Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 13:36:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 55   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wendipo  (Przeczytany 269243 razy) Średnia ocena: 4
know1126
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #40 : 10 Lutego 2011 - 09:47:13 »

Ale Ty sie drobnymi rozważaniami naszymi nie przejmuj i bierz z uśmiechem do siebie bo Twoje prace są piękne po prostu !!  oczko

// Krzysiek N, oł rajts riserft.
Mariucha
Tubylec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #41 : 10 Lutego 2011 - 09:58:33 »

Piękne są Twoje prace.
amaretta31
Przyjaciel
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #42 : 10 Lutego 2011 - 10:16:12 »

Świetne prace! Obejrzałam wszystko na twojej stronie.
Chyba mam podobne gusta do twoich... czerwony parasol świadczy o tym wybitnie!  rotfl
bibi
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #43 : 10 Lutego 2011 - 12:20:28 »

brakuje mi tu bardzo zbliżeń :( tzn. te zdjęcia w porównaniu do rzeczywistych wymiarów obrazów są bardzo malutkie. Jakiś fragment chociaż przybliżony, przydał by się bardzo. Np. chciałabym bliżej się przyjrzeć jak została namalowana biżuteria na szyi damy usmiech Z daleka robi bardzo dobre wrażenie.
Podobnie jak całość Latawca.

iknow, co Ci się nie podoba w spodniach Parasola? Że dzwony, czy że modelka przysadzista ;)
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #44 : 10 Lutego 2011 - 13:08:13 »

wendipo, przepraszam, że wrzucam ponownie Twoje prace,
ale pozwoliłam sobie na małą interpretację czyli w inny sposób przeanalizować Twoje malarstwo,
tz. bardziej w przybliżony- poznając fakturę i ze strony technicznej i kolorystycznej.

Oczywiście temat prac jest różny i mnie to nie dziwi,
ponieważ wiadomo malujemy to co nas najbardziej w danej chwili urzeka lub
malujemy dla kogoś  I tak co mi się podoba, a do czego miałabym uwagi.

Otóż "Białe tulipany"

Jeśli obrazy, też inne - są zachowane w oryginalnym kontraście barw jak wyżej na fotce,
(które zamieściłam), a mam nadzieję, że tak,
(ponieważ jak wiemy aparaty często przekłamują nasze kolory i barwy, kontrasty).
To jestem pod wielkim wrażeniem tego wyżej wymienionego obrazu tulipanów.
Widać, że obraz ten malowałaś z uczuciem, z zachwytem co do piękna tych kwiatów.
Wyraziłaś je kolorystycznie w sposób rzeczywisty i realny.
Pięknie zachowana tonacja barwna i głębia kolorystyczna w liściach i  kwiatach.
Krople rosy na liściach dodają kwiatom uroku i piękna w odbiorze.
Ze strony technicznej; Biel kwiatów jest oddana w naturalnej barwie
(co bardzo jest ważna w użyciu bieli),  światłocień delikatnie zaakcentowany.
Na łodyżkach i kwiatach, liściach widać zdecydowane pociągnięcia pędzla co
daje nam odczucie oryginalności tych kwiatów.
Osiem kwiatów ułożonych w kompozycji liniowej (skośnej i pionowej)
co zachowuje w całość obrazu równowagę przedmiotu (kwiatową)
"Białe tulipany"zaliczyłabym do obrazów dekoracyjnych.

"Maki"

Motyw bardzo znany w malarstwie. Chyba nie ma takiego malarza,
który by się nie zmierzył z lekkością i ulotnością tych kwiatów w technice olejnej jak też i akwareli.
Jak w poprzednim obrazie "Białych tulipanach" zaznaczyłabym pozytywne strony odbioru tej pracy tj.
barwy, głębię obrazu, cienie, kompozycję i równowagę kolorystyczną,
sztych malarski czyli znajomość warsztatu technicznego.  
Jedną tylko uwagę bym miała. Brak w kwiatach lekkości, właśnie tej ulotności płatków maku.
Mak jest kwiatem kruchym i zwiewnym. Tu natomiast odczuwa się ciężkie kwiaty,
być może jest to wynikiem techniki olejnej,
ale wówczas była potrzeba zachowania większego światłocienia w kwiatach
(przebicia światła w płatkach maku).
"Maki" też jest zapewne obrazem dekoracyjnym.

"Maczki" - akwarelka

O tej pracy zapewne mógłby Zachary się wypowiedzieć, lub inni , którzy zajmują się akwarelą.
W mojej ocenie trochę poszarpana, niezdecydowana jest linia łodyżek kwiatu.
Same kwiaty jak i tło mają w sobie lekkość charakterystyczną dla akwareli a
tym samym efekt jest zadowalający.

"Polne trawki" - akwarelka, nawet w dość dużych wymiarach.

Akwarela jest techniką dość trudną i jak na takie wymiary radzisz sobie dość dobrze.
Jednak w tych pracach "Maki" i "Polne trawki"  braki mi kontrastu kolorystycznego tz.
nie leży mi tło w obu tych akwarelkach. ale to jest tylko moje takie odczucie.
Nie jest to jednak istotą błędu wykonania. Jeśli wyglądają w oryginale jak wyżej to jest ok,
ale jak wspomniałam wcześniej, więcej by mogli orzec akwareliści.

Dwie prace z serii "Latarnia" też akwarelki.

Są pozytywnie zdumiewające pod względem technicznego wykonania.
Przypominają raczej ładną grafikę. "Latarnia" nr.2 kompozycyjnie raczej kuleje.

"Przed burzą"

Jeśli na sztaludze wygląda tak jak wyżej zamieściłam to,
co do kontrastu kolorystycznego całości pracy bym się zgodziła.
Jakie uczucie wywołuje ten obraz?
Powiedziałabym iż jest kopią fotografii, w której fotograficy stosują technikę
dwóch barw, czyli szarą i kolorową. Ostatnio są dość modne takie efekty na fotografii.
Nie jest to malarską techniką malowania, raczej nie ma to wartości malarsko - artystycznych.
Zgadzam się z barwą kolorystyczną nieba, z wyjątkiem braku akcentu koloru granatu
bo w realu przyjmuje niebo takie barwy i cienie, ale bliższy plan tego obrazu - drzewa,
woda w dali nie mają takich odcieni szarości aż do czerni.
Kompozycja barwna (przeciwstawna, trawy - światło słońca czy też księżyca) świetna okok
To równoważy obraz z stron przeciwstawnych jak również ciemne barwy równoważą się.
Obraz ten jako pejzaż w tym wyrazie fotograficznym nie dociera do mnie jako malarza.

"Latawiec"

Podoba mi się temat. Brakuje mi tu więcej życia w przestrzeni, nasycenia barwnego zieleni,
kwiatu polnego. Obraz spokojny w odbiorze a powinien rozbrzmiewać radością chłopca.
Gdyby chłopiec miał ubranko w bardziej barwnych,żywszych kolorach i latawiec gdyby
bardziej kontrastował z niebem, wówczas obraz by żył i efekt odbioru byłby bardziej radosny.
Kompozycja, perspektywa, (dal) zachowana prawidłowo,
wagowo obraz technicznie jest na plus w mojej ocenie.
"Parasol na niepogodę"

Wszystko co dotyczy tła kobiety podoba mi się.
Przebijające przez chmury światło na liściach drzew jest rewelacyjne.
Chmury z odrobiną lekkiego granatu sprawiają wrażenie idealnego deszczowego nieba.
Bliższe plany w kolorach równoważą się. Lekki cień obuwia i spodni na ścieżce ładnie oddany.
Czuje się mokrą ziemię po nogami postaci.
Natomiast sama postać wyszła Ci zbyt płasko. wygląda trochę jak rysunek wykonany farbą.
Brak wypracowania plastycznego postaci jak i parasolki. Perspektywicznie niebo jest piękne.
Obraz w rodzaju sytuacji. Kontrast barwny jeśli jest taki jak wyżej zamieściłam,
to praca ogólnie jest dobra.
"Damą być"

Jeśli na moim podglądzie wygląda w rzeczywistości tak jak zamieściłam wyżej
to "Damą być" jest portretem idealnym ze strony technicznej jaki i artystycznej.
Typowo malarski portret damy.
Spokojna tonacja barwna i tu też pięknie zachowana kolorystyczna równowaga.
Twarz wyeksponowana i wyrazista daje wygląd kobiety młodej, pięknej i uroczej.
Kapelusz dodaje jej uroku i powagi. Troszkę plastycznie nie wypracowane są włosy,
ale przy całej reszcie kolorystycznej mało rzucają się jakiekolwiek błędy.
I znowu plan, kompozycja, równowaga, delikatny kontrast mówią,
że jesteś malarką  a zarazem dobrą portrecistką.

Gratuluję pięknych prac i życzę Ci jak najwięcej pomysłów i wrażliwości artystycznej.
Co widać na Twoich pracach usmiech
no i czekamy na inne Twoje dzieła.

Jola
Użytkownik zbanowany
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #45 : 10 Lutego 2011 - 21:29:25 »

wendipo
Podobają mi się Twoje prace i parasol i "Stary mostek" i wiele innych fajnie sobie poczynasz -niedługo dojdziesz do wprawy w sprawniejszym operowaniu światłocieniem
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #46 : 10 Lutego 2011 - 23:50:50 »

Ale Ty sie drobnymi rozważaniami naszymi nie przejmuj i bierz z uśmiechem do siebie bo Twoje prace są piękne po prostu !!  oczko

Know, ja staram się dużo rzeczy brać z uśmiechem,hihi, może tak poważnie to zabrzmiało w moim wcześniejszym komentarzu. Nie mogę też powiedzieć, że się przejmuję, raczej przyjmuję wszelkie konstruktywne uwagi, bo cały czas się uczę, i zależy mi na tych uwagach, bo nie zawsze sama je widzę ( choć tak do końca, to rzadko jestem w pełni zadowolona z mojej pracy,  zawsze widzę, że można było lepiej, taki typ) Raz jeszcze dziękuję za komentarz:)

Mariucha, bardzo dziękuję za komentarz:)

Świetne prace! Obejrzałam wszystko na twojej stronie.
Chyba mam podobne gusta do twoich... czerwony parasol świadczy o tym wybitnie!  rotfl

Dziękuję Amaretto. Obiecuję sobie, że jutro spokojnie pobuszuję na Twojej stronie. Miałam problemy z " poruszaniem" się na tym portalu, ale może uda mi się jakoś to wszystko nadrobić. No i poszukam czerwonego parasola,hihi. Pozdrawiam:))))

brakuje mi tu bardzo zbliżeń :( tzn. te zdjęcia w porównaniu do rzeczywistych wymiarów obrazów są bardzo malutkie. Jakiś fragment chociaż przybliżony, przydał by się bardzo. Np. chciałabym bliżej się przyjrzeć jak została namalowana biżuteria na szyi damy usmiech Z daleka robi bardzo dobre wrażenie.
Podobnie jak całość Latawca.

iknow, co Ci się nie podoba w spodniach Parasola? Że dzwony, czy że modelka przysadzista ;)

Bibi, nie mogę wrzucić zbliżeń, bo już nie mam tych obrazów (z czego się bardzo cieszę), poszukam jeszcze zbliżenia Damy, koleżanka która go kupiła wystawiła takie na Deccorii. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam usmiech

wendipo
Podobają mi się Twoje prace i parasol i "Stary mostek" i wiele innych fajnie sobie poczynasz -niedługo dojdziesz do wprawy w sprawniejszym operowaniu światłocieniem
Dziękuję za komentarz Jolu. Mam nadzieję, że dojdę kiedyś do wprawy w tym temacie, na razie sama widzę, że sobie nie zawsze z tym radzę, choć widzę, że nie tylko z tym, ale to już inna para kaloszy:)

Bardzo dziękuję Tereso za tak wnikliwą analizę moich obrazów. Chłopiec z latawcem ( kolory na obrazie są dużo żywsze, niż na zdjęciu, niestety wina aparatu), malowany jest z natury, tak był ubrany, i nawet w pewnej chwili wydawało mi się, że zlał się z tą zielenią.  Twoje uwagi są naprawdę bardzo dla mnie cenne, choć w tych tutaj pokazanych pracach nic już nie zmienię, bo ich po prostu nie mam (co mnie bardzo cieszy), to jednak bardzo się przydadzą przy tworzeniu następnych.
Obraz - tu go nazwałam "Przed burzą" , choć zgadzam się z Know, że to nie jest zbyt dobry tytuł.........malowany ze zdjęcia, ale muszę przyznać, że celowo rozgraniczyłam te barwy pierwszego i drugiego planu, jak mi to wyszło, każdy widzi........
Akwarele mnie kuszą bardzo, ale tylko jedna lub dwie na dziesięć albo i więcej się udaje,hihihi. To trudna tematyka, a ja strasznie niecierpliwa jestem, chcę już......a tak się nie da. No i na koniec Dama.....niestety kiepska ze mnie portrecistka, bo ta twarz miała być całkiem inna, hihi, ale kapelusz, kolorystyka jak najbardziej zamierzone.
Jestem bardzo zadowolona, że nareszcie udało mi się tutaj wrzucić moje prace ( dziękuję Ci Tereso za wskazówki), bo naprawdę maluję od niedawna, wiem że dużo nauki jeszcze przede mną, i cenię każdą uwagę na temat techniki, kolorystyki, tematu itp.
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów:)

usmiech
jarygon
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #47 : 11 Lutego 2011 - 02:56:29 »

Sporo tu zostało powiedziane o Twojej twórczości i trudno  cokolwiek dodać . Tak więc pozostało mi dołączyć się do komentujących  użytkowników i pogratulować ciekawej galerii i świetnych prac  .
wendipo
Malarz miesiąca

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #48 : 13 Lutego 2011 - 17:11:21 »

Bardzo dziękuję Tereso za wyróżnienie moich prac, to bardzo wiele dla mnie znaczy usmiech Pozdrawiam:)

usmiech
adriannaa
Instruktor
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #49 : 14 Lutego 2011 - 13:27:27 »

Pieknie ,wspaniała galeria ,obszerna,zarówno ilościowo oraz tematycznie , kwiaty widoczki -boskie ,a latarnie lubię latarenki .Zakasam rękawy i biorę się za obglad twoich prac w podanym przez ciebie linku . okok

Które prace zapadły mi w pamięci szczególnie:
Maki na tle wody, Lilia wodna , Dmuchawce , białe irysy i widoczne  na nich pociągnięcia pędzla oraz Latarnie w deszczu. oklasky

Piękno nie wymaga wyjaśnienia, co więcej, może wyjaśnić wiele rzeczy samo.Najpiękniejsze dzieło sztuki jest tym, co dociera do umysłu i serca, bez pomocy krytyków sztuki.

Aleksiej Antonow
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: