Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 19:58:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: myszor  (Przeczytany 45616 razy) Średnia ocena: 4
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sert
Gość
« Odpowiedz #30 : 01 Stycznia 2010 - 19:48:50 »

Po raz kolejny najlepszy moim zdaniem - Słoń. Natomiast kilka zdań na temat kopii Szyszkina (to jeden z moich ulubieńców). O ile podmoskiewski pejzaż "trafiłeś" prawie idealnie o tyle "Gęsty las" już nie bardzo. Jest zbyt sterylny, uporządkowany. U Szyszkina las pełen jest właściwej dla matki natury przypadkowości, z całą masą drobnych detali tworzących tak charakterystyczny klimat. Nie bez przyczyny zwany był malarzem tajgi. Gałęzie, różnokolorowe mchy, suche badyle, omszałość pni, to wszystko tworzy u niego coś wyjątkowego. Ty swój obraz pozbawiłeś tych jakże ważnych drobnostek, chociaż i tak jest natychmiast rozpoznawalny a to naprawdę dużo. Generalnie Szyszkin jest bardzo trudny dla kopisty, ale każda próba jego kopiowania niesie tyle wiedzy, że warto. okok
knykle
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #31 : 02 Stycznia 2010 - 17:33:32 »

o tak, Szyszkin jest mistrzem. Też może kiedyś zdecyduję się na jakąś kopię jego pracy. W sumie marzeniem moim jest namalować kiedyś swój taki obraz jakie on malował  usmiech dużo pracy przede mną  bezradny  usmiech
muszka111
Gość
« Odpowiedz #32 : 02 Stycznia 2010 - 17:56:26 »

Kiedyś malowałam fragment tajgi Szyszkina...Bardzo się namęczyłam ale wyszło nieżle. Niestety nie mam zdjęcia.

Rzeczywiście dużo się nauczyłam...Szyszkin  jest niesamowity w szczegółach usmiech
Lena
Gość
« Odpowiedz #33 : 03 Stycznia 2010 - 15:36:32 »

usmiech
Ja lubię bardzo zwierzaki usmiech konie , dzikie drapieżniki usmiech fantastyczne.
Cała masa mądrych wypowiedzi przede mną- pozostaje mi tylko powiedzieć - co szczególnie mi się podoba
Prace od nr 1 do 5  okok i nr 7 usmiech, i ostatni stary słoń.
Zgadzam się z sertem co do lasu i moskiewskiego. usmiech

Mam taki spostrzeżenie- akrylowa technika jest u Ciebie taka.. bardziej naturalna? więcej efektów uzyskujesz dzięki niej, prace olejne są bardziej ciężkie.

ps. Kopiowanie czy też wzorowanie się na Szyszkinie utrudnia chyba dostęp do dobrych , sczegółowych reprodukcji.. fajnie by było na żywo  usmiech
Ma ktoś pomysł na dobre źródło, albo dostęp do nich? jak sobie radzicie? (wiem nieco głupie pytanie- szperać, wypożyczać.. patrzeć.. usmiech )
myszor
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #34 : 22 Stycznia 2010 - 13:17:07 »

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi. Co do Szyszkina to jest dokładnie tak jak pisze Lena cięzko o dobre reprodukcje. Mam dwa albumy - rosyjski chyba z lat 50-tych, pozostawia wiele do życzenia i troche lepsze wydanie NRD-owskie  z lat 70-tych.
I ja mam pytanie, czy są gdziekolwiek w Europie dostępne ( wydane ) albumy - reprodukcje  Alfreda Wierusza-Kowalskiego.
sert
Gość
« Odpowiedz #35 : 22 Stycznia 2010 - 13:55:10 »

Nie spotkałem takowych. Niestety. Mnie udało się odkupić niewielki album z malarstwem Wierusza od kolegi, miał dwa takie same, kupione w Suwałkach a wydane chyba przez tamtejsze muzeum. Sprawdzę w domu i napiszę Ci bardziej szczegółowo. Kosztowało mnie to oprócz ceny za albumik, kilkanaście piw i ból głowy nazajutrz, ale opłaciło się rotfl
Chociaż przyznam, że jakość reprodukcji też nie jest powalająca. Jednak na bezrybiu i rak ryba usmiech
knykle
Stały bywalec
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #36 : 23 Stycznia 2010 - 17:10:03 »

niestety kiepsko z tym Wieruszem-Kowalskim, a szkoda ...  bezradny
jednak najlepsze źródło to internet

chociaż ja mam księżkę "Polska szkoła monachijska. Józef Brandt, Alfred Wierusz-Kowalski i inni" Hansa-Petera Buhlera, kilka reprodukcji tu jest i ogólnie ciekawa książka.
kratke
Gość
« Odpowiedz #37 : 23 Stycznia 2010 - 17:28:18 »

Co do Wierusza-Kowalskiego, to jakiś czas temu po Polsce krążyła wystawa, którą sobie obejrzałem w olsztyńskim BWA:
http://www.bwa.olsztyn.pl/a05/9/biezace1.htm
i mimo że nie moje klimaty to z dużą przyjemnością, osobiście nie lubię jego koni, wilków itp. (podobnie mam z Fałatem), natomiast bardzo do mnie trafiają tzw. "proste widoczki", szczególnie że większość tych widoczków to Suwalszczyzna, czyli kraina którą uwielbiam, odwiedzam co jakiś czas i piękną jest.

Jeżeli chodzi o obejrzenie obrazów to faktycznie z albumami jest problem, wydawnictwo Muzeum Okręgowego w Suwałkach jest już praktycznie niezdobywalne, natomiast... jak kto naprawdę chce zobaczyć to... do Suwałk warto zajechać, ładne miasto i Wierusz-Kowalski jest w ekspozycji stałej:
http://www.muzeum.suwalki.info/strona.php?dz=3&id=95

Jasne - trudno specjalnie wybierać się do Suwałk, ale... przy okazji? Czemu nie oczko
Jeśli ktoś będzie na wakacje na Mazurach, to wyskoczyć te 100 km. naprawdę WARTO i dla Muzeum i dla Suwałk i dla okolic, które w mojej skromnej opinii widokowo Mazury przebijają bez problemu i poza tym są cichsze, spokojniejsze i czas się tam trochę zatrzymał.
myszor
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #38 : 18 Września 2010 - 00:05:23 »

6. "Zasadzka", olej na płótnie, 80 X 40 cm

7. "Rykowisko", olej na płótnie, 55 X 33 cm

przez administrację forum.

8. "Kuropatwy", olej na płótnie, 40 X 30 CM

9. "Przed burzą", w/g I.I. Szyszkina, olej na płótnie, 40 X 30 cm
teresa
Admin
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #39 : 18 Września 2010 - 04:51:20 »

Aż trudno uwierzyć, że można tak się zachwycić.
Malarstwo olejne jest też cudownie opanowane przez Ciebie.
"Przed burzą", piękny obraz, zresztą wszystkie są przepięknie wykonane technicznie.
Galeria piękna,
można podumać, zachwycać się i roztkliwiać się nad zwierzyną i jej otoczeniem przez Ciebie pokazaną.

kwiat
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: