy wyschnie laserunkiem.Generalnie akryl raczej nie nadaje się do impastów.Schnie bardzo długo w swej masie.Moim zdaniem szkoda kasy na drogie media.Moje wieczne niezadowolenie z akryli wynikało zawsze z tej przyczyny ,że są farbami przezroczystymi po wyschnieciu ciemnieją też nieco,niestety nie są to tempery tylko dziwna cerata ktorą trzeba opanować by tak nie wyglądała zupełnie.Impast olejny zwłaszcza bogaty w kryjący pigment zawsze bedzie piękniejszy od akrylowego niestety.
Sisi
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #14 : 24 Maja 2009 - 16:18:41 »

no i ja powoli zaczynam marudzić, kolory za cholercię nie chcą mi wyjść naturalne tylko ciągle takie ostre, z żółcią są mi znane problemy (transparentność) ale po za tym jest w porządku :D Problem jest taki że jeśli "wymodeluję" podłoże a potem to pomaluje to od razu widać że to nie farba była grubo kładziona lecz pomalowano pofałdowany grunt - no chyba że ktoś by wszystko dokładnie rozplanował i każda jedna "wyspa" podkładu pokrywały by się z jednym odcieniem farby ale to juz całkiem nie praktyczne
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #15 : 24 Maja 2009 - 16:51:55 »

Jeśli chcesz malować abstrakcyjnie to nie ma to o czym piszesz większego znaczenia,Akryle jak już napisałem raczej nie nadaja się do impastów Dlatego impasty lepiej tworzyć z jakiejś masy.ja osobiście nie znoszę efektów fakturalnych w malarstwie,grubo nałożoną farbę toleruję u Tycjana i Rembrandta ,malarstwo to nie płaskorzeżba choć efekty płaskorzeżby są w nim proste do uzyskania bez nakładania tony farby na płótno.Po prostu inne sa środki wyrazu w rzeżbie, a inne w malarstwie,zmuszanie malarstwa by było rzezbą rzadko wychodzi mu na zdrowie :)Kolorować impasty można z dużym wyczuciem wtedy wszyscy się nabiorą że to gruba warstwa farby. kolory akrylowe są dosć ostre z natury mozna je jednak pięknie łamać tak jak w oleju i bez większego trudu chociażby nakladajac nieco barwy kontrastowej do tej położonej poniżej juz wyschniętej np. w przypadku zieleni będzie to czerwień.Można też podobno dodawać do akrylu tempere z tubki (nigdy nie próbowałem )
Sisi
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #16 : 24 Maja 2009 - 16:57:16 »

ale tempera się rozpuści jak dostanie wodę ? Nie wiem jeszcze nie dorosłem chyba do łamania kolorów bo jakoś mi to nie wychodzi :D
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #17 : 24 Maja 2009 - 17:03:41 »

Tempera zostanie związana przez nierozpuszczalne w wpodzie spoiwo akrylowe :)Lamać kolory umiesz  napewno bo to widac po twoim malarstwie.Załącz jakąś prace z fakturą to moze się zatanowimy co z tym fantem zrobić.Wiadomo że impast idący w strone reliefu czyli bardzo wypukły będzie wyglądał jak pomalowana rzeżba .Co innego jak wymodelujesz coś grubo nałożoną farbą i wtedy to pokolorujesz.Dawni malarze często stosowali trik barwienia z wierzchu impastów bo niektóre pigmenty kosztowały majątek a biel ołowiowa pomieszana pol na pól z jkredą np była duzo tańsza i mając np kolorowe podłoże można było nią właściwie namalowac obraz który potem tylko uzupełniano oszzędnie droższymi farbami.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: