Malarstwo - Teresa Kopańska
  Malarstwo Teresy Kopańskiej
forum malarskie
Forum malarskie
28 Marca 2023 - 19:01:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 5 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: myszor  (Przeczytany 45611 razy) Średnia ocena: 4
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
myszor
Nowicjusz
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« : 16 Kwietnia 2009 - 22:31:56 »

Jestem naturalistą i w swoich obrazach staram się pokazać to co może być trudne do zaobserwowania w naturze czy na profesjonalnej fotografii. Otaczająca nas przyroda jest tworem doskonałym i nie wymaga korekty. Nie staram się więc  poprawiać czy przerabiać tego co widzę.

1.  '' Duch Karpat ''  akryl na desce  44 X 55 cm

2.  '' Kaczor ''  akryl na plotnie  61 X 47 cm

3.  '' Bachmat '' olej na płótnie  36 X 45 cm

4.  '' Arab ''  akryl na desce  40 X 30 cm

5.  '' Nostalgia '' akryl na płótnie  60 X 40 cm

6.  '' Kasztan ''  akryl na desce  60 X 40 cm

7.  '' W porannym świetle ''  akryl na płótnie  80 X 60 cm

8.  '' Odpoczywający tygrys ''  akryl na desce  110 X 62 cm

9.  '' Park Narodowy Etosha ''  olej na desce  50 X 30 cm

10.  '' Park Narodowy Etosha II ''  olej na desce  50 X 30 cm

11.  '' Gepard w pełnym biegu ''  akryl na desce  76 X 52 cm

12.  '' Słonka ''  akryl na desce  45 X 52 cm
Jery
Forumaniak
*
Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #1 : 16 Kwietnia 2009 - 23:26:39 »

Zaciekawiło mnie to że napisałeś iż przedstawiasz to co jest trudne do zaobserwowania na profesjonalnej fotografii czy w naturze,Czyli zależy Ci na tym aby przedstawić każdy włos na wilku? Pamiętaj że takie podejście da zawsze prace surrealistyczną niemal i bardzo odległą od natury postrzeganej naszym wybiórczym wzrokiem.Przedstawiając coś z jednakową dokładnością po całości unikamy efektu naturalistycznego ,spłaszczamy obraz.Widać że podchodzisz do swojego malarstwa z pieczołowitością i cierpliwością ,że urzeka Cię detal i finezja sierści ,włosów ,z jakiegoś jednak powodu twoje prace dalekie są od naturalizmu,mimo że nie są prostymi kopiami zdięć jak wiele tego typu obrazów w necie  podczas lektury których zastanawiam się po co zostały namalowane i ,że fotografia będąca punktem wyjścia musiała być pełna życia i urzekająca,większość z nich jest rażąca sztywną techniką i oschłościa pedantycznego wykonania.Twoje prace ratuje właśnie nieco surrealny charakter ,dziwność która jest daleka od natury przez to wyestetyzowany wilk nie jest prostym obrazkiem ilustracją ,a konie cech...e pewien odcień poetyki.Uwierz mi przerabiasz nature i wcale przynajmniej mi to nie przeszkadza ,a wręcz intryguje.
galandir
Forumaniak
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #2 : 16 Kwietnia 2009 - 23:40:15 »

prace bardzo dobre.jednak przyznam ze ..hmmmm...brak mi czegoś,to jak jery wspomnial, odwzorowywanie ... . kolorystyka taka jaką lubie ale zwierzęta ....hmmmm.... brak mi czegos w nich. obrazy ładne ale... brak w nich dynamiki, skoro uwieczniamy ducha karpat to dlaczego wilk?? tak owszem ale wilk to duch niespokojny,pełen dynamiki,wiecznie szukający. tu widze tylko pieczolowicie wykonane zwierze bez tego czegoś. warsztatowo mogłbym tylko pozazdroscić ale mimo wszystko brak tej indywidyalności. reasumując bardzo fajne prace.
pozdrawiam.

Ogniste anioły upadły wśród huku potężnych grzmotów. A ognie piekielne płonęły wokół
Oldmalarz
Gość
« Odpowiedz #3 : 17 Kwietnia 2009 - 00:20:53 »

chyle czoła ...naprawde  tak   ..bez zbednych słow ....
bartek17
Użytkownik zbanowany
*

Aktywność:
0%

Nagrody
« Odpowiedz #4 : 17 Kwietnia 2009 - 06:28:51 »

Nie ma co długo gadać mamy nowego przodującego GRATULUJE!!!!  oklasky oklasky jesteś świetny
Galandir tak jak inni Polacy lubisz widze krytykować,ale pokaż nam jak ty namalujesz takiego tygrysa ??  mysl pokażesz?!!

Powiedzieć,że jest się sobą to sztuka.Być sobą-bezcenne:)
Jerzus
Tubylec
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #5 : 17 Kwietnia 2009 - 07:22:58 »

4.  '' Arab '', 7.  '' W porannym świetle '' , 10.  '' Park Narodowy Etosha II '' , są przepiękne.

Bardzo dobrze,że wybrałeś akryl do tego typu prac, prze z to są one pokryte tą "malarską powłoką". Obawiam się, że oleje wprowadziły by wiele sztuczności. Zastosowanie techniki w tym konkretnym przypadku, wydaje mi się ma kluczowe znaczenie.

Bravo  oklasky

P.S. - Czuję, że będę często wracał do Twojej galerii usmiech
infrawizjer
Gość
« Odpowiedz #6 : 17 Kwietnia 2009 - 08:29:30 »

Cóż ,,,, Popieram cała wypowiedz Jerego i dodaje kilka groszy .Ogólnie całość jest ok pod względem łatwości odbioru wizualnego (czyli ktos kto  zobaczy powie o jaki śliczny ptaszek, o jaki piękny słonik). Idealizujesz przyjacielu i tak jak Jery wspomniał jest masa tego typu idealizacji w necie i są one kiczowate , twoje w sumie nie są no chyba ze ta kaczka jest bardzo nie trafiona . nie widzę tu jakiś cudów kolorystycznych operujesz prostą gamą ,tematyka mi nie siada już kompletnie , będę to obserwował miłej zabawy.
galandir
Forumaniak
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #7 : 17 Kwietnia 2009 - 09:15:07 »

Bartuś ja nie krytykuje, czytaj uwaznie, napisalem tez ze chciałbym umiec tak malowac. naturalistyczne odzwierciedlanie ma swoje uroki i plusy ale ma tez troszke minusów. za duzo podane na tacy. brak tego mistycyzmu. z talentem  pana Myszaka poszedł bym w kierunku symbolizmu, a nawet  w styl Malczewskiego. wtedy dopiero bił bym pokłony jako ty to robisz bartuś. Ja podobnie jak  Oldi chyle czoła przed talentem ale tylko talentem, sama forma mnie juz nie interesuje.
Powtarzam Bartuś po raz wtóry, ja nie krytykuje tylko chce widziec co lubie. i nie wciskaj mi tu takich słów  typu jak  krytykujesz to namaluj jak ON. nie w tym istota rzeczy Bartuś. nie maluje zwierząt bo zwyczajnie jako temat jeszcze mnie nie interesują.
pozdrawiam

Ogniste anioły upadły wśród huku potężnych grzmotów. A ognie piekielne płonęły wokół
nickt
Gość
« Odpowiedz #8 : 17 Kwietnia 2009 - 09:34:45 »

przychylam sie do wypowiedzi Jerego , ale słonie odbiegaja od reszty, mnie bardzo przypadły do gustu
Ja rozgraniczam twórczość na takie , które powiesiłabym na ścianie w domu i takie co nie,
więc SŁONIE chętnie bym widziała na mojej scianie ( dom mam w stylu kolonialnym i  kolekcjonuje słonie) rotfl
galandir
Forumaniak
*

Aktywność:
0%

WWW Nagrody
« Odpowiedz #9 : 17 Kwietnia 2009 - 09:40:31 »

zgadzam sie nickt z tobą ze w tych słoniach cos  naprawde jest :] lecz ja bym widzial u siebie np Nazgula tratującego lekką kawalerie rohańską ;)

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: