Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
09 Czerwca 2023 - 01:16:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Akryl - laserunki  (Przeczytany 27778 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Olga
Bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #10 : 26 Lutego 2011 - 07:32:05 »

dziękuję za odpowiedź:)chyba Jery to stosował, mam nadzieję że rozwieje moje wątpliwości-o ile przeczyta ten wątek:)
qazwsxedc156
Zabłąkany wędrowiec

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #11 : 26 Września 2014 - 08:46:00 »

A ja mam takie pytanie. Namalowałem akrylami kwiatka na szklanej butelce. Jak się dotknie to strasznie się ściera. czy można czymś zabezpieczyc...
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #12 : 27 Września 2014 - 06:00:50 »

Pierwsza uwaga to lepiej malować specjalnymi farbami do szkła, ale kiedy już malowałeś farbami akrylowymi to
należałoby malunek zabezpieczyć najlepiej werniksem do akryli.
Są też w sprayu do akryli.

qazwsxedc156:
Jak się dotknie to strasznie się ściera.
Jak Ci się ściera to może popełniłeś podstawowy błąd przed malowaniem tz.
1). najpierw należałoby jednak zmatowić wcześniej malowaną powierzchnię,
2). Odtłuścić, żeby się farby trzymały.
3). Powierzchnię butelki przeznaczoną do malowania należałoby przemyć alkoholem a potem pokryć bezbarwnym podkładem ,
tym samym zwiększyłbyś trwałość swojej pracy.
4). Po zakończonym malowaniu, poddać malunek do dokładnego wyschnięcia, potem dobrze zabezpieczyć
malowany przedmiot lakierem akrylowym lub innym nadającym się do tego werniksem. (czasem zwiemy je fiksatywami)
 tak
sparks
Świeżynka
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #13 : 28 Września 2014 - 12:29:32 »

Witam
Nie wiem czemu nie mogę wstawiać linków, zobaczcie filmik na Youtube, wpiszcie "Worst Mistake Acrylic Painters Make", pierwszy wynik.

Filmik Jest po angielsku, kobieta mówi, że jeśli rozrabiamy akryle z więcej niż 30% wody, to jest w nich za mało medium, by farba trzymała się mało chłonnego podłoża(jak fabryczne gesso do akryli/olei, przy gołym płótnie, gołej desce czy papierze to nie występuje, podejrzewam że chudy grunt klejowo kredowy jak do temper też będzie dobry). Chodzi o to że jakieś tam molekuły w akrylu wiążą się w plastry miodu i jak jest ich za mało, to się nie łączą:). Pani poleca rozrabiać z mniej niż 30% wody, lub używać airbrush medium(dużo rzadsze niż zwykłe medium akrylowe), mam pytanko, co to jest to airbrush medium, pod jaką nazwą dostanę je w Polsce. Używam Talens Amsterdam gloss i matt medium, ale są za gęste, mażą się.
Google nic nie zwraca gdy wpiszę "medium aerograf akryl", jak wpiszę "airbrush medium" i szukam na polskich stronach, to wyskakują !rajstopy w sprayu!(dobry Boże, co to jest?)
Może jest jakaś domowa metoda?
Pozdrawiam

teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #14 : 28 Września 2014 - 14:54:10 »

Witaj Piotrze. Miło Cię powitać na naszym forum. usmiech
Aby wstawiać linki i swoje prace, to trzeba mieć na swoim koncie pięć (5) wiadomości tz. pięć (5) napisanych przez siebie postów.

Czy o ten filmik chodzi?

Bardzo ciekawe prace widzę na Twojej stronie  mysl tak
sparks
Świeżynka
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #15 : 28 Września 2014 - 16:00:16 »

Dziękuję! Tak, to ten filmik:)

teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #16 : 29 Września 2014 - 04:59:35 »

tak w temacie Twojego pytania.
sparks:
co to jest to airbrush medium,

airbrush - to narzędzie do malowania metodą natryskowąna różnych powierzchniach, coś na wzór aerografu.
Natomiast airbrush medium, to taki preparat służący do rozcieńczania farb (przeważnie akryli) w celu zmniejszenia lepkości i  
grubość farby tak aby natryskowe rozpylanie farby było odpowiednie. Ma wpływać na elastyczność, trwałość i przyczepności farby.
Jest to medium stosowane do airbrush

W temacie tego narzędzia..

zobacz galerię
aircustom
Hergon_pl
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #17 : 18 Grudnia 2014 - 16:48:45 »

Bardzo ciekawe filmiki,dzięki za wstawkę bo przydadzą się nie tylko mi ale i innym malarzom którzy korzystają z akwareli. Co do mieszalności i 30% składu wody to jak najbardziej zgoda i nie warto przekraczać tego poziomu.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: