Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
09 Czerwca 2023 - 03:26:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Akryl - laserunki  (Przeczytany 27779 razy) Średnia ocena: 0
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
echo
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« : 25 Maja 2009 - 09:28:35 »

Mam ogromną prośbę do forumowiczów. Może moje pytania wydadzą Wam się banalne, ale naprawdę nie mam kogo o to zapytać. Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące laserunków w technice akrylowej. Wiem, że można farby rozcieńczać wodą i uzyskuje się wtedy takie "akwarelowe" efekty. Tak zazwyczaj robię. Interesowałaby mnie jednak laserunki jak w technice olejnej. Wiem, że można używać farb bardziej transparentnych, ale jeśli kolor jest zbyt intensywny, a ja bym chciała delikatny odcień? Czym można farbę rozcieńczyć? Jakiego medium użyć? Wiem, że są różne w sprzedaży, ale które wybrać i czy zakup takiego medium ma tak w ogóle sens?

I jeszcze jedno pytanie: Czy jest możliwe zabarwienie werniksu, tak, żeby zmienić odcień całego obrazu, powiedzmy ocieplić tonację? Jeśli tak, to czym? Można by akrylem? Oczywiście mam na myśli werniks końcowy, po którym nie będę już później malować.
Sisi
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #1 : 25 Maja 2009 - 15:44:12 »

Ja mam to, tak zwane mleczko

http://www.sklepplastyczny.pl/rozcienczalnik-akrylowy-51078/

CO jest w tym wkurzającego jest przed wyschnięciem biały a jak dasz za dużo farby to nie wyjdzie przezroczysta warstwa a więc musisz trochę czasu poświęcić na testy ile farby na jaką ilość mleczka bo po prostu nie widzisz tego mieszając a dopiero po wyschnięciu - podejrzewam że matowy się niczym nie różni tylko nadaje równomierny mat farbą a nie połysk :D

A co do bursztynowych laserunków na koniec to ja raz użyłem bejcy na werniks pękający i dla mnie efekt był zadowalający potem całość zawerniksowałem zwykłym werniksem choć nie jestem przekonany że to przetrzyma kilkaset lat ,mi się podoba ale mam tez drugie "cacko" jeden ze składników do crakli ale klupuje sie osobno

http://www.allegro.pl/item593452816_sinus_werniks_patynujacy_decoupage_75_ml_nr_739.html
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #2 : 25 Maja 2009 - 23:30:52 »

Broń Cię Pan Bóg żebyś dodała do werniksu końcowego olejnego , akrylu taki werniks zabarwiasz farbą olejna dodaną w minimalnej ilości.
Laserunki najlepiej robić wszelkimi akrylowymi mleczkami np medium akrylowe Kremera lub Primalem Kremera,wszystkie zachowują się tak samo czyli robią sie przezroczyste po wyschnięciu.Możesz cały obraz pokryć delikatnym laserunkiem po prostu dajesz nieco farby akrylowej do wiekszej ilości mleczka i mieszasz dokładnie i taką zupke nanosisz na wyschnięty obraz gąbka czy pędzlem lub dłonią wcierając dokładnie.Gęstsze media akrylowe typu lakiery np. Fluegger dają ciekawe efekty patyny.Technika akrylowa różni sie od olejnej znacznie ,jest raczej zbliżona do tempery nie ma tej głębii i intensywnosci co olej co nie oznacza że czasem   mam problem z odrożnieniem akrylu pod oleju,zdarzaja sie takie przypadki.
Akrylu nie ma sensu werniksować werniksem końcowym olejnym lub jakimś innym specjalnym(chyba że zależy nam na macie lub połysku) choć mozna użyc damary,mastyksu na terpentynie (nie maluje się juz po tym akrylowo) można ewentualnie wetrzeć szmatką nieco akrylowego mleczka to wyrówna powierzchnie i zlikwiduje matowe miejsca zabieg mozna powtórzyć jeśli to konieczne no i lekko zabarwić dowolną farbą w akrylu jest to ułatwione bo z reguły akryl jest mocno transparentny.
echo
Nowicjusz
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #3 : 26 Maja 2009 - 11:28:18 »

Wielkie, wielkie dzięki za szczegółowe wyjaśnienia. Dokładnie tego potrzebowałam. Teraz pozostaje tylko wybrać się do sklepu.  usmiech

know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #4 : 20 Stycznia 2011 - 14:59:02 »

