know1126:jak myślicie - czy da sie akrylami i pędzlem
uzyskac podobny efekt do tego na zdjeciu - stosując laserunek, mieszanie , cieniowanie ?
Trzeba pamiętać, że przed rozpoczęciem pracy, pędzle należy zmoczyć, by farba się nie przykleiła,
ponieważ akryl jest szybkoschnący. Akrylami można malować na kilka sposobów >
czyli techniką zbliżoną do oleju (nakłada się od grubszych, kryjących warstw farby do delikatnych laserunków)
Warstwy farby akrylowej schną od 15 min. do kilku godzin,
toteż można dość szybko nakładać kolejne warstwy farby dla uzyskania żądanego koloru i wrażenia głębi.
Po ukończeniu malowania należy pędzle dokładnie umyć wodą z mydłem i osuszyć, nie trzymać w słoiku z wodą.
Akryl świetnie nadaje się do łączenia z różnymi materiałami, jest dobrym spoiwem. (kolaż)
know1126, jeśli chcesz uzyskać efekty pierwszego planu, liści i wrażenie 3D - fakturalne to gęstą farbą akrylową (akryl jest elastyczny i nie pęka),
można za pomocą szpachli nakładać grube warstwy, nawet impasty.
W którymś wątku wspominałam, że farbę akrylową mieszając z piaskiem lub inne podobne, można uzyskać ciekawą fakturę malowidła.
No i trzeba pamiętać, że malowanie farbami akrylowymi zaczynamy od przygotowania odpowiednio powierzchni pracy, w tym przypadku ściany.
know1126, myślę, że to nie jest Twoja pierwsza praca na ścianie malowana.
Zapewne pierwsze plamy będą przerażające, jak zresztą inne też w innych technikach malowania,
ale widoczek jest dość przyjemny i łatwy, nieskomplikowany w kompozycji koloru i przedmiotu.
Wiec kolego weź się na odwagę , dobry pomysł już masz,
no i życzę Ci radości z ukończenia malowidła.
ps. miło by było potem zobaczyć fotkę z ukończenia Twojej ambitnej
pracy