Witam i pisze z zapytaniem... w sumie nie wiedziałem gdzie zapytac ale wydaje mi sie że tu bedzie dobrze.
Mianowicie mam takie pyt., problem, zagdnieine...
Chodzi mi o malowanie akrylami - pędzlem - jak myślicie - czy da sie akrylami i pędzlem
uzyskac podobny efekt do tego na zdjeciu - stosując laserunek, mieszanie , cieniowanie ?
 To co na zdjęciu malowane jest aerografem. SZczególnie chodzi mi o pierwszy plan, liście i wrażenie 3D.
 Ja mam zlecenie zrobić cos w tej konwencji na scianie - akrylami, i troche sie po prostu boje ,
 że spapram, albo nie podołam..  oczywiście czytam tu wszystko co by mogło mi pomóc,
ale jesli ktoś ma jekies rady to prosze o nie ;) 

przykład:

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #5 : 20 Stycznia 2011 - 16:49:44 »

know1126:
jak myślicie - czy da sie akrylami i pędzlem
uzyskac podobny efekt do tego na zdjeciu - stosując laserunek, mieszanie , cieniowanie ?

Trzeba pamiętać, że przed rozpoczęciem pracy, pędzle należy zmoczyć, by farba się nie przykleiła,
ponieważ akryl jest szybkoschnący. Akrylami można malować na kilka sposobów >
czyli techniką zbliżoną do oleju (nakłada się od grubszych, kryjących warstw farby do delikatnych laserunków)
Warstwy farby akrylowej schną od 15 min. do kilku godzin,
toteż można dość szybko nakładać kolejne warstwy farby dla uzyskania żądanego koloru i wrażenia głębi.
Po ukończeniu malowania należy pędzle dokładnie umyć wodą z mydłem i osuszyć, nie trzymać w słoiku z wodą.

Akryl świetnie nadaje się do łączenia z różnymi materiałami, jest dobrym spoiwem. (kolaż)

know1126, jeśli chcesz uzyskać efekty pierwszego planu, liści i wrażenie 3D - fakturalne to gęstą farbą akrylową (akryl jest elastyczny i nie pęka),
można za pomocą szpachli nakładać grube warstwy, nawet impasty.
W którymś wątku wspominałam, że farbę akrylową mieszając z piaskiem lub inne podobne, można uzyskać ciekawą fakturę malowidła.
No i trzeba pamiętać, że malowanie farbami akrylowymi zaczynamy od przygotowania odpowiednio powierzchni pracy, w tym przypadku ściany.

know1126,
 myślę, że to nie jest Twoja pierwsza praca na ścianie malowana.
Zapewne pierwsze plamy będą przerażające, jak zresztą inne też w innych technikach malowania,
ale widoczek jest dość przyjemny i łatwy, nieskomplikowany w kompozycji koloru i przedmiotu.
Wiec kolego weź się na odwagę , dobry pomysł już masz, tak
no i życzę Ci radości z ukończenia malowidła. usmiech

ps. miło by było potem zobaczyć fotkę z ukończenia Twojej ambitnej okok  pracy
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #6 : 20 Stycznia 2011 - 20:09:59 »

dziękuję Tereso za odpowiedz, jak zawsze można liczyć na Twoją pomoc  kwiat
Po ukończeniu będzie foto - praca bedzie spora kilka metrów kwadratowych wiec dlatego troche sie obawiam...
no ale nie mozna sie bać, tylko trzeba działać. Za kilkanaście dni wszystko sie wyjaśni - bo malowanie zaczynamy za jakiś tydzien... bedzie sie działo.

kuleczka
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #7 : 20 Stycznia 2011 - 20:54:59 »

SUPER Know i trzymam kciuki hura

ps, moge potrzymac takze wiadarko z farba i pedzelek rotfl
to taki zarcik, oby Ci sie UDALO !!!
Olga
Bywalec
*
Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #8 : 24 Lutego 2011 - 19:51:04 »

witam na forum:)Mam pytanie co do primalu AC33- czy jego powierzchnia po wyschnięciu jest błyszcząca?Zależy mi na robieniu tym laserunków i jednoczesnie błyszczącej powierzchni:)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #9 : 24 Lutego 2011 - 22:08:38 »

Ja tam tym nigdy nie działałem nic ale widze, że cena nie jest wygórowana - za najmniejszą butelkę  - więc zaryzykuj i sama sprawdz.. albo zapytaj poprostu u sprzedających , nie gwarantuje ze wiedzą na 100% ale być może...

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